Ismerjük fel a COPD tüneteit | Vannak intő jelek

Ismerjük fel a COPD tüneteit | Vannak intő jelek 1

A COPD betegség −Chronic Obstructive Pulmonary Disease− a világszerte vezető haláloknak számít. Ha sikerül időben felismerik, a COPD tünetei hatékonyan enyhíthetők, ellenkező esetben a betegség visszafordíthatatlan elváltozásokat okoz.


A COPD betegség alattomosan, és lassan alakul ki, felismerését nehezíti, hogy tünetei a kezdeti stádiumban, számos más betegségre is utalhatnak. Tulajdonképpen a tüdőszövetek folyamatos gyulladása váltja ki, ami hosszabb távon a légzőszerv –tüdő, léghólyagocskák− súlyos elváltozásaihoz vezet. Ennek következtében a tüdőben könnyebben alakulhatnak ki baktériumos-, gombás- és vírusos megbetegedések.

COPD megelőzése: rakjuk le a cigarettát

A betegség kialakulásának elsődleges kiváltó oka a dohányzás, a cigaretta-, a pipa- és a szivarfüst ráadásul a passzív dohányosokat sem kíméli. Szintén növelik a COPD kockázatát a különféle kémiai szerek –például a szilícium és a kadmium hosszan tartó belélegzése−, valamint a rosszul szellőző lakterekben felgyülemlő égéstermékek, ahogyan rizikófaktornak számít a légszennyezés is. Utóbbi azt jelenti, hogy a nagyvárosokban élők fokozottan ki vannak téve a COPD kockázatának. Felerősíti a COPD tüneteit az asztma, a tüdő-, vagy hörgőgyulladás, és egyéb légúti megbetegedések, illetve a túlsúly, amely szintén jelentősen megterheli az egyébként is „csökkentett üzemmódban” működő tüdőt. A COPD elkerülése, és különösen a gyógyulás érdekében tehát mindenképpen szokjunk le a dohányzásról.

Köhögés és légzési zavarok

A COPD betegségben szenvedők szervezetében a makrofágok –immunsejtek– nem képesek semlegesíteni a tüdőben gyulladást okozó baktériumokat, ami légzési zavarokhoz, majd súlyos betegségek kialakulásához vezet. A COPD tünetei közül, a leggyakoribb a köhögés, a már a legkisebb fizikai megerőltetéshez társuló zihálás, és a sípoló hanggal járó kilélegzés. A köhögés idővel krónikussá válik és főként reggel, ébredés után jelentkezik sokszor hurut kíséretében. A légzési zavarok fokozatosan súlyosbodnak, légszomj, fulladás alakulhat ki, a beteg mellkasi fájdalmat, szorítást érezhet. Hosszú távon, az állandó oxigénhiány szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, valamint tüdőtáguláshoz −emfizéma− vezethet. Számos esetben csökken az izomtömeg, ízületi- és mozgásszervi problémák, valamint fáradékonyság, aluszékonyság léphet fel.

 

A COPD felismerése

Nagyon fontos a COPD minél gyorsabb felismerése, hiszen, például az asztmával ellentétben, maradandó és főként visszafordíthatatlan légzésszervi károsodást okoz.

A COPD tünetei, és a betegség kialakulásának folyamata négy fázisra osztható:

  • Első stádium: a beteg légzésfunkciói a normális határértékek között mozognak, ugyanakkor krónikus köhögésben, és fokozott köpettermelődésben szenved.
  • Második stádium: a COPD betegség felerősödése, a légzésfunkciók gyengülnek.
  • Harmadik stádium: a beteg a legkisebb fizikai megerőltetésre is rosszul reagál, fullad és erőteljesen köhög.
  • Negyedik stádium: a COPD tünetei jelentősen felerősödnek. Erőteljesen csökken a tüdőkapacitás, a beteg állandó légzési, és ennek következtében keringési zavarok alakulnak ki.

Segíthet az oxigén

Pillanatnyilag nem létezik hatékony módszer a betegség végleges gyógyítására, ezért a legfontosabb a COPD kialakulásának megelőzése, illetve ha ez már nem lehetséges, a tünetek enyhítése. Erre szolgálnak az inhalátor segítségével adagolt hörgőtágító szerek, amelyek jelentősen javítják a szervezetbe juttatott oxigén mennyiségét. Sikeres lehet az oxigénterápia, azaz a tiszta oxigén belélegeztetése, valamint az alternatív légzési technikák elsajátítása. Súlyosabb esetekben azonban mechanikus lélegeztetésre van szükség.

Mit mondanak a tudósok?

A John Hopkins University és a University at Buffalo szakembereinek közös tanulmányából kiderül, hogy a brokkoli fokozza a tüdő egészségének megőrzésében fontos szerepet kapó NRF2 enzim hatékonyságát. Mint a Science Translational Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukból kiderül, a brokkoli egyik összetevője, a szulforafán, növeli az NRF2 szintjét, ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy a makrofágok elpusztítsák a tüdőt károsító baktériumokat.  

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email