B12-vitamin-hiány | Hogyan segít a természet?

B12-vitamin-hiány | Hogyan segít a természet? 1

A B12-vitamin (cobalamin) számos élettani folyamatban játszik fontos szerepet, ennek ellenére a B12-vitamin-hiány gyakori jelenség. Szerencsére ez eleinte csak kellemetlen, később azonban akár súlyos következménnyel járó hiányállapotot természetes módszerekkel gyorsan megszüntethetjük.


Sokszor csak későn derül ki a B12-vitamin hiánya, aminek az az oka, hogy kezdetben nem jár különösebb tünetekkel, illetve ezek a panaszok mással is magyarázhatók. Ha gyakran érezzük magunkat ok nélkül fáradtnak és levertnek, vagy sűrűbben kapunk el fertőző betegségek, érdemes a B12-vitamin-hiányra gyanakodnunk, és növelni a vitamin bevitelét. De, először nézzük meg, miért van szüksége szervezetünknek B12-vitaminra.    

A B12-vitamin szerepe

A B12-vitamin egyike a létfontosságú vitaminoknak, hozzájárul a sejtek megfelelő szaporodásához, a vérképzéshez és az idegrendszer működéséhez. Szervezetünk többek között ennek a vitaminnak a segítségével alakítja és „gyógyítja” a DNS-t, kontrollálja az immunrendszer megfelelő működését, segít legyőzni a stresszt, valamint szabályozza az alvás/ébrenlét ciklust. Ahogyan öregszünk, agyunk térfogata csökken, a kognitív képességek pedig ezzel párhuzamosan gyengülnek. A B12-vitamin megemelt bevitelével ezek a negatív folyamatok lassíthatóak, valamint javítható a gyengülő memória.

Vérszegénységet és érbetegségeket okozhat

A B12-vitamin-hiány vérszegénységet is okozhat. Arról van szó, hogy a B12-vitamin-hiány miatt, a csontvelői sejtek osztódása lelassul, ezért a vörösvérsejtekben megnő a hemoglobin mennyisége – hiszen a hemoglobin képződés eközben zavartalan –, és ezek a sejtek nagyobb arányban pusztulnak el. Ezért csökken a vérben a vörösvérsejtek és a hemoglobin mennyisége. Bizonyított továbbá, hogy a hiányállapot összefüggésbe hozható a magas homociszteinszinttel (hiper-homociszteinémia), ami jelentősen növeli a degeneratív és az érelmeszesedéses betegségek kockázatát. Ezek közé tartozik a gutaütés (stroke), a szívinfarktus, az érelmeszesedés, a mélyvénás trombózis, illetve az időskori elbutulás.

Gyomorgyulladás állhat a hiányállapot hátterében

Kétségtelen, hogy a B12-vitamin-hiány elsősorban az idősebbeknél mutatható ki, azonban a fiataloknál is jelentkezhet. Hátterében a vitamin felszívódási zavara áll, ami egy gyomor nyálkahártyájában termelődő glikoprotein, az intrinsic faktor alacsonyabb szintjére vezethető vissza. Ez a fehérje köti meg a B12-vitmint, ami aztán a vékonybélben hasznosul. Ha a nyálkahártya gyulladt, például gyomorhurut esetén, az intrinsic faktor termelése nem lesz elegendő. Ritkábban, de előfordulhat, hogy a diszfunkciót, azaz a nem megfelelő felszívódást bélparazita okozza.

Betegségek is kiválthatják

A B12-vitamin-hiány felléphet valamilyen nagyobb, emésztőrendszert érintő műtét következtében. Ilyen a gyomorfekély hatására kialakuló tályogok kezelése, vagy a gyomor részleges –daganat, vagy túlsúly miatti– eltávolítása. Szintén B12-vitamin-hiány léphet fel Crohn-betegség esetén, de okozhatja a bélflóra összetételének megváltozása, a káros baktériumok elszaporodása, a vékonybél betegsége és krónikus hasnyálmirigy-gyulladás is. Néhány gyógyszer, így a savlekötők jelentős része, megakadályozzák a B12-vitamin helyes felszívódását.

