Ajakherpesz | Egy életen át elkísér

Ajakherpesz | Egy életen át elkísér 1

Az ajakherpesz –Herpes labilis− a Herpes simplex vírus hatására alakul ki. Rendkívül elterjedt fertőzés, a felnőtt népesség 90 százaléka hordozza a herpeszvírust, bár az is igaz, hogy nem okoz mindenkinél tüneteket. Jó hír, hogy a vírusnak igen törékeny a szerkezete, ezért az ajakherpesz általában nem okoz maradandó károsodást.


Az ajakherpesz kialakulásáért felelős Herpes simplex, azaz HSV-1vírus, cseppfertőzés útján, emberről-emberre terjed. Gyakori, hogy a herpeszvírus egy idő után nem csak az ajkakon okoz tüneteket, hanem a test más részein is, elsősorban a szemhéjon és az orrtőn. A fertőzést a lappangási idő követi ahhoz, hogy a vírus aktívvá váljon, meghatározott környezetre van szüksége. Ha ezek a feltételek később ismét megjelennek –például láz hatására legyengül az immunrendszer–, az ajakherpesz kiújul. Ez az oka a fellángolásoknak, ugyanis a herpes simplextől végérvényesen nem lehet megszabadulni, a vírus életünk végéig a szervezetünkben marad. A HSV-1 közeli rokona a HSV-2, amely a genitális herpesz kialakulásáért felelős, és kizárólag szexuális kontaktus révén terjed.

Az ajak herpesz tünetei

A Herpes simplex vírus nem mindenkinél okoz tüneteket sőt, a felnőtt szervezet sok esetben a vírus ellentesteit is előállítja anélkül, hogy a panaszok akut formában jelentkeztek volna. Másoknál viszont a vírus hatására kialakul az ajakherpesz, amely rendszerint viszkető érzéssel kezdődik.

 • Kezdeti szakasz: a herpeszvírus aktiválódik, az ajak, vagy ajkak valamelyik részén égető, viszkető, szúró, esetleg fájdalmas tünetek jelentkeznek. Ez a szakasz pár órán, legfeljebb egy napon keresztül tart. Ilyenkor még nem alakultak ki az ajakherpesszel járó hólyagocskák, ám a beteg már erősen fertőző. Nagyon fontos, hogy időben figyeljünk fel a tünetekre, és azonnal kezdjük meg az ajakherpesz kezelését. Az antivirális (vírusellenes) krémek, illetve zselék ugyanis ilyenkor a leghatásosabbak, akár a hólyagok megjelenését is megakadályozhatják, illetve csökkentik a bőrkárosodás, kisebesedés területét.
 • Hólyagosodás: az ajakherpesz második szakaszában megjelennek a hólyagok, amelyek mérete nagyjából 2-5 mm, és belsejük sárgás folyadékot tartalmaz. A hólyagosodás is több ütemben zajlik, megfelelő kezeléssel a folyamat megállítható, így a hólyagok csak kisebb bőrfelületet érintenek.
 • Fekélyesedés: a hólyagok felhasadnak, majd összeérnek, és egyetlen fájdalmas fekéllyé alakulnak. A kifakadó folyadék erősen fertőző.
 • Varasodás: a nagyméretű fekély lassan gyógyul, megkezdődik a varasodás. A kemény, sötétvörös var már nem fertőz, ám folyamatosan viszket, felhasadása vérzéssel, fájdalommal jár. Ha ebben a stádiumban sokat piszkáljuk, az ajakherpesz maradandó heget okozhat.

Az első tünetek jelentkezésétől, az ajakherpesz teljes gyógyulásig, átlagosan 9-11 nap telik el.

Szinte lehetetlen megelőzni  

A herpeszvírus-fertőzés szinte elkerülhetetlen, hiszen a vírushordozókat –hacsak éppen nem szenvednek a herpesztől– vérvétel nélkül nem lehet kiszűrni. Az viszont, hogy a vírus mikor válik aktívvá, erősen függ az immunrendszer állapotától. Az immunrendszert gyengítő faktorok közül az alábbiak segíthetik elő az ajakherpesz –akár rendszeres−kiújulását.

 • Láz
 • Erős, gyakori stressz
 • Helytelen táplálkozás
 • Megfázásos, influenzás megbetegedések
 • Erős hormonális változások
 • Terhesség
 • Helyi traumák, például fogászati beavatkozások, borotválkozás, szájfeltöltés, stb.
 • Szélsőséges hőmérsékletváltozások
 • Ultraibolya-sugárzás

Az ajakherpesz kezelése

Az ajakherpeszt okozó HSV-1 vírus végleges elpusztítására egyelőre nincsen lehetőség. A betegség fellángolásának idején antivirális (vírusellenes) készítményekkel enyhíthetünk a tüneteken, amennyiben a betegség sűrűn jelentkezik, orvosi felügyelet mellet, szájon át szedhető antivirális gyógyszerek alkalmazása is segítségünkre lehet. A Department of Medicine and Epidemiology, University of Washington kutatócsoportja 113 herpeszes betegen végzett el három különféle herpesz elleni kezelést. A Lancet című szaklapban közzétett eredmények igazolják, hogy az antivirális gyógykezelés enyhíti ugyan a betegség tüneteit, de nem tudja megakadályozni a vírus folyamatos újraszaporodását. Sőt, felmérés arra is fényt derített, hogy a betegség kiújulásának kockázata háromszor gyakoribb az eddig gondoltakkal szemben.

Mit mondanak a tudósok?

A németországi Johann Wilhelm Ritter Klinik szakemberei 231 személy részvételével, placebo kontrollos vizsgálat keretében megállapították, hogy a citromfű speciális módszerrel készült szárított kivonata hatékony ellenszere a Herpes simplex fertőzéseknek. A Phytomedicine Journal szaklapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a citromfüves kezelés a fertőzés első szakaszában a leghatékonyabb.

Tudtad?

A szembe kerülő Herpes simplex vírus vakságot okozhat.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email