Miért veszélyes a cinkhiány? Amit tudni kell a cink hatásairól

Miért veszélyes a cinkhiány? Amit tudni kell a cink hatásairól 1

Nem is gondolnánk, mennyi bajt okozhat a cinkhiány. Ha kevés a cink a szervezetünkben, gyengül az immunrendszerünk, könnyebben utolérnek a szívbetegségek, és a bőrünk minősége is leromlik. Nem érdemes tehát idáig eljutni, annál is inkább, mert a cinkhiány, megfelelő táplálkozással, könnyedén elkerülhető. Vegetáriánusok és az idősek különösen figyeljenek erre!


A cink létfontosságú nyomelem, a szervezetben szinte mindenhol megtalálható. Hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, szükség van rá a sejtek osztódásához, az enzimeken keresztül részt vesz az emésztési folyamatokban, segíti a szövetek képződését és a sebgyógyulást. Számos ételben megtalálható, így változatos táplálkozás mellett biztosítható a szükséges napi cinkmennyiség. Ennek ellenére sokaknál előfordul e nyomelem hiánya, aminek súlyos egészségügyi következményei lehetnek.

Cinkhiány tünetei

Mint minden hiányállapotra, a cinkhiányra is igaz, hogy szervezetünk egyre erőteljesebb jelzésekkel hívja fel a figyelmünket a problémára. A tünetek ebben az esetben sajnos meglehetősen általánosak, azaz más is állhat a hátterükben, de éppen ezért érdemes ilyenkor is gondolnunk a cinkhiány lehetőségére:

 • Krónikus hasmenésben szenvedünk, és egyúttal bőrproblémáink is vannak.
 • Gyakran elkapjuk a szezonális betegségeket, és lassabban gyógyulunk ki belőlük.
 • Különböző gyulladások keserítik meg az életünket.
 • Rossz az emésztésünk.
 • Fokozottan hullik a hajunk és ezzel párhuzamosan a bőrünk és körmeink minősége is romlik.
 • Álmatlanságban szenvedünk.
 • Gyengének, kedvetlennek érezzük magunkat.
 • Máshogy érezzük az ízeket és az illatokat.
 • Lassabb gyógyulnak a szerzett sebeink.
 • Pattanásos, száraz vagy gyulladt a bőrünk, és nehezen gyógyul.
 • Rosszabbul látunk szürkületben, esetleg már kialakult makuladegeneráció.
 • Nem elég éles a hallásunk.
 • Érzelmileg nem vagyunk kellően kiegyensúlyozottak, kínoz a stressz.

Mindezek mellett a cinkhiány kimutatható az Alzheimer-kór, a cukorbetegség, az érelmeszesedés és különböző autoimmun betegségek esetében.

Miért létfontosságú a cink?

Ösztönzi az IFG hormon és a tesztoszteron termelődését, gyermekkorban hozzájárul a szervezet egészséges fejlődéséhez. A cinkhiány hatására heresorvadás és impotencia alakulhat ki. Szabályozza a sejtek oxigéncseréjéért felelős enzimek működését, valamint azokét, amelyek antioxidáns hatással bírnak. Ezek az enzimek képesek semlegesíteni a többek között a daganatokat, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a gyulladásokat okozó, valamint a sejtek idő előtti öregedését felgyorsító szabad gyököket. Támogatják a sejtek, köztük a T-sejtek osztódását és egészséges fejlődését. A T-sejtek testünk védővonalának rendkívül fontos elemei: segítik az immunválaszt, a saját és idegen sejtek megkülönböztetését, elpusztítják a kórokozókat, a fertőzött, degeneratív sejteket, megóvják az egészséges szöveteket. Immunerősítő képessége ezekre a tulajdonságaira vezethetők vissza. Ha megfelelő a szervezetünkben a cink mennyisége, védettebbek vagyunk a kórokozókkal (baktériumok, vírusok, gombák) szemben, kisebb eséllyel kapjuk el a fertőzéseket. A cink közvetve részt vesz az inzulin termelődésében, mennyiségének csökkenése hatással van a cukorbetegség kialakulására. Hozzájárul a hormonszintézishez és a spermiumképződéshez, antibakteriális hatású, elősegíti a pattanásos, aknés bőr, valamint az ekcéma gyógyulását. Nélkülözhetetlen a szénhidrát-anyagszeréhez, fehérjék képződéséhez

Cinkből is megárt a sok

Nemcsak a cinkhiány, hanem az egyébként ritkán előforduló túladagolás is egészségügyi zavarokat okozhat. Amennyiben a kelleténél nagyobb a cinkbevitel, ez hányingert és lázat is okozhat. A panaszok általában rövid ideig tartanak, ugyanis a felesleges cink természetes úton távozik a szervezetből.

Táplálkozás, gyógyszerek, dohányzás

A cinkhiány elsősorban a kiegyensúlyozatlan táplálkozás következménye, azonban megfelelő mennyiségű cink esetén is kialakulhat a hiányállapot. A vas és a réz túlzott bevitele jelentősen csökkentheti a cink felszívódását, ahogyan a gabonafélékben fellelhető fitátok, a tej néhány fehérjéje – például a kazein −, a kalcium fokozott jelenléte, valamint az alkoholfogyasztás is károsan befolyásolja a folyamatot. Hasonló mellékhatása lehet egyes gyógyszereknek (antidepresszánsok, vízhajtók, kortikoszteroid alapú gyulladáscsökkentők), és a dohányzás közben termelődő kadmiumnak. Ezek is gátolják a cink megfelelő hasznosulását.

Cinkhiány megszüntetése étrendváltással

Megfelelő táplálkozással viszonylag könnyen biztosítható a szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez elegendő cinkmennyiség. A legnagyobb mennyiségben az osztriga, a gabonafélék (búzacsíra, búzakorpa), a parmezán, a marha-, a juh- és a sertéshús, a gombák, a kakaó, a dió és egyéb olajos magvak, a hüvelyesek (borsó, csicseriborsó), a tej, valamint a tojás sárgája tartalmaz cinket. Arra azonban ügyeljünk, hogy, amint azt korábban már említettük, a gabonafélékben megtalálható fitátok csökkenthetik a cink teljes felszívódását. Az erjedési folyamatok, mint például a kenyér kelesztése – kovász −, illetve az ásztatás ugyanakkor csökkentik a fitátok mennyiségét. Fontos, hogy cinktartalmú étrend-kiegészítők fogyasztásakor, emeljük meg a napi A-vitamin adagunkat, mivel a cink akadályozza az A vitamin hasznosulását.

Mit mondanak a tudósok?

Öt hónapon keresztül, 213 beteg részvételével vizsgálták a kaliforniai Center of Integrative Medicine tudósai a cink megfázásra gyakorolt hatását. A betegek egy része cinkkezelést (nazális gél) kapott, a többieknek placebót adtak. Az Ear, Nose & Throat Journal-ban megjelent vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a cink segítségével a megfázás tünetei átlagosan 2-3 nap alatt elmúltak, míg a placebóval kezelt páciensek esetén a panaszok 9 napig megmaradtak.

Források

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1858720
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3724376/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4175048/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11055098
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email