Cukorbetegség gyermekeknél, tehetünk ellene?

Cukorbetegség gyermekeknél

A cukorbetegség gyermekeknél diagnózisa minden szülőben érzelmi felkavarodást eredményez. Szomorúság, félelem, düh és sok esetben bizonytalanság uralkodik el a magatehetetlenség következtében. Miért lesz egy gyermek cukorbeteg? Tehetünk ellene valamit?


A cukorbetegség gyermekeknél hirtelen jelentkező, nagyon súlyos kór. Általában 5-6 éves korban jelentkezik. Fontos időben észrevenni a tüneteket, hiszen a megfelelő kezeléssel és táplálkozással a cukorbetegség kordában tartható.  A gyermekkori egyes típusú diabétesz általában vírusfertőzés után alakul ki, de egyes esetekben immunbetegségekhez is társulhat. A kettes típusú cukorbetegség gyermekeknél többnyire a helytelen táplálkozás, és a mozgásszegény életmód következtében alakul ki, ezzel ellentétben az egyes típusú diabétesz inkább mutat öröklődési hajlamot. A cukorbetegség tünetei nagyon változóak lehetnek, ezért fontos ismerni a tüneteket.

A cukorbetegség gyermekeknél mindkét típusa egyben megegyezik, a vér cukorszintje megemelkedik. Az egyes típusú diabétesz esetén a hasnyálmirigy által termelt és elválasztott inzulin hiánya lép fel, a test nem lesz képes a cukrot felvenni és feldolgozni, ezáltal a keringésben sok cukor marad. Ez a vizeletben fog jelentkezni, ami egyben súlyos vízveszteséggel párosul. A gyermek egyre többet, és egyre gyakrabban fog vizelni. Emiatt nő a folyadékbevitele, ami akár éjszakai bepisiléshez vezethet. Cukor hiányában a szervezet sejtjei elkezdenek éhezni, a gyermek fogyni kezd, miközben sokat eszik. A cukorbetegség gyermekeknél kezdeti stádiumban hasfájással, illetve az aceton szagú lehelet kialakulásával is jelentkezhet. Jelen elváltozások az egyes típusú cukorbetegség esetén igen hamar romolhatnak, ellenben a kettes típusú diabétesz esetén, ugyanis a változások lassan, diