Flavonoidok | Antioxidáns és szívvédő

Flavonoidok | Antioxidáns és szívvédő 1

A flavonoidok a növényi anyagcsere másodlagos termékei, a növényi sejtekben alapvető védelmi funkciót töltenek be. Szerepük a betegségek megelőzésében és az egészség megőrzésében megkérdőjelezhetetlen.


A flavonoidok vízben oldódó növényi festékanyagok. Megtalálhatóak többek között a citrusfélékben, a szója termékekben, a borban és kék áfonyában, az almában és a teában. A növényi flavonoidok élettani hatásáról az elmúlt negyven évben rendszeresen jelentek meg összefoglaló tanulmányok, de az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk még ma sem teljesen tisztázott. Napjainkban számos kísérlet eredménye támasztja alá a flavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatását, egészségvédő és betegségmegelőző tulajdonságait. Szent-Györgyi Albert és munkatársai már 1936-ban kimutatták, hogy a citrusfélékbõl származó flavonoidok csökkentik a kapillárisok törékenységét és permeabilitását.

A flavonoidok fajtái

A flavonoidokon belül a legfőbb csoportot a flavanonok, flavonok, flavonolok, antocianidinek, flavan-3-olokat, katechinek képviselik. A növényi élelmiszerek flavonoid-tartalma néhány tized mg/kg-tól egészen a néhány g/kg-ig terjedhet. Zöldségfélékben általánosan elterjedtek a flavonolok, a leveles zöldségek, mint a zeller és a petrezselyem, valamint a retek flavonokat is tartalmaz és antocián vegyületek is előfordulnak bennük. Hüvelyesekben a legjelentősebb vegyületek az izoflavonoidok, de flavonok, flavonolok és antociánok is kimutathatóak. Növényi olajok közül az olívaolajban mutathatók ki flavonoidok, melyek mennyisége a későbbi feldolgozás során jelentősen csökke

Szervezetre gyakorolt hatásai

Legkiemelendőbb tulajdonsága az antioxidáns hatás, segít a szervezetre káros hatású szabadgyökök megkötésében. Hozzájárulnak a keringési zavarok helyreállításához, a The American Journal of Clinical Nutrition-ban megjelent tanulmány szerint a flavonoidokban gazdag táplálkozás csökkenti a különböző szív-érrendszeri betegségek okozta halálozási arányt. Asztmaellenes és antiallergén hatást is tulajdonítanak neki. A legtöbb flavonoid képes olyan folyamatokat befolyásolni, melyek szerepet játszanak a rák kialakításában. Jelentősége többek között a daganatos megbetegedések kialakulása során működő enzimek gátlásában rejlik, továbbá képes csökkenteni a sugárkezelések nemkívánatos mellékhatásait.

Tudtad?

Dr. Szent-Györgyi Albert a C-vitamin feltalálója bebizonyította, hogy a flavonoidok növelik a C-vitamin felvételt a májban, a vesében és a mellékvesében.

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email