Otthon is elvégezhető a béltisztítás

Béltisztítás otthon | Hogyan végezzük el a béltisztító kúrát?

A tisztaság fél egészség, tartja a mondás, amely hatványozottan igaz, ha szervezetünk belső tisztaságáról van szó. Ezért is javasolt mindenki számára, hogy időről-időre megszabadítsa bélrendszerét a felhalmozódott méreganyagoktól, amire a legjobb megoldás a béltisztító kúra elvégzése.


Ha körülnézünk fürdőszobánkban, rengeteg kozmetikumot találunk. Leginkább vegyi anyagokban bővelkedő szereket használunk a bőr, a kéz, a láb, a haj, az arc és a fogak tisztítására, ápolására. Tegyük fel magunknak a kérdést: ugyanennyi pénzt és energiát fordítunk bensőnk tisztántartására is?

Miért szükséges a béltisztítás?

Bármekkora figyelmet fordítunk életvitelünkre és a helyes táplálkozásra, felnőttkorra a méreganyagok óhatatlanul felhalmozódnak a szervezetünkben. A toxinok, illetve salakanyagok akadályozzák testünk normális működését, kellemetlen tüneteket okoznak, jelentősen növelik a betegségek kialakulásának kockázatát. Ez pedig nem csupán fizikai állapotunkat, hanem közérzetünket is rombolja.

Még akkor sem lehetünk biztosak abban, hogy nem kerül a szervezetünkbe semmilyen ártalmas anyag, ha otthon termesztett zöldséget és gyümölcsöt, illetve a magunk által nevelt állatok húsát fogyasztjuk. Különösen veszélyesek az adalékanyagokkal készült élelmiszerek (kész- és félkész ételek), a szénsavas „üdítők”, a fehér liszt, a fehér cukor, a dohányzás és az alkohol.

Támaszt nyújt a szervezetünknek

Egy ideig szervezetünk képes megbirkózni a fokozott terheléssel, azonban a lehetőségei végesek. A helytelen életmód következtében, a vastagbélben, pontosabban a vastagbél nyálkahártyáján, különösen a redők között, ezért egyre nagyobb lesz a lerakódott salakanyag mennyisége.  

Mivel egy olyan káros folyamatról van szó, mely fokozatosan fejti ki hatását, ezért sokáig észre sem vesszük a lassú egészségromlást. Egyszerűen hozzászokunk egyre rosszabbodó állapotunkhoz nem is gondolunk arra, hogy valami bajunk lehet. A belek tisztítása arra szolgál, hogy megtámogassa a méregtelenítést végző szerveket, valamint kitakarítsa a letapadt salakanyagok, mérgeket, ezáltal megelőzze, vagy ha már kialakultak, megszüntesse, enyhítse a panaszokat és a betegségeket.

Jó néhány tünet utal arra, hogy szükségessé vált a béltisztító kúra elvégzése. Ha ezek közül csak egyet-kettőt is tapasztalunk, már az is elegendő ok arra, hogy cselekedjünk!

Mik a leggyakoribb tünetek?

Felnőttkorban szinte mindenkinek akadnak problémái az emésztésével, ha ezek a gondok gyakoriak, hajlamosak vagyunk valamilyen betegséggel azonosítani őket. Pedig, könnyen lehet, hogy „csak” a méreganyagok felhalmozódásáról van szó. Lássuk, mik a leggyakoribb tünetek, amik arra figyelmeztetnek, hogy itt az ideje a béltisztító kúra elvégzésének:

És ez még nem minden, hiszen a vastagbél nyálkahártyájára tapadó salakanyagok és mérgek jelenlétére utalhat a fogyókúrára nem reagáló elhízás, vagy éppen ellenkezőleg, a kóros soványság. Ennek az az oka, hogy a lerakódások fizikailag akadályozzák a felszívódást, megzavarják az emésztést, míg a salakanyagban elszaporodó káros baktériumok elszívják a tápanyagokat, miközben még több mérget termelnek. Szintén a toxinok felhalmozódásának, illetve az ebből adódó diszbiózisnak (a bélflóra egyensúlyának felbomlása) a következménye az immunrendszer gyengülése. A mérgek ugyanis megtizedelik a bélflórát elépítő jótékony mikroorganizmusokat, amik a lerakódott salakanyag miatt, nehezebben tapadnak meg a bélfalon. Amikor ezeknek az elsősorban probiotikus baktériumoknak a száma lecsökken, az immunrendszer működése is károkat szenved, ugyanis az immunsejtek 80 százaléka ugyanitt, a vastagbélben helyezkedik el és kölcsönösen hatással vannak egymásra. 

Ha tehát nincs más kimutatott betegségünk, mégis könnyel elkapjuk a szezonális fertőzéseket (pl. megfázás, nátha, influenza), gyakran szenvedünk gyulladásoktól, joggal bízhatunk abban, hogy a belek tisztítása enyhítheti a panaszainkat, hiszen ezzel lehetőséget adunk bélflóránknak a regenerálódásra. Ez pedig az emésztésre is jótékonyan hat, ugyanis a bélflóra jótékony baktériumai emésztőenzimeket termelnek.

