Csontritkulás ellen | Hogyan enyhíthető az osteoporozis?

Csontritkulás ellen | Hogyan enyhíthető az osteoporozis? 1

Csontjaink életciklusa három részre osztható. Az első a csontépítés ideje, a középső az egyensúlyi állapot, majd végül elindul a csontgyengülés időszaka, és kialakul a csontritkulás (osteoporozis). Természetes folyamatról van szó, azonban a csontritkulás ellen mi magunk is sokat tehetünk: bár megszüntetni nem tudjuk, késleltethetjük a kialakulását, illetve enyhíthetjük a tüneteit.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a rosszindulatú daganatok, illetve a szív- és érrendszeri betegségek után világszerte a csontritkulás (osteoporozis) a harmadik leggyakoribb megbetegedés. Néma járványnak is hívják utalva arra, hogy a csontritkulás igen gyakran előzmények nélküli csonttörést okoz, ami a szövődmények miatt, akár halálos kimenetelű is lehet. Ezért kell felvenni a harcot a csontritkulás ellen, hiszen kis odafigyeléssel sokat tehetünk a nagyobb baj megelőzése érdekében.

Csontjaink is élnek

Mivel a csont elsősorban kollagén fehérjékből álló, szerves képződmény, anyagcseréje során folyamatosan változik: olyan annyira, hogy a fiatal felnőttek csontozata tíz év alatt teljesen megújul. Életünk első harmadában a csontépítő sejtek vannak túlsúlyban, majd a harmincas éveinktől kezdve a bontósejtek aránya megemelkedik. Nők esetében a változó kortól, férfiaknál általában 60 éves kor felett azonban a bontási folyamatok felerősödnek, ezért megindul a csontvesztéssel járó csontritkulás. A csonttömeg csökkenése fokozatosan történik, ennek eredménye a szilárdságvesztés, és az ebből adódó törékenység.

Mit tehetünk a csontritkulás ellen?

Mint a legtöbb betegség esetében, a csontritkulás ellen is a korai megelőzés a leghatékonyabb fegyver. Bár ezzel sem tudjuk elkerülni, megjelenésének idejét kitolhatjuk, illetve enyhíthetjük a tüneteit. A legfontosabb, hogy a csontépítés időszakában minél magasabb csonttömeget érjünk el, hiszen később ebből „gazdálkodhatunk”: minél nagyobb a csontsűrűségünk, annál erősebbek maradnak a csontjaink a csontritkulás időszakában. Annak ellenére, hogy a csonttömegünk genetikailag meghatározott, megfelelő életmóddal kb. 30 százalékban mi magunk is befolyásolhatjuk a mértékét. A csontritkulás ellen, a megelőzés érdekében, a következőket tehetjük:

  • Fiatal felnőtt korunkban fokozzuk a kalcium bevitelét
  • Mozogjunk minden nap, a leghasznosabb a gerinc tengelyének irányába ható mozgás
  • Biztosítsuk a pubertás utáni hormonegyensúly fenntartását (orvosi felügyelettel)
  • Ne hízzunk el

Fiatal felnőttkorban napi 1500 mg az ideális kalciumbevitel, amit többek között a csonterősítő ételek, így a tejtermékek, a banán, a füge, a hal, a mák, a narancs, vagy a rozsos és barna kenyér fogyasztásával tudunk biztosítani. Fontos tudni, hogy a vegetáriánusok szervezetébe általában kevesebb kalcium kerül, míg a dohányzás és az alkohol akadályozza a kalcium felszívódását és ezáltal a csontképződést.  

Csontritkulás ellen felnőttkorban

Ha már elkezdődött a csonttömeg csökkenése, a törések elkerülésére is figyelmet kell fordítanunk. A FRAX érték alapján – az ágyéki, illetve a combnyak csontsűrűségét mérik – meghatározható a tíz éves törési kockázat. Csípőcsont esetén a 3 százaléknál magasabb törési valószínűség számít soknak, míg a többi csontnál a húsz százalék jelenti a veszélyeztetettségi határt. A változó kor előtt a csukló és a csigolyák törése, később a csípőtáji törések a jellemzők. A megelőzés érdekében először a csonttömeg csökkenésének mértékét kell megállapítani – csontritkulás szűrés, ultrahang –, majd ezt  követően lehet előírni a kalciumdiétát. E mellett a K-vitamin és a D-vitamin bevitelét is növelni kell. Idősebb korban is rendkívül fontos a napi rendszeres mozgás, például 30-40 perc intenzív séta vagy kocogás. Figyelni kell ugyanakkor a kalcium túladagolásának elkerülésére, ez ugyanis növelheti törések kockázatát: éppen ezért a kalciumdiétát mindig szakemberrel egyeztessük. Rengeteget segíthet az osteoporosis torna és a csípővédő nadrág viselése, aki a gyógyszereket részesíti előnyben, számos csontépítést javító, illetve a csontbontást gátló készítmény között választhat. Ha viszont ezeket kúraszerűen alkalmazzuk, erről mindenképpen tájékoztassuk fogorvosunkat! A csontritkulás ellen, de még inkább a törések elkerülésében a testsúly csökkentése is segíthet, azonban a hirtelen fogyással vigyázzunk, ez ugyanis fokozott kalciumelvonást eredményezhet.

Tudtad?

A csontritkulás következtében bekövetkező csonttörések miatt az esetek 20-30 százalékában halálos kimenetelű szövődmények alakulnak ki.

Hivatkozások:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK45513/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK45506/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16322775
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279073/
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email