Mire jó a bélflóra?

Mire jó a bélflóra? 1

Ha a bélflóra nem működik megfelelően, annak a szervezet egésze látja kárát. A bélflóra ugyanis fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében: szabályozza az emésztést, erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a rákos daganatok kialakulását a bélben, hasznos mikroorganizmusai semlegesítik az emésztőtraktusba bejutó káros baktériumokat és gombákat.


Normális esetben a bélflóra egységes ökoszisztéma, melynek egymással szorosan együttműködő, szimbiózisban élő hasznos mikroorganizmusai hatékony védővonalat alkotnak a szervezetet folyamatosan támadó káros mikrobák ellen. Az egészséget veszélyeztető kórokozók megpróbálnak rátapadni a bél és a gyomor falára, hogy könnyebben megszerezzék a hasznos tápanyagokat. Többek között, ezt akadályozzák meg a bélflóra jótékony baktériumai, így a káros mikroorganizmusok nem jutnak táplálékhoz és képtelenek a szaporodásra. Ezen kívül a bélflóra szabályozza az emésztést, fokozza a tápanyagok felszívódását, segítik a kalcium, a magnézium és a vas hasznosulását, valamint a szénhidrátok –cukrok– lebontását. Utóbbiakból rövid láncú zsírsavakat hoznak létre, melyek a vastagbél sejtjeit látják el energiával.

Vitaminokat is termel a bélflóra

Az antioxidáns tulajdonságú B7- és B12-vitamin, valamint a K-vitamin előállítása is a bélflórát alkotó hasznos baktériumok feladata, ezeknek a vitaminoknak a hiánya kapcsolatba hozható a cukorbetegséggel, az agyvérzéssel, a vérszegénységgel, illetve egyes autoimmun betegségekkel. A probiotikus (jótékony) mikroorganizmusok a vajsav termelésével támogatják a bélrendszer egészséges fiziológiai működését, a vajsav ugyanis ösztönzi a bélrendszer belső felületén található sejtek szaporodását, amelyek védelmet nyújtanak a káros anyagokkal szemben. Rendkívül fontos a bélflóra immunerősítő szerepe: tulajdonképpen a benne élő mikroorganizmusok és a nyirokrendszer információcseréje teszi lehetővé azt, hogy az emésztőrendszer immunrendszere le tudja győzni a szervezetbe jutó kórokozókat. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a vastagbélben található az immunsejtek 70 százaléka, így a bélflóra állapota közvetlenül kihat a szervezet védekezőképességére. A jól működő, kiegyensúlyozott bélflóra segít megelőzni az emésztőszervi gyulladásokat, a vastagbélrákot, valamint fenntartja a bélnyálkahártya egészségét.

Tudtad?

A bélflóra, pontosabban a bélflórát felépítő mikroorganizmusok súlya elérheti a két kilót, számuk pedig meghaladja a 100 billiót.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email