Így helyes a C-vitamin adagolása | Mire kell figyelni?

C-vitamin adagolása

Sokan szednek C-vitamint elsősorban a szezonális betegségek megelőzésére, kúrálására, illetve immunerősítésre. Ezt jól teszik, azonban csak akkor, ha a C-vitamin adagolása helyesen kivitelezett. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.


A C-vitamin adagolása több mindentől függ. Befolyásolja a fajtája, illetve az is, hogy milyen céllal szedjük. Éppen ezért, mindenekelőtt vegyük sorra, mikor segíthet ez a rendkívül sokoldalú vitamin.

Mire jó a C-vitamin?

Számos egészségügyi probléma megelőzésére és kezelésére használhatjuk a C-vitamint, vagy „csak” arra, hogy erősítsük immunrendszerünket, fenntartsuk általános szellemi és testi jóllétünket. Utóbbihoz tartozik az elvárható fizikai- és mentális teljesítőképesség, a nyugodt alvás, a stressz okozta károk elkerülése. Ezen kívül, a C-vitamin megemelt napi bevitelével szinte felturbózhatjuk az immunrendszerünket, aminek következménye, hogy kisebb eséllyel kapjuk el a fertőzéseket, gyorsabban gyógyulunk, nagyobb eséllyel kerülnek el a betegségek.

Ami a konkrétumokat illeti, a C-vitamin hozzájárul a bőr, a csontok, az izmok egészségéhez. A hisztamin szintjének befolyásolásával enyhíti az allergiás reakciókat. Nélküle nem tudna szervezetünk elegendő energiát termelni, ahogyan a C-vitamin a megfelelő emésztéshez is elengedhetetlen: hozzájárul egyes vitaminok és ásványi anyagok hasznosulásához, különösen jó hatással van a vas és a kalcium anyagcserére. Csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet, valamint a vérnyomást, ezáltal mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Napi 100 mg feletti szedése, a dohányzás káros következményeit is enyhítheti. A C-vitamin adagolásakor ezekre mindenképpen legyünk figyelemmel.

Zöldségek, gyümölcsök

Mielőtt konkrét mennyiségekről esne szó, tisztázni kell, hogy milyen formában visszük be a szervezetünkbe. A legjobb, ha ezt a táplálkozásunk során tesszük, azaz minél több, nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, és így jutunk természetes C-vitaminhoz.

Együnk minden nap csipkebogyót, ennek C-vitamin-tartalma 100 grammonként mintegy 400 mg. A sötét zöld és piros paprikafélék közel 200 mg, a petrezselyem 130 mg C-vitaminnal ajándékozzák meg a szervezetünket. Ajánlott még a kivi és az eper fogyasztása, előbbi 92, utóbbi 58 mg C-vitaminnal járul egészségünkhöz. A közvélekedéssel ellentétben tehát nem a citrusfélékkel oldhatjuk meg a legegyszerűbben a vitaminpótlást, inkább a középmezőnyben helyezkednek el. A citrom, a narancs körülbelül 50 mg, a bodza 36mg, a grapefruit „csak” 30 mg-ot tartalmaz, míg a málna 26 mg C-vitaminnal ajándékoz meg 100 grammonként. Jó választás a facsart narancs dzsúsz, egy pohár, 124 mg C-vitamint tartalmaz.

Arra viszont figyeljünk, hogy a C-vitamin erősen hő- és fényérzékeny: ha a zöldségeket, gyümölcsöket főzzük vagy fagyasztjuk, de akár csak felvágjuk, máris veszítenek vitamintartalmukból.

Természetes vagy szintetikus

Régi vita, hogy mi a jobb: a természetes, vagy a szintetikus C-vitamin. Valójában pontosan ugyanarról a molekuláról van szó, így ez a megkülönböztetés – önmagában – teljesen felesleges. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy természetben előforduló vitamin mellé számos olyan tápanyag társul, amelyek segítik a hasznosulását. Ezért érdemes a napi C-vitamin szükséglet minél nagyobb részt élelmiszerekkel fedezni.

Ez viszont, sajnos, általában nem járható: vagy azért, mert nem szeretjük a C-vitaminban gazdag ételeket/italokat annyira, hogy a kívánt mennyiségét minden nap megegyük/megigyuk, vagy azért, mert egyszerűen nem jutunk hozzájuk. Ilyenkor iktassunk be természetes növényi C-vitamin-kivonatot tartalmazó táplálékkiegészítőket az étrendünkbe.

C-vitamin adagolása

A C-vitaminnal kapcsolatos felfedezéséért Nobel-díjat kapott Szent-Györgyi Albert egész életében, minden nap 1000 mg-ot szedett, amikor ennek ellenére beteg volt, 8000-9000 mg-ra emelte az adagot. Ez is közrejátszhatott abban, hogy hosszú életet élt, hiszen 93 évesen halt meg.

Hogy a C-vitamin adagolása pontosan, mennyi legyen, megoszlanak a vélemények. A közmegegyezés szerint a felnőtt nőknek 75, férfiaknak 90 mg-ra van minimálisan szüksége. Ennél azonban érdemes többet szedni: napi 500, 1000 mg tekinthető ideálisnak abban az esetben, ha a megelőzésre is gondolunk. Kúraszerűen, azaz pl. valamilyen betegség esetén, viszont akár 2000 mg fölé is vihetjük a mennyiséget.

Egyszer, vagy többször?

Amikor a C-vitamin adagolását meghatározzuk, gondoljunk arra is, hányszor fogunk étkezni, vagy a tablettát (kapszulát) bevenni. Mivel a felesleges C-vitamin a vizelettel gyorsan kiürül, érdemes gondoskodni a szinten tartásáról. Ezt úgy érhetjük el a legegyszerűbben, hogy tartva a naponta többször, keveset elvet: 5-6 alkalommal együnk/igyunk C-vitaminban gazdag élelmiszereket. Amennyiben táplálékkiegészítő mellett döntünk, 500 mg-onként vegyük be.

Túl lehet adagolni?

A C-vitamin túladagolása nehezen elképzelhető, bár nem lehetetlen. Ha egyszerre egy kiló C-vitamin jut a szervezetünkben, annak könnyen halálos kimenetele lehet. Ezt viszont kizárólag szándékosan tudjuk előidézni, de akkor is nagyon nehezen. Gondoljunk bele, hogy ez 1 millió mg, amit pusztán lenyelni is nagyon nehéz lenne, hiszen sok ezer tablettáról lenne szó. Egyes vélemények szerint, növeli a vesekő kialakulásának kockázatát, ezt azonban egyelőre tudományosan nem igazolták egyértelműen. Egy széleskörű olasz-amerikai felmérés ugyanakkor, férfiak esetében, talált összefüggést a vesekő kockázata és a hosszú időn át tartó, jelentős (1000 mg feletti) C-vitamin bevitel között.

Melyik a legjobb táplálékkiegészítő?

Röviden összefoglalva, tartalmazzon növényi C-vitamint (kivonatot), legyen benne minél több, a vitamin hasznosulását segítő, természetes tápanyag. A minőségi termékeket késleltetett felszívódású tablettába, kapszulába töltik. Ez biztosítja, hogy a C-vitamin a lehető legtovább, megfelelő mennyiségben maradjon a vérben.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email