Alkoholfogyasztás: inni, vagy nem inni

Alkoholfogyasztás: inni

A mértékletes alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy valójában toxikus anyagokat is tartalmazó italokról van szó, melyek többek között függőséget is okozhatnak. Az alkohol esetében különösen igaz a megállapítás: kis mennyiségben gyógyszer – gondoljunk a vörös bor áldásos hatásaira – nagy mennyiségben viszont súlyosan károsítja a szervezetet.


Alkoholt inni, tulajdonképpen hibás meghatározás, hiszen nem kizárólag az alkoholt fogyasztjuk, hanem alkohol tartalmú italokat, amelyekben fajta szerint változik a tiszta szesz tartalma. Bizonyos fajta alkoholtartalmú italok kis mennyiségben akár hasznosak is lehetnek: például a vörösborban található antioxidánsok, polifenolok – ilyen a resveratrol –, óvják a sejteket, javítják az emésztést és a vérkeringést, megszabadítanak a gyulladásoktól. Az alkoholtartalmú italok túlzott és gyakori fogyasztása ugyanakkor hozzájárul a rákos megbetegedések kialakulásához, amelyek főleg az emésztőszerveket – nyelőcső, gyomor, máj, vese – érintik, de hosszabb távon nem kímélik keringési rendszert sem. Az alkoholfogyasztás hatására diszbiózis vagy irritábilis bél szindróma (IBS) léphet fel, gyengül az immunrendszer, ennek hatására pedig könnyebben kialakulnak a különböző megbetegedések. Idővel sérülnek a húgy utak, amelyek egyre gyakrabban begyulladnak, károsodnak a májszöveteket, kialakul az alkoholos hepatitisz, a zsírmáj és a májzsugor. Nem használ az alkohol a bélflórának sem, a rendszeres és nagy mennyiségű alkoholbevitel felborítja a mikroorganizmusok egyensúlyát.

A szív sem bírja sokáig

Az alkohol hatására a szív izomzata elgyengül, ezért nem képes megfelelően dolgozni, a pangó vér pedig súlyosan károsítja a szöveteket. Nem véletlen, hogy az alkoholbetegek körében gyakoribb a szívinfarktus és a szívnagyobbodás. Szintén a rossz keringés velejárója az agyi infarktus, ennek oka, hogy az agy nem jut elég vérhez, illetve az agyvérzés, amikor elpattan egy ér az agyban. Vigyázat: nem csak a rendszeres alkoholfogyasztásnak lehetnek súlyos egészségügyi következményei. A hirtelen, nagy mennyiségben a szervezetbe kerülő alkoholmérgezést, alkoholos kómát, légzési panaszokat és akár halált is okozhat.

Rombolja a tudatállapotot

A súlyos alkoholfüggőségben szenvedők nem csak a testüket rombolják. Az alkohol okozta pszichológia elváltozások torzítják a beteg személyiségét, ami legtöbbször a családi, szociális kapcsolatokra is kihat, hiszen a súlyosan ittas betegben az alkohol sokszor agressziót, vagy ellenkezőleg, apátiát, depressziót vált ki. A módosult tudatállapotban történő cselekvések számtalan esetben visszafordíthatatlan következményekkel járnak – elég csak az ittas vezetésből adódó közúti, munkahelyi balesetekre, erőszakos cselekményekre vagy az öngyilkosságra gondolni. Bár léteznek általánosan használt mérőszámok, amelyek megmutatják, mekkora az a mennyiség, ami még nem okoz károsodást, az alkohol lebontása erősen személyfüggő. Meghatározó a fogyasztó neme, kora– idősödve egyre nehezebb az alkohol lebontása –, súlya és az alkohol fogyasztás pillanatában fennálló lelki állapota is. Annyi mindenesetre kijelenthető, hogy a mértékletesség az alkoholos italok esetében valóban életet menthet!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email