Mikor jött el a béltisztítás ideje?

Ebben az esetben is a legjobb a megelőzésre koncentrálni. Évente legalább kétszer, tavasszal és ősszel mindenképpen ajánlott a méregtelenítés otthoni elvégzése. Hogy, miért? Tavasszal ezért, mert télen a nehezebb, zsírosabb, szénhidrátban gazdagabb ételek fogyasztása, valamint a kevesebb mozgás miatt, gyorsabb a mérgek felhalmozódása, amiktől jobb idejekorán megszabadulni. Ősszel pedig azért érdemes gondolni a béltisztításra, mert ezzel felkészíthetjük szervezetünket a nagyobb igénybevételre.

Ez tehát a megelőzés, ettől függetlenül, ha a fent felsorolt tüneteket, panaszokat tapasztaljuk, érdemes mielőbb elvégezni a kúrát.

Hogyan segít a béltisztító kúra?

Normális esetben, amikor a táplálék végighalad a tápcsatornán, a hasznos anyagok felszívódnak, míg a salakanyag kiürül a szervezetből. Utóbbi egy része azonban lerakódik a vastagbél falán, ami nem csupán a tápanyagok hasznosulását akadályozza. A salakanyagból ugyanis egészségre veszélyes összetevők is visszaszívódhatnak, ráadásul számos káros baktérium és parazita éppen ebben a közegben érzi otthon magát. A béltisztító kúra lényege a salakanyag vastagbélből történő, kíméletes eltávolítása, a méregtelenítés.

A béltisztítással jelentősen javulhat az anyagcsere, megoldódhatnak az ürítési problémák, megindul a bélflóra egyensúlyának helyreállása, és ezzel az immunrendszer felerősödése. Ennek jeleit azonnal tapasztalni fogjuk, hiszen nagymértékben javul a közérzetünk, beköszönt a felszabadultság érzése, a méreganyagok jelenléte miatt kialakult panaszaink gyorsan enyhülnek.

Fogyókúrának sem utolsó

Hangsúlyozni kell, hogy a belek tisztítása nem fogyókúra! Ugyanakkor, mégis hozzájárul a testsúlycsökkenéshez, már a kúra legelején akár több kilótól megszabadulhatunk, ahogyan a ruhaméretünk is legalább egy számmal csökkenthet. A belek tisztításának végére pedig még jobb eredményeket érhetünk el. Hogy miért? Rövid távon, azaz néhány napon belül, azért, mert a hatékony béltisztítással távozó salakanyag súlyával biztosan könnyebbek leszünk. Ez akár a 2-3 kilót is elérheti. Hosszabb távon a béltisztításnak köszönhetően helyreálló emésztés hatására a testsúlyunk fokozatosan közelíteni kezd az ideálishoz.

Lapos has béltisztítással

Természetesen nincs arról szó, hogy a belek tisztítása hirtelen eltünteti az egyébként rendkívül makacs hasi zsírt. Abban viszont igenis segít, hogy a folyamat gyorsabb legyen. A béltisztítással javul az emésztés, hatékonyabb lesz az anyagcsere, helyreállhat a bélflóra egyensúlya: mindez hozzájárul ahhoz, hogy a lapos has ne csak álom legyen.

Milyen a hatékony béltisztító kúra?

Röviden válaszolva a kérdésre, a hatékony béltisztító kúra teljes körű, legfeljebb három hónapig tart, nem kell miatta megváltoztatni az életmódunkat, támogatja a méregtelenítő szerveket (főként a májat), valamint nem jelent túlzott igénybevételt a szervezet számára.

Éppen ezért nem megoldás az egyébként sokak által alkalmazott koplalás, léböjt vagy a hashajtók használata. Azon kívül, hogy mindegyik megterhelő, nem biztosítják a testünk működéséhez elengedhetetlen vitaminokat, tápanyagokat. Ez pedig rövid időn belül hiányállapotok kialakulásához vezethet. A hashajtó gyakori használata azért sem javasolt, mert könnyen hozzá lehet szokni, idővel pedig a gyógyszer nélkül teljesen leállhatnak a bélmozgások.

Belek tisztítása beöntéssel

A legtöbb embernek a belek tisztítása hallatán, az otthoni beöntés, vagy a kórházi körülmények között történő bélmosás jut az eszébe, azok minden kínjával, gyötrelmével. Ez azonban a már említett kellemetlenségek mellett csak részleges és rövid távú megoldást jelent. Ilyen például az akut székrekedés azonnali enyhítése, ami viszont sem a kiváltó okot, okokat, sem a mérgek hatására kialakult többi problémát nem szünteti meg.

Melyik a legjobb béltisztító?

