Candida

Candida 1

A Candida albicans nevű sarjadzógomba hozzátartozik az ember szervezetében lévő természetes és egészséges baktériumflórához. Legnagyobb számban a bélflórában található, és az emésztés segítésében van szerepe. A gomba túlszaporodása azonban komoly egészségügyi következményekkel jár; sokan küzdenek Candida okozta megbetegedésekkel. Normális szintre való visszaszorításának egyik módja a diéta. Ha a gombák nem kapják meg a szükséges tápanyagokat, számuk csökkenni fog.

 

A Candida elszaporodását általában mi magunk idézzük elő. A normális bélflóra egyensúlya leggyakrabban az alábbi okok miatt borul fel: túlzott édesség- és állatifehérje-fogyasztás; természetellenes táplálékok (állományjavítók, színezők, egyéb adalékanyagok), ezzel szemben kevés zöldség, gyümölcs és gabonaféle fogyasztása. A normális bélflóra egyik legnagyobb ellensége az antibiotikum, ami nem csak a káros baktériumokat, de a hasznosakat is elpusztítja.

A Candida kimutatása

A Candida albicans élesztőgomba kimutatása nyelvkaparékból, garat-torok váladékból, hüvely-kenetből történhet. Székletminták esetén kétséges a 100%-os diagnózis. Mivel ezek a gombák bélflóránk kis részét képezik, lehet, hogy tünetek okozása nélkül is kimutathatóak, de legtöbb esetben nem (mintavételi hibák miatt). A legbiztosabb módja a vérsavóból történő Candida antitestek kimutatása.

Betartandó szabályok

A candida albicans elsősorban szénhidrátokkal táplálkozik. Először tehát az édességeket kell száműznünk az étrendünkből, beleértve a mézet is, sőt, az első 2-3 hétben a gyümölcsöket is. Még a savanyú gyümölcsök is tartalmaznak gyümölcscukrot, és az édesítőszerekben is van fruktóz.

Szigorúan elkerülni minden olyan élelmiszert, amely a gombák eledelét képezi: finomított cukor, cukorkák, csokoládé, cukrozott üdítőitalok, szörpök, élesztővel készült élelmiszerek, erjedt, illetve erjedéssel készült termékek, ecet, ill. ecetes élelmiszerek, penészgombás termékek és minden olyan élelmiszer, amely megterheli a szervezetet és az immunrendszert.

Ugyanígy nem ajánlatos élesztő alapú ételek, italok fogyasztása sem; ilyenek a sajtok különösen a penészes sajtok kerülendők, a sör, a bor. Szintén kerülendők az elszigetelt keményítőt tartalmazó ételek, pl. fehérkenyér, fehér rizs, tészták. Vigyázzunk az adalékanyagokkal, színezőkkel, állományjavítókkal is. Ennek betartása nem is olyan nehéz, mint gondolnánk: vásároljunk piacon, főzzünk friss zöldségekből, húsból, gyümölcsökből. Használjunk fűszernövényeket, melyek közül erős gombaölő hatással bír például a rozmaring, a sáfrány, a kurkuma, a koriander és a római kömény.

Béltisztító programmal a Candida ellen!

Amire nagyon figyeljen oda a béltisztító program alatt, az a napi 2 liter szénsavmentes ásványvíz elfogyasztása, valamint a reggeli rost bevétele után közvetlenül egy nagy pohár víz.

Mivel ez egy önmagában is nagyon hatásos tisztító, méregtelenítő kúra, nem szükséges mellette semmilyen diétát követni, de mindenféleképpen elősegíti a maximális tisztítást, ha egészséges, könnyen emészthető ételekkel táplálkozik. (Sok zöldség, gyümölcs, ásványvíz, kerülje ha lehet a fehér kenyeret, tésztákat, helyette teljes kiőrlésűt fogyasszon – ez a Candida miatt is fontos lehet)

Kerülje ugyanakkor, vagy legalábbis minimalizálja a húsfogyasztást; a vörös húsok, feldolgozott húsipari termékek, belsőségek, a finomított ételtermékek, a konzervek, cukor, túlzott só fogyasztás, telített zsírok, a kávé és az alkohol fogyasztása, csakúgy mint a nikotin, kerülendők.

A Szegfűszegpor, a Grapefruit mag kivonat, az Amerikai sárgafa-kéreg por szintén nagy erőkkel, és hatásosan lépnek fel a Candida gomba ellen.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email