Colitis ulcerosa | Fekélyes vastagbélgyulladás tünetei

Colitis ulcerosa | Fekélyes vastagbélgyulladás tünetei 1

A colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) a vastagbélben kialakuló krónikus, gyulladásos megbetegedés, amely a végbél környékén alakul ki, és onnan terjed a bélrendszer belsőbb szakaszai felé. Kezelése akkor lehet sikeres, ha időben felismerjük, ehhez viszont tudnunk kell, melyek a fekélyes vastagbélgyulladás tünetei és okai.


A colitis ulcerosa, hétköznapi nevén fekélyes vastagbélgyulladás rendkívül kellemetlen megbetegedés, ami, ha hosszabb ideig fennáll, hozzájárul a bélrendszer rákos elváltozásainak kialakulásához. Bár a fekélyes vastagbélgyulladás tünetei hasonlóak a szintén krónikus és sajnos elterjedt Crohn-betegséghez, „szerencsére” csak a béllument érinti, azaz nem hatol a bél mélyebben fekvő szöveteibe. A colitis ulcerosa másik jellemzője, hogy általában kisebb bélszakaszra lokalizálódik, míg a Crohn-betegség esetében, a gyulladás sokszor jóval kiterjedtebb.

A colitis ulcerosa okai

Pillanatnyilag az orvostudomány nem ismeri a fekélyes vastagbélgyulladás pontos hátterét és ellenszerét. Míg korábban, a colitis ulcerosa okai közül a stresszes állapotot tartották az elsődlegesnek, ma már a szakemberek egyetértenek abban, hogy a folyamatos idegesség hatására –ahogyan sok másik kór esetében is− ugyan súlyosbodhatnak a fekélyes vastagbélgyulladás tünetei, azonban a stressz közvetlenül nem hozható összefüggésbe a betegség kialakulásával.

A közmegegyezés szerint, a fekélyes vastagbélgyulladás okai az immunrendszer hibás (túl)működése, valamint az örökletesség, illetve ezek együttes fennállása.

Arról van szó, hogy az immunsejtek „tévedésből” megtámadják a bélflóra részeként az emberben élő bélbaktériumokat, ennek hatására pedig kialakul a krónikus gyulladás. Kutatások arra keresnek bizonyítékot, hogy a fekélyes vastagbélgyulladás oka valamilyen vírus, ami kiváltja a hibás immunválaszt. Elképzelhető az is, hogy a colitis ulcerosa az élelmiszerekben található, allergén és toxikus adalékanyagok fokozott bevitelének −is− az eredménye. Ezek a mérgek a béltisztítás hiányában a vastagbélben lerakódnak, és növelik a gyulladás kockázatát.

Mivel a colitis ulcerosa nagyobb eséllyel fordul elő azoknál, akiknek közeli rokonainál is kimutatható a fekélyes vastagbélgyulladás, a kutatók feltételezik a betegségre való hajlam örökletességét.  

A colitis ulcerosa hajlamosító tényezői

A fekélyes vastagbélgyulladás okai tehát egyelőre nem tisztázottak, azonban a kórkép előzményei alapján, a hajlamosító tényezők pontosan meghatározhatók:

  • Életkor: a colitis ulcerosa leggyakrabban harminc éves kor alatt, vagy 50 és 70 év között jelenik meg.
  • Nem: a fekélyes vastagbélgyulladás nagyobb számban érinti a nőket.
  • Helytelen táplálkozás: a zsíros, nehéz ételek fogyasztása, az adalékanyagokban bővelkedő élelmiszerek és a növényi rostokban szegény étrend növeli a colitis ulcerosa kialakulásának esélyét.
  • Szklerotizáló cholangitis: az autoimmun eredetű epeúti gyulladás és a colitis ulcerosa számos esetben egyszerre vannak jelen a betegeknél.

A colitis ulcerosa tünetei

Nehezíti a betegség felismerését, hogy a panaszok nem állnak fenn folyamatosan, sőt, hosszabb tünetmentes időszakok is előfordulhatnak. A colitis ulcerosa tünetei ráadásul a betegség súlyosságának és helyének (gócpontjának) függvényében változnak. Amikor, csak a végbél környékén lokalizálódik, a beteg tenezmust –gyakori, sokszor görcsös székelési ingert−, valamint az ürítés során enyhe vérzést észlelhet. Ahogy a gyulladás a vastagbél felé terjeszkedik, a panaszok egyre súlyosabbá válnak. Ebben az esetben a fekélyes vastagbélgyulladás tünete az erős, véres és nyálkás hasmenés, amelyet görcsös alhasi fájdalmak, illetve ritkábban láz és hőemelkedés kísérnek. A hasmenés rendszeresen visszatér, és akár napi 10-15 alkalommal is jelentkezhet. Szintén a fekélyes vastagbélgyulladás tünetei lehetnek a hirtelen fogyás, és az éjszakai, túlzott izzadás, gyakori fejfájás, és a folyamatos gyengeség, levertség érzete.

A colitis ulcerosa következményeként a bőr és a körmök szárazzá és töredezetté válnak, a haj erőteljesebben hullik. Ritkább esetben felgyorsítja a csontritkulási folyamatokat, valamint folyamatos szemgyulladást, köszvényt is okozhat. Bár kisgyermeknél ritkán fordul elő, ha mégis kialakul, a colitis ulcerosa növekedési problémákat okozhat.

Mit mondanak a tudósok?

Az Entamoeba hystolitica élősködő és a colitis ulcerosa kapcsolatát vizsgálták az Univerzitet u Sarajevu (Szarajevói Egyetem) kutatói. A 31 fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő beteg részvételével elvégzett felmérésből kiderül, hogy az élősködő jelenléte hozzájárul a betegség kiterjedéséhez, azonban a súlyosságának fokát nem befolyásolja.

Tudtad?

A fekélyes vastagbélgyulladás mintegy harminc százalékkal növeli a vastagbéldaganat kialakulásának lehetőségét.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email