Megdöbbentő igazságok az agy gyilkosairól | A gabona tehet mindenről?

Megdöbbentő igazságok az agy gyilkosairól | A gabona tehet mindenről? 1

Ön olvasta az Egyesült Államokban is bestsellerré vált „Gabonaagy”, azaz az agy gyilkosai című könyvet? A szerző egy neurológus és táplálkozási szakértő, aki egy sor pszichiátriai népbetegségért a szénhidrátot teszi felelősé. Tényleg a glutén tehet mindenről?


Az író, Dr. David Perlmutter orvosi körökben elismert ideg-és táplálkozástudományi szakorvos. Saját egészségcentrumot hozott létre – Perlmutter Health Center -, emellett tavaly szeptemberben jelentette meg a „Grain Brain” ( Gabonaagy ) című könyvét, mely novembertől már a New York Times bestseller listáján szerepel. A könyv voltaképpen táplálkozási útmutató, számos tanács és egyszerű, követhető recepteket tár elénk. Olyan betegségek ellen nyújt segítséget, mint például az Alzheimer-kór, a krónikus depresszió, a szorongás, valamint a sokaknak még ismeretlen „figyelemzavar-hiperaktivitás”-ban. A könyv szépen kifejti a szénhidrát, a cukor, valamint a glutén káros hatásait, amelyek az agy gyilkosai. Perlmutter szerint nemcsak a búzát, hanem mindenféle gabonaneműt el kell hagyni az étkezésből, ugyanis az általuk okozott gyors vércukorszint-emelkedés felelős az agyi károsodások jelentős részéért. Az agy gyilkosai a gabonák. A gluténmentes diétákban felhasznált quinoa és amaránt épp olyan kártékonyak, mint a búza.

Amennyiben a szénhidrátok okozta rombolást el akarja kerülni, akkor a kalóriabevitelt kell radikálisan megváltoztatni. Perlmutter azt javasolja, hogy a napi bevitel 50-80 gramm legyen, ami egy adag gyümölcsnek felel meg. Campbell professzorhoz hasonlóan a Dr. David Perlmutter kutatási eredményei is azt mutatják, hogy az olajos magvak, és a tápanyagban gazdag zöldségek kell, hogy képezzék a táplálkozás alapjait. A vegán étrend, táplálkozási forma egy olyan étkezési szokás, amely növényi alapú táplálkozásra fókuszál.

Glutén, mint fő ellenség?

Az elbutulás, és a ma népbetegségként pusztító neurológiai problémák okozója a glutén, ha jobban tetszik, a gluténfüggőség. Az emberek az utóbbi 40 évben jóval magasabb számban fogyasztottak gabonából készült termékeket, mint valaha az emberiség. Az agy gyilkosai, a glutén és a cukor olyan gyulladásos elváltozásokat okoz az agyban, amelyek Alzheimer-kórhoz, Parkinson-kórhoz, szklerózis-multiplexhez vezetnek. Tulajdonképp áteresztővé teszi az érzékeny agyi erek normálisan szoros védvonalat képező belső rétegét.

Zsír kell az agynak

Az emberi szervezet az éhezés állapotára rendelkezett be, ami ennél is meglepőbb, éhezés állapotában teljesít optimálisan. A szervezet néhány napnyi éhezés alatt feléli a szénhidrát tartalékokat, majd „zsírtüzelésre” tér át. Az agy preferált energiaforrása a zsír, pontosabban a zsírokból jelen körülmények között keletkező ketonok. A kalóriabevitel domináns eleme a zsír kell, hogy legyen. Zsír? Igen, zsír. Számos olyan olajos magvat ehetünk, amely jótékony hatással van a szervezetre.

Melyek azok a gabonafélék, amelyek az agy gyilkosai?

  • kukorica
  • rizs
  • búza
  • cirok
  • köles
  • zab
  • rozs
  • tritikálé

Folytatás hamarosan..

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email