Megölik a baktériumokat az antibiotikumok

Megölik a baktériumokat az antibiotikumok 1

Az antibiotikum tartalmú készítmények kiemelkedő fontosságú gyógyszerek, hiszen számos betegség leküzdésére használhatók. Ennek ellenére, nem mindenhatóak, az antibiotikumok ráadásul károsíthatják a bélflórát, ami emésztési zavarokhoz, hasi panaszokhoz, illetve az immunrendszer gyengüléséhez, és ezáltal fertőzések, gyulladások, különböző betegségek kialakulásához vezethet.


Az antibiotikumok képesek elpusztítani a baktériumokat, de legalábbis meggátolják szaporodásukat. Az antibiotikum tartalmú gyógyszerek tehát azokra az autonóm mikroorganizmusokra hatnak, amelyek az egyszerű torokgyulladáson keresztül, a súlyos tüdőgyulladáson át, a halálos agyhártyagyulladásig számtalan betegséget okoznak.

A vírusokra nem hatnak

A vírusok nem autonóm mikroorganizmusok, hanem a –sejtek kárára–, a sejtek belsejében fejtik ki egészségromboló hatásukat. Mivel nincs saját metabolizmusuk, amit az antibiotikumok megtámadhatnak, így az antibiotikum tartalmú gyógyszerek a vírusokkal szemben teljesen hatástalanok. Ennek ellenére gyakori, hogy sokan vírusos betegségek ellen az otthon felhalmozott antibiotikumokból vesznek be, mivel egyes betegségekről a tünetek alapján a laikusok nem tudják eldönteni, hogy a kiváltó ok bakteriális, vagy vírusos eredetű. Az antibiotikumok receptkötelesek, mindig az orvos dönti el, mennyire indokolt a szedésük. Bevett gyakorlat, hogy antibiotikumot csak nagyon súlyos esetben, vagy akkor írnak fel, ha a tünetek 48-72 óra elteltével sem enyhülnek.

Amikor ártanak az antibiotikumok

Vírusos megbetegedésre antibiotikumot szedni nem csupán felesleges, hanem kifejezetten káros is lehet. Ilyenkor előfordulhat, hogy a szervezetben az adott antibiotikumra rezisztens (ellenálló) baktériumok elszaporodnak. Általában az antibiotikum tartalmú gyógyszerek, fajtájától függően, egy, vagy több baktérium fajtát képes megsemmisíteni. Hosszabb távon azonban, amikor mindig ugyanolyan összetételű gyógyszert alkalmazunk, a legtöbb baktérium, alkalmazkodni kezd az antibiotikumokkal szemben úgy, hogy megváltoztatja saját jellemzőit. Így lassanként, egy erősebb, az antibiotikumoknak ellenálló baktériumfaj jön létre. Amíg ezek vannak kisebbségben, nincs ok aggodalomra, de ha még időben nem váltunk antibiotikumot, elszaporodnak a gyógyszerre immunis „mutánsok”. Az antibiotikum kúra ráadásul károsítja a bélflórát, hiszen a bélrendszerben élő hasznos baktériumokat is elpusztítja. A jótékony bélbaktériumok számának jelentős csökkenése miatt emésztési zavarok, makacs hasfájás, hányinger, általános rosszullét, levertség, valamint idővel különböző emésztőrendszeri megbetegedések alakulnak ki. Antibiotikum kúra esetén, javasolt a bélflórát regeneráló probiotikumok párhuzamos bevitele a szervezetbe. Fontos tehát, hogy az antibiotikum tartalmú gyógyszereket csak körültekintően, kizárólag orvosi rendelvényre szedjünk.

Nem csak bakteriális fertőzésekre jó

A Nobel-díjas Luc Montaigneron vezetésével, az autizmus és az antibiotikumok kapcsolatát vizsgálják. Az eredmények reménykeltőek, az antibiotikummal kezelt 200 beteg állapota javuló tendenciát mutat. Rendkívül fontos kutatásról van szó, hiszen csak Franciaországban, egy év alatt 5000 gyermeknél állapították meg az autizmust.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email