Bélflóra-minta | DNS pontosságú azonosítás

Bélflóra-minta | DNS pontosságú azonosítás 1

A bélflórát felépítő mikroorganizmusok összetétele az ujjlenyomathoz hasonló egyedi azonosító – állapították meg a Harvard TH Chan School of Public Health kutatói. Olyan biológiai adathordozó, mely állandó és nem megismételhető, ezért segítségével a gyógyítás is személyre szabható.


Több mint 100 billió mikroorganizmus –elsősorban baktériumok– építi fel a bélflórát, amely százszor több gént tartalmaz, mint az egész emberi test, súlya pedig elérheti a két kilót. Bár óriási számokról van szó, ez a rendkívül összetett ökológiai környezet valójában úgy működik, mint egy ujjlenyomat: alkalmas az egyén biológiai azonosítására. Legalábbis erről közöltek tanulmányt a PNAS szakmai folyóiratban a Harvard TH Chan School of Public Health kutatói, akik első alkalommal mutatták be, hogyan lehet kinyerni, illetve használni az ehhez szükséges adatokat. A Microbiome Project (HMP) adatait alapján 12 hónapon keresztül 242 személy bélflórájának összetételét elemezték. A klasszikus számítástechnikában alkalmazott algoritmus adaptált változatát használva megvizsgálták a mikrobiális genetikai kódokat, és az egyénre jellemző mintázatokat kerestek. Nem csupán a kontrollcsoportok mintáit hasonlították össze, hanem az adott egyén különböző időpontokból származó adatait is összevetették egymással.

Meggyőző eredmények

A kutatók meghatározták az egyedi bélflóra „kódokat”. Megállapították, hogy a vizsgálat egy éves időtartama alatt a biológiai jellemzők 80 százaléka stabilnak bizonyult. Ez azt jelenti, hogy sikerült azonosítani egyfajta mikrobiális ujjlenyomatot, ami elég egyedi és állandó ahhoz, hogy alkalmas legyen az emberek megkülönböztetésére. Ahogyan a kutatásban résztvevő Eric Franzosa fogalmazott, a DNS-mintát több évtizede használja az igazságügyi genetika. A bélflórát felépítő mikroorganizmusok egyedi azonosításával egy ehhez hasonló adatbázis létrehozására nyílik lehetőség, amely többek között a nemi úton terjedő fertőzésekről is információkat szolgáltathat. A bélflóra összetételének ismerete azokban az esetekben –például bűnügyi nyomozások során– különösen jó szolgálatot tehet, amikor a DNS-minta nem elérhető, vagy már használhatatlan állapotú.

forrás: http://www.gutmicrobiotawatch.org

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email