Béltisztító program: hogyan védi az egészségünket?

Béltisztító program: hogyan védi az egészségünket? 1

Egyre több ember számára cseng ismerősen a béltisztító program kifejezés, ám annál kevesebben vannak tisztában a pontos mibenlétével és fontosságával. Bár, egyre több információhoz juthatunk szaklapok és az internet segítségével, nem árt alaposan tájékozódnunk az adott béltisztító program hatékonyságával kapcsolatban.


Ma már mindennaposnak számít a béltisztító program használata, nem mindegy azonban, hogy mikor, és milyen kúrát alkalmazunk. Mindenekelőtt azzal kell tisztában lennünk, hogy a béltisztító program nem csodaszer, azonban bizonyos – főleg emésztőrendszeri – tünetek esetén sikerrel alkalmazható, sőt, a megelőzés és a kezelés érdekében, szinte „kötelező” a rendszeres elvégzése.

Miért van szükség a béltisztító program elvégzésére?

Mindannyian tapasztaljuk, hogy mai, rohanó világunkban egyre nehezebb egészségesen táplálkozni: sokan örülnek, ha munkaidőben van idejük bekapni az otthonról hozott szendvicset, esetleg, ami még rosszabb, megenni a gyorséttermi, vagy kész- félkész ételeket. Sajnos, a tudatosan étkezők sem érezhetik magukat tökéletes biztonságban, hiszen a levegő és a vizek is tartalmaznak méreganyagokat, arra pedig csak nagyon keveseknek nyílik lehetősége, hogy kizárólag bio termékeket fogyasszanak. Sokat ronthat egészségi állapotunkon a mozgásszegény életmód és a fokozott stresszes állapot is, ami a nem megfelelő táplálkozáshoz hasonlóan hozzájárul ahhoz, hogy a bélrendszerben felhalmozódjanak a méreganyagok.

Természetesen szervezetünk folyamatosan méregtelenít, ez azonban egy idő után már nem elegendő, egyszerűen nem képes megbirkózni a bevitt toxinok mennyiségével. Ennek leggyakoribb következménye az emésztőrendszer, illetve az emésztési folyamatok károsodása, ami később további egészségügyi problémákhoz vezethet. A béltisztító program ezeket a panaszokat segít megelőzni és megszüntetni.

Figyeljük az intő jeleket

A toxinok és a letapadt salakanyagok miatt leterhelt emésztőrendszer mindig jelzi a problémákat, a mi dolgunk, hogy felismerjük ezeket, és megtegyük a szükséges lépéseket. A tünetek jelentkezhetnek alkalmilag, súlyosabb esetben a panaszok rendszeressé, krónikussá válnak, és csoportosan jelennek meg. Ezek közül a leggyakoribbak a következők:

 • Puffadás
 • Görcsös alhasi fájdalmak
 • Akut vagy krónikus székrekedés
 • Akut vagy krónikus hasmenés
 • Ismeretlen eredetű gyengeség, fáradékonyság
 • Alvászavarok
 • Fejfájás, migrén
 • Indokolatlan súlygyarapodás
 • Folyamatos éhségérzet
 • Koncentrációs zavarok
 • Kellemetlen szájszag
 • Lepedékes nyelv

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztaljuk, és ezek hátterében nincsen szervi elváltozás vagy betegség, a béltisztító program segíthet megszüntetni a panaszokat. Abban az esetben, ha nincsenek panaszaink, a megelőzés érdekében, évente két-három alkalommal – tavasszal és ősszel mindenképpen – végezzük el a béltisztító programot.

Miben segíthet még a béltisztító program?

A már említett, kellemetlen tünetek mellett a béltisztító programmal számos súlyosabb egészségügyi problémát is elkerülhetünk, illetve visszaállíthatjuk szervezetünk egészséges működését.

 • Javítja az anyagcserét: a béltisztító program elvégzésével eltávolíthatjuk a tápanyagok felszívódását fizikailag akadályozó, lerakódott salakanyagot. Ezzel megszüntethetők, és megelőzhetők a rossz anyagcsere miatt kialakuló hiányállapotok, és az ezek hatására jelentkező panaszok.
 • Immunerősítő: a vastagbélben felhalmozódó mérgek és a salakanyag felborítják az immunrendszer működését közvetlenül befolyásoló bélflóra egyensúlyát. A béltisztító program elvégzése hozzájárul a bélflórát felépítő jótékony, probiotikus baktériumok elszaporodásához, ezáltal a bélflóra helyes működéséhez, ami javítja szervezetünk védekezőképességét.
 • Megszünteti a parazitafertőzést: a vastagbélben felhalmozódó salakanyag kiváló búvóhely a bélparaziták számára. Ezek a mikroszkopikus vagy akár több méteresre megnövő élősködők elszívják az értékes tápanyagokat, anyagcseréjük során pedig méreganyagokat termelnek. Ezek a toxinok károsítják a bélflórát, valamint növelik a vastagbélrák kockázatát.
 • Elhízás ellen: a tápanyagok elégtelen felszívódásának következménye az állandó éhségérzet, ami túlevéshez és elhízáshoz vezethet. A béltisztító program rendszeres elvégzésével megelőzhetjük a túlsúly kialakulását, valamint könnyebben megszabadulhatunk a felszedett kilóktól és a hasi zsírpárnáktól.

Béltisztító program: csak okosan!

Mielőtt bármilyen béltisztító program mellett tesszük le a voksunkat, szerezzünk be az adott termékről minél több információt. Egyet azonban nem árt tudni: a béltisztító programra szánt termékek nem varázsszerek, azaz nem egy nap alatt fejtik ki hatásukat. Idő, és kitartás, rendszeresség kell a kívánt eredmény eléréséhez. Csak akkor kezdjünk bele, ha már „fejben” is felkészültünk a változásra, hiszen nem csak az étrend-kiegészítőket kell pontosan szednünk, hanem egészségtelen életmódunkon is változtatnunk kell. Étkezzünk tudatosan, mozogjunk minden nap –a kiadós séta is megteszi–, gondolkozzunk pozitívan: a béltisztító program jótékony hatásait rövid időn belül tapasztalni fogjuk.

Tudtad?

A vastagbélben felhalmozódó mérgek hozzájárulhatnak a vastagbélrák kialakulásához.

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email