Antibiotikumok mellékhatásai | Visszaüthet az antibiotikum kúra

Antibiotikumok mellékhatásai | Visszaüthet az antibiotikum kúra 1

Bakteriális fertőzésekre a legegyszerűbb, egyszersmind a leghatékonyabb megoldás az antibiotikumok szedése. Pedig az antibiotikumok mellékhatásai sokszor súlyosabbak, mint a gyógyszerrel kezelt betegségek: megtizedelik a bélflóra hasznos mikroorganizmusait, ami többek között az immunrendszer gyengülését és emésztési zavarokat okozhat.


Meghűlés, torok- és hörgőgyulladás, húgyúti fertőzések: csupán néhány gyakori betegség, amelyek jó eséllyel baktériumos fertőzésnek köszönhetőek. Gyógyszeres kezelésük a szövődmények elkerülése érdekében szinte egyetlen –de legalábbis általánosan elfogadott módja– az antibiotikum kúra. Az antibiotikumok valóban hatékonyak, azonban nem szabad elfelejteni, hogy káros hatásaik is vannak. Arról van szó, hogy nem válogatnak, fajtájuktól függően, megsemmisíthetik az emésztőrendszerben élő jótékony baktériumok egy részét is. Léteznek szűk spektrumú antibiotikumok, ezek célzottan, néhány baktérium ellen hatásosak, míg a széles spektrumú gyógyszerek többféle fertőzés esetén is eredményesek lehetnek. Elsősorban az emésztőrendszert érintő, illetve az ortopédiai műtétek előtt, az esetleges fertőzés megelőzéséhez antibiotikumok bevitelére is szükség lehet. Amennyiben az antibiotikumokat indokolatlanul vagy nem megfelelően használják, rezisztencia alakulhat ki, ami azt jelenti, hogy a gyógyszer már nem lesz hatásos az antibiotikumhoz „hozzászokó” baktériumok ellen.

Kellemetlen panaszok és betegségek

Az antibiotikumok mellékhatásai először általában az emésztőrendszerben jelentkeznek. A Stanford University School of Medicine kutatói megállapították, hogy az antibiotikum kúra következtében a bélben megnő a cukor mennyisége, ami hozzájárul a cukorral táplálkozó káros baktériumok és gombák elszaporodásához. Ennek következménye a hasmenés, a hányás, a puffadás, valamint a gombák elszaporodása a szájban és a hüvelyben. A jótékony mikroorganizmusokat is óhatatlanul elpusztító antibiotikumok, felborítják a bélflóra egyensúlyát, hosszabb ideig történő alkalmazásuk esetén, a bél nyálkahártyáját is roncsolják. Emiatt diszbiózis, irritábilis bél szindróma (IBS), székrekedés, hasmenés, alhasi görcsök, vastagbélgyulladás, vérszegénység alakulhat ki.

Antibiotikumok mellékhatása nőknél

Érdemes külön is megemlíteni a nőkre gyakorolt hatását. Elsősorban esetükben fordul ugyanis elő, hogy az antibiotikum szedése miatt, elszaporodik a szervezetben a Candida gomba, ajak- és intim herpeszt, valamint petefészekgyulladást okozva.

Allergiák

Elsősorban a gyógyszerekben található kötő-, vagy íz anyagok, laktóz és gabonakeményítő miatt is kialakulhat allergia, melynek tünetei az enyhe viszketéstől és bőrpírtól, egészen a légzési nehézségekig terjednek. Szintén allergiás reakciókat válthat ki a penicillin, amely légzési nehézséget és kiütéseket okozhat.

Ezért szedjünk probiotikumot

Amilyen veszélyes lehet az antibiotikumos kúra, annyira egyszerű a mellékhatások elkerülése. A megoldás a probiotikumok (jótékony, probiotikus baktériumok) bevitele a szervezetbe. Ezt megtehetjük az erjesztett tejtermékek, kovászos uborka, savanyított káposzta, szójás miso leves fogyasztásával, azonban ezekről tudni kell, hogy nem tartalmazzák az összes fontos probiotikus baktériumot. Ráadásul, felettébb sokat kellene ennünk belőlük ahhoz, hogy biztosak lehessünk a hatásukban. Éppen ezért, jobb megoldás a probiotikum étrend-kiegészítők szedése. Olyan terméket válasszunk, amely legalább tízféle, élő probiotikumtörzset tartalmaz, valamint ne feledkezzünk meg a baktériumok táplálékául szolgáló prebiotikumok (élelmi rostok) beviteléről sem. Az antibiotikum mellékhatásainak kezelése a szimbiotikummal a leghatékonyabb, ebben ugyanis a probiotikumok és prebiotikumok egyaránt az ideális mennyiségben vannak jelen.

Mit mondanak a tudósok?

A New York School of Medicine vizsgálata bebizonyította, hogy az antibiotikumok hatására, a csecsemők esetében nagyobb a gyerekkori elhízás kockázata. Megdöbbentő eredményre jutott a Harvard Egyetem Wyss Intézetének kutatócsoportja: kimutatták, hogy az antibiotikumok oxidatív stresszt okoznak a sejtekben, ami a DNS-t is károsíthatja.

Források:
http://wyss.harvard.edu/viewpressrelease/117/
http://med.stanford.edu/news/all-news/2013/09/scientists-show-how-antibiotics-enable-pathogenic-gut-infections.html
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email