Bélproblémák: jobb, ha tisztában vagyunk az okokkal

Bélproblémák: jobb

A bélproblémák nagyon sok embert érintenek. A bélproblémák olyan sokfélék, hogy kiterjedt vizsgálatok nélkül lehetetlen meghatározni a konkrét betegséget és kialakulásának okait.


Elmondható, hogy napjainkban a különböző bélproblémák már népbetegségnek számítanak, amelynek oka elsősorban a nem megfelelő táplálkozás, a méreganyagok felhalmozódása, a túlzott gyógyszerfogyasztás, valamint a folyamatos stressz. Ebből látszik, hogy az utóbbi évtizedek legsúlyosabb problémái általában bélproblémák formájában jelentkeznek a szervezetben.

A leggyakoribb bélproblémák

Napjainkban az orvosoknál jelentkező páciensek egyharmada gyomor- és bélpanaszokkal küzd, és ezek megoldására szeretne valamilyen orvosi segítséget kérni. Ezek a problémák általában sok kellemetlenséggel, rosszabb esetben pedig krónikus fájdalommal járnak. Gyakori betegség a bélproblémák között az irritábilis bélszindróma, amely a bélcsatorna funkcionális rendellenessége. Gyakran jár fájdalommal, a felnőtt lakosság mintegy ötödét érinti. Az eredete egyelőre ismeretlen, de egyértelműen a vastagbél károsodásáról, funkcionális zavaráról van szó. Létezik néhány olyan tényező, amely megnövelheti a betegség kialakulásának az esélyét. Elsősorban a táplálkozási szokások, a mozgás hiánya és a béltisztítás elhanyagolása okolható a bélproblémák, így az IBS kialakulásáért is. Megfelelő életmóddal tehát akár meg is előzhető ez a betegség.

Szintén gyakori a bélproblémák között a Crohn-betegség, amely a belek kifekélyesedéssel járó gyulladása, mely a bélnyálkahártya mélyebb rétegeibe is átterjed. Hasonlóan az irritábilis bélszindrómához, a Crohn-betegség eredetét sem lehet egyértelműen meghatározni, ám mivel itt is a bélrendszer rendellenességéről van szó, egyértelmű, hogy a fent felsorolt tényezők erre is nagy hatással vannak. A gyakori bélproblémák között érdemes megemlíteni a divertikulózist, amely napjainkban szintén igen gyakori betegség. Ez a vastagbél falának kiöblösödését és gyulladását jelenti. Ez a betegség azért tekinthető veszélyesebbnek valamelyest a többinél, mert sokkal hosszabb időn keresztül tünetmentes, mint a hasonló bélproblémák. Kialakulásának okai között elsősorban a rostban szegény táplálkozást és a béltisztítás elhanyagolását lehet megemlíteni.

Bélproblémák – Közös jellemzőik

Bármilyen betegségről is legyen szó, amely a bélproblémák közé tartozik, bármilyen tünetek is mutatkoznak, mindegyiknek van egy közös tulajdonsága. Általánosan elmondhatjuk, hogy a bélproblémák legtöbbje civilizációs betegség. A betegség kialakulása ugyanis a méreganyagok túlzott fogyasztásából, a rostszegény táplálkozásból, a béltisztítás és méregtelenítés elhanyagolásából, a mozgás hiányából és a túl nagy stresszből következik. Nyilvánvalóan nem ezek az egyedüli okok, amelyek következményeként bélproblémák jelentkezhetnek. Kialakulásukban közrejátszik genetikai hajlam, továbbá gyógyszer mellékhatás és még számtalan egyéb kiváltó tényező. Kijelenthető ugyanakkor, hogy megfelelő, tudatos életmóddal ezeknek a betegségeknek a kockázata jelentősen csökkenthető. Még a bélproblémák meglétekor is enyhíthetőek egyes tünetek, és akár a teljes gyógyulás is elérhető. Mindezek ellenére az emberek többsége nagyon kevés figyelmet fordít a megfelelő életmód jelentőségére.

A bélproblémák szövődményei

A bélproblémák nem csak azért tartoznak a legkellemetlenebb betegségek közé, mert sok esetben igen nagy fájdalommal járnak, de sajnos az is igaz, hogy ezeknek a megbetegedéseknek sokkal súlyosabb következményei is lehetnek. Elegendő csupán azt végig gondolni, hogy a béltraktusban történnek az emésztés fontos folyamatai. A táplálék felszívódása és hasznosulása biztosítja a szervezet számára a működéshez szükséges energiát. Amennyiben ez bélproblémák miatt nem megfelelően történik, úgy a szervezet a megfelelő táplálkozás ellenére sem jut elegendő tápanyaghoz. Az immunrendszer azonnal elveszíti hatékonyságát, nem képes teljes mértékben megóvni a szervezetet a kívülről érkező támadásoktól, ez pedig egyértelműen további betegségek formájában jelentkezik. A következő stádium a szervek működésének módosulása, a szervi károsodások, ami a szervezet egészére kiterjedhet. A fentiekben nagyon tömören és egyszerűen írtuk le, hogy a bélproblémák milyen szövődményekkel járnak. Lehetne hosszasan taglalni, ám a lényeg mégis csupán annyi, hogy a szervezetnek szüksége van a tápanyagokra, amelyek csak egészséges bélrendszerben, egészséges bélflóra támogatásával képesek felszívódni.

A bélproblémák megelőzése

Mint minden más rendellenesség és betegség esetén, nyilvánvalóan a bélproblémák tekintetében is sokkal egyszerűbb a megelőzés, mint a kór kezelése. Természetesen az alábbi tanácsok meglévő bélproblémák esetén is enyhülést, illetve gyógyulást hozhatnak, de a legfontosabb a betegségek megelőzése.

Béltisztítás

A rendszeres béltisztítás minden ember számára szükséges, mert a tápanyag egy része, valamint a méreganyagok egy része lerakódik a bélcsatornában. Ez rendellenességekhez, illetve visszamérgezéshez vezet, amely béltisztítás révén megelőzhető. A béltisztítás kíméletesen, ugyanakkor alaposan tisztítja meg a bélcsatornát, hogy a továbbiakban a tápanyagok felszívódása akadálytalanul megtörténhessen.

Egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozás nagyon sokat hallani manapság, mégis nagyon kevés ember van tisztában fontosságával, különösen bélproblémák esetében. Érdemes rostban gazdag táplálékot fogyasztani, mert azok rendszeresen tisztítják a bélfalat. Ezenkívül érdemes elhagyni az étrendből az adalékanyagokkal teli élelmiszereket, amelyeket a szervezet idegen anyagként ismer fel, és amelyek nagy része túlzott mennyiségben valójában méreganyag. Az sem utolsó szempont, hogy a folyadékfogyasztás elérje a szükséges mennyiséget (2-2,5 liter/nap), hiszen a béltraktusban lerakódott táplálékmaradékok jórészt azért veszítik el teljes víztartalmukat, mert a szervezet bármi áron, de pótolni kívánja a szükséges folyadékot.

Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás minden szempontból szükséges a szervezet számára, azonban bélproblémák esetében még sokkal fontosabb, mint egyébként. A renyhe bélmozgás a bélproblémák nagy részének alapja, és sok esetben a mozgásszegény életmód következménye.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email