10 napos tisztítókúra – Hatékony méregtelenítés

10 napos tisztítókúra - Hatékony méregtelenítés 1

Szervezetünkben időről,. időre felgyülemlenek az egészségromboló méreganyagok, illetve káros mikroorganizmusok. Ilyenkor tesz jó szolgálatot a 10 napos tisztítókúra, mely hatékonyan, mégis kíméletesen fejti ki hatását.


Az élelmiszer adalékokkal telített ételek és italok – amelyekben szinte elenyésző a vitamin, és az ásványi anyag tartalom –, a szmoggal és mikro porokkal telített környezet melegágyai a különböző toxinoknak. Szinte elkerülhetetlen, hogy valamilyen módon a méreganyagok ne kerüljenek a testünkbe. Mindez nem lenne baj, hiszen szervezetünk elvileg arra van „berendezkedve”, hogy megszabaduljon tőlük, sajnos azonban idővel, annyi méreganyaggal és káros mikroorganizmussal találja szemben magát, amivel egyedül már nem képes megbirkózni. Ilyenkor legyengül az immunrendszer, a szervezet kiszolgáltatottabb lesz a betegségekkel szemben. Számtalan kárt okozhat: az esztétikailag csúf cellulitisztől kezdve, a kóros elhízáson át egészen a daganatos megbetegedésekig. Bár számos, pár napos tisztítókúra létezik, de tudni kell, hogy csodák nincsenek: az alaposabb – sejt szintű – megtisztuláshoz egy kicsit több idő kell. A megoldás a 10 napos tisztítókúra, a szakértők szerint ugyanis ennyi időre mindenképpen szükség van, ha valóban jó eredményt akarunk elérni.

Miért jobb a 10 napos tisztítókúra a gyorsabb megoldásoknál?

Amikor a tisztítókúráról van szó, az emberek többsége lehetőleg azonnali, de legalábbis gyors megoldást szeretne. Ennek oka egyrészt az időhiány, másrészt az, hogy a tisztítókúra elvégzésére akkor szánják rá magukat, amikor már erősen jelentkeznek a méreganyagok, illetve káros mikroorganizmusok felhalmozódása miatt kialakuló kellemetlen tünetek. Az egy hétvége alatt látványos eredményt ígérő kúrák ugyan lehetnek sikeresek, azonban – érthető módon – jelentősen megterhelik a szervezetet. Gondoljunk bele, mekkora erőfeszítésre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy elviselje a fokozott méregtelenítést. Nem véletlen, hogy az esetek jelentős részében, a két-három napos tisztítókúra velejárói az erőteljes hasgörcsök, a sürgető székelési inger és az általános rossz közérzet. Ezzel szemben, a 10 napos tisztítótúra a szervezet normális méregtelenítő folyamataival összhangban, kíméletesen távolítja el a szervezetből a káros anyagokat.

Böjt és tisztítókúra

Általánosságban elmondható, hogy a 10 napos tisztítókúra alapesetben tulajdonképpen nem más, mint étrendváltás, egyfajta böjt, amely képes felerősíteni a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait. Könnyű belátni, hogy hiába fogunk bele valamilyen táplálékkiegészítővel, vagy gyógynövényekkel megtámogatott tisztítókúra elvégzésébe, ha közben nem fordítunk figyelmet a helyes táplálkozásra és továbbra is olyan élelmiszereket veszünk magunkhoz, amelyekkel méreganyagokat juttatunk a szervezetünkbe. Az elvárt eredmény érdekében tehát a 10 napos tisztítókúra idején fogyasszunk magas vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns tartalmú, lehetőleg nyers friss idényzöldségeket, illetve az évszaknak megfelelő gyümölcsöket. Kifejezetten jó választás a piros, bogyós gyümölcsök, illetve a zöld levelű zöldségek. Ezek ugyanis javítják az emésztést, szabályozzák az ürítést, ezáltal a tisztítókúra során kiválasztott mérgek és káros mikroorganizmusok gyorsabban távoznak a szervezetből. Kerüljük az alkoholt, a koffeint tartalmazó italokat, a zsíros, cukros és adalékanyagok felhasználásával készült élelmiszereket. Utóbbiak közé tartozik a legtöbb gyorséttermi étel, a konzervek, a kész- és félkész élelmiszerek, valamint a szénsavas üdítők, felvágottak és az édességek. A 10 napos tisztítókúra során pékárúból, csak teljes kiőrlésű lisztből készültet együnk, étrendünkbe beiktathatunk sovány fehér húsokat, halakat – lehetőleg párolva vagy grillezve –, a tejet, tejtermékeket, vörös húsokat viszont száműzzük az asztalunkról. Ezek a bennük található telített zsírok – amelyek az LDL (rossz) koleszterin magas szintjéért is felelősek –, és nátriumtartalmuk miatt, vizelettartó hatással bírnak. A tisztítókúra sikere érekében mozogjunk napi rendszerességgel, ügyeljünk a megfelelő mennyiségű és a jó minőségű alvásra is.

Tudtad?

A megfelelően elvégzett 10 napos tisztítókúra nem csupán a mérgektől, hanem a feles kilók egy részétől is megszabadít, ugyanis gyorsítja a bélmozgásokat, javítja az emésztést, eltávolítja a felesleges vizet, valamint segít a zsírok és szénhidrátok lebontásában.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email