Veszélyben a vegetáriánusok és a vegák?

Bár a vastagbélben található bélflórát felépítő baktériumok termelnek valamennyi B12-vitamint, ez nem tud hasznosulni, ugyanis nem jut el a vékonybélbe. Szervezetünk szinte kizárólag állati élelmiszerekből képes aktív B12-vitaminhoz jutni. Ebből következik, hogy akik kizárólag növényeket fogyasztanak, valószínűleg B12-vitamin-hiányban fognak szenvedni.

Intő jelek

Ahogy már említettük a B12-vitamin-hiány az első időkben nem jár egyértelmű tünetekkel, és az sem mindegy, milyen mértékű a hiány, valamint mióta áll fent.

Az első jelek közé tartozik:

  • az egyre súlyosbodó vérszegénység,
  • fáradékonyság,
  • állandó sápadtság,
  • sima, viszkető nyelv,
  • végtagok bizsergése,
  • fájdalomküszöb megemelkedése,
  • ingerlékenység. 

Szintén a B12-vitamin-hiányra utalhat a gyakori fejfájás vagy görcsös migrén, a hirtelen egyensúlyvesztés, az ismétlődő memória kiesés, az alvászavar, ritka esetben a sárgaság. 

Hogyan pótolhatjuk?

Mivel a B12-vitamint a máj raktározza el, ezért egy jó „bespájzolás” esetén akkor sem történik nagyobb baj, ha akár hónapokig nem jutunk hozzá. Egyik különlegessége, hogy a legtöbb B-vitaminnal ellentétben, amelyek zöldségekben és gyümölcsökben is megtalálhatóak, a B12-vitamin aktív formájában, kizárólag állati eredetű táplálékokban lelhető fel.Ezen kívül, néhány félkész élelmiszert is kiegészítenek szintetikus B12-vitaminnal. Bár, a napi szükségletünk kortól, és egészségi állapotunktól függ, egy felnőtt, egészséges szervezetnek napi 2-6 mikrogramm B12-vitamin bevitele ajánlott.

Mint minden vitamin esetében, a B12 pótlására is a természetes megoldást ajánljuk, azaz táplálkozzunk egészségesen és változatosan. Legjobb a vörös húsok fogyasztása, de a fehér húsok, a halak, a tenger gyümölcsei és a kaviár is tartalmazza. A tojások közül a lúdtojásban fordul elő legnagyobb koncentrációban, valamint találkozhatunk vele tejtermékekben, főként az érlelt (erjesztett) sajtokban is. Amennyiben a vegetáriánus, vagy a vegán étrend hívei vagyunk, esetleg súlyos emésztési problémáktól szenvedünk –pl. krónikus hasmenés, felszívódási rendellenességek–, mindenképpen szükségünk van B12-vitamin alapú táplálékkiegészítő fogyasztására.

Mit mondanak a tudósok?

A U.S. Army Health Clinic kutatói arra hívják fel a figyelmet, hogy a szájon át bevehető, B12-vitamint tartalmazó táplálékkiegésztőkkel kezelhető a hiányállapot. Hasonló megállapításra jutott az East Carolina University kutatása, ebből kiderül, hogy a kardiovaszkuláris betegségek megelőzése érdekében, a B2-vitmin-hiányban szenvedők (különösen a vegetáriánusok) számára javasolt a vitamin pótlása.

Tudtad?

Az állati eredetű élelmiszerek mellett, egy japán kutatás szerint, a sárga rókagomba és a sötét trombitagomba tartalmaznak B12-vitamint, igaz, csak kisebb mennyiségben és kevésbé használható formában.

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23419403
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12643357
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0022013/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25998928
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15189123
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email