Szerencsére, a beöntésnél léteznek sokkal kíméletesebb otthoni megoldások, ezek ráadásul nemcsak a székrekedést szüntetik meg.

Elsősorban a megelőzést szolgálja a rostok megemelt bevitele, ezt a nyers zöldségek, gyümölcsök, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák, az útifűmaghéj, az Aloe vera vagy a chiamag napi fogyasztásával biztosíthatjuk. Léteznek béltisztító teák, gyógynövények, fűszerek, ilyen a gyömbér, a kurkuma, a csalán, az édeskömény, a gyermekláncfű, az articsóka, amiket érdemes kúraszerűen alkalmazni.

Ha viszont valóban a teljes méregtelenítésre törekszünk, ezt csak akkor érhetjük el, ha szinte kizárólag béltisztító ételekkel táplálkozunk, és béltisztító italokat iszunk, ami, valljuk be, nem egyszerű feladat.

Létezik komplex megoldás

Itt jönnek a képbe az étrend-kiegészítők, amik koncentráltan tartalmazzák a leghatékonyabb, természetes béltisztító összetevőket, ráadásul a szervezet számára fontos tápanyagok is megtalálhatók bennük. Alkalmazásuk mellett nem kell változtatnunk megszokott életvitelünkön, segítségükkel a béltisztítás házilag is könnyen kivitelezhető.

Ajánlott időtartama három hónap, ennyi idő kell ahhoz, hogy megszűnjenek az emésztési és székletürítési problémák, a fájdalmak és kellemetlenségek, sőt a kúra végére még a legmakacsabb tünetek is enyhülnek vagy akár teljesen megszűnhetnek. Részleges béltisztításra a 10 napos, intenzív kúra javasolható.

Tulajdonképpen arról van szó, kívülről megtámogatjuk a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait, ezért a béltisztítást végző ember megtelik energiával, fáradhatatlannak és kipihentnek érzi magát. Elmúlik a migrén, a bőr szebbé, feszesebbé, a haj pedig egészségesebbé válik.

Nem megy gyorsan

A legfontosabb, hogy néhány nap alatt nem lehet hatékony béltisztítást elérni. Ahogy már említettük, még a részleges eredményhez is legalább 10 napra van szükség. Amelyik termék ennél gyorsabb béltisztítást ígér, azt inkább hagyjuk figyelmen kívül. Lényeges, hogy kizárólag természetes, és genetikailag nem módosított anyagokat tartalmazzon. Legyünk bizalmatlanok, olvassuk el a fórumokat, tanulmányozzuk a szakmai oldalakat, és a felhasználók hozzászólásait. 

11+1 jótékony hatás

Végezetül, foglaljuk össze, milyen érezhető eredményre számíthatunk, ha elvégzünk egy teljes béltisztító kúrát.

 • Energikusabbnak érezzük magunkat, megoldódhatnak az alvásproblémák.

 • Javul az ürítés minősége, a krónikus székrekedés és a hasmenés teljesen megszűnhet.

 • Nő a szellemi és fizikai teljesítőképesség.

 • Elmúlhat, vagy kevesebbszer alakul ki erős fejfájás, migrén.

 • Az LDL (rossz) koleszterin szintje csökken, a HDL (jó) koleszterin mennyisége megemelkedik.

 • Normalizálódhat az inzulinszint.

 • Ellenállóbbak leszünk a fertőzésekkel szemben, kisebb eséllyel kapjuk el a szezonális betegségeket.

 • Csökken a vastagbél- és végbélrák kialakulásának kockázata.

 • Megszűnik a krónikus puffadás.

 • Ritkábban alakulnak ki gyulladások.

 • Látható súlyvesztés, laposabb has.

Eltávolítja a bélrendszerben megbújó parazitákat is. Ezek az élősködők elszívják a tápanyagokat, ezáltal hozzájárulnak a hiányállapotok megjelenéséhez, anyagcseréjük során pedig toxinokat termelnek, ami irritációt, gyulladást okoz. 

Mit mondanak a tudósok?

Az amerikai Food and Drug Administration (FDA), illetve az American Heart Association ajánlása szerint napi 2000 kalória bevitele esetén (ennyi ajánlott egy felnőtt embernek), a nőknek 21-25 gramm, a férfiaknak 30-38 gramm élelmi rostot kellene fogyasztani. A bostoni Tufts University kutatói a rendelkezésre álló vizsgálatok alapján megállapították, hogy az elvárt rostmennyiség bevitelével, így közvetve a belek tisztításának fokozásával, jelentősen csökkenhet az elhízott emberek testsúlya. Ezzel szemben, a tényadatok azt mutatják, hogy a lakosság jelentős része csak a szükséges rostmennyiség felét fogyasztja.

Forrás:

A Naturalswiss.hu weboldal hozzájárult a tartalom felhasználásához.

A Natural-Swiss weboldal hozzájárult a tartalom felhasználásához.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email