Fenntartja a bélflóra egyensúlyát az immunrendszer

Fenntartja a bélflóra egyensúlyát az immunrendszer 1

Célzottan támogatja a bélflórát felépítő „jó” baktériumokat az immunrendszer abban, hogy képesek legyenek ellensúlyozni, illetve semlegesíteni a szervezetbe jutó „rossz” mikrobák káros hatásait – derült ki a University of Chicago kutatóinak tanulmányából. A kulcs a veleszületett immunsejtekhez tartozó ID2 fehérje, ha ez hiányzik, a káros baktériumok könnyebben kerülhetnek túlsúlyba a bélflórában.


A vastagbélben elhelyezkedő bélflóra rendkívül fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében, illetve megszüntetésében: az immunsejtek döntő többsége ugyanis a bélrendszerben képződik, ennek köszönhetően az immunrendszer mintegy 80 százaléka a vastagbélhez kapcsolódik, állapotát a bélflóra összetétele ezért közvetlenül befolyásolja. Több százbillió mikroorganizmusból, elsősorban baktériumból épül fel, ezek súlya meghaladja a 1,5 kilót, a benne található gének száma ötszázszorosa az emberének. A bélflóra az immunrendszer támogatása mellett közreműködik az anyagcserében, valamint a B-7-, B-12– és K-vitamin előállításában, védi a vastagbelet, azonban csak akkor képes megfelelő hatékonysággal működni, ha legalább hatvan százalékban jótékony (probiotikus) baktériumokat tartalmaz. Ellenkező esetben hiányállapotok, kellemetlen panaszok, valamint betegségek alakulnak ki.

Kölcsönös segítség

Az emberi szervezet és a bélflórát felépítő jótékony baktériumok tehát kölcsönösen előnyös szimbiózisban élnek: a mikroorganizmusok számára a vastagbélben biztosított a táplálék és a védelem „cserébe” ezek a baktériumok fenntartják a bélflóra egyensúlyát. Ehhez arra van szükség, hogy a jótékony baktériumok ellensúlyozzák a káros, fertőzéseket okozó mikroorganizmusok hatásait. A University of Chicago tudósai szerint ebben nyújt segítséget a szervezet immunrendszere, közelebbről az immunsejtek egy bizonyos fajtájához kapcsolódó ID2 fehérje.

Bélflóra, immunrendszer, fertőzések

Mint dr. Yang-Xin Fu a University of Chicago Department of Pathology professzora elmondta, az Immunity szaklapban megjelent tanulmányukban bemutatják, hogyan teszi az immunrendszer képessé a bélflórát arra, hogy korlátozza a fertőzéseket. Az úgynevezett 3-as típusú veleszületett limfoid sejteket (ILC3s) vizsgálták, mert ezek jelenléte elengedhetetlen a bél fertőzéseinek megelőzéséhez. A kísérletek során csíramentes rágcsálókba egészséges, valamint nem működő ILC3s immunsejteket hordozó egérből származó bélbaktériumokat ültettek. Megfigyelték, hogy az ID2 fehérje hiányában az első csoport fogékonyabb volt a bakteriális fertőzésekre, míg a második csoportba tartozó állatok szervezete hatékonyan vette fel a harcot a káros mikroorganizmusokkal szemben. Mindez azt jelenti, hogy az immunrendszer hozzájárul a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. Mivel ugrásszerűen nő az antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzsek száma nagyon fontos, hogy a tudósok más típusú kezeléseket dolgozzanak ki. A University of Chicago kutatási eredményei azt mutatják, hogy erre lehet megoldás a bélflóra támogatása terápiás kezelésekkel, vagy akár bélflóra transzplantációval. Hogy ez valósággá váljon, a tudósok szerint mindenekelőtt tisztázni kell, hogyan tudják az immunsejtek megkülönböztetni a hasznos és a káros baktériumokat, és ezáltal biztosítani a bélflóra egyensúlyát.

forrás: www.gutmicrobiotawatch.com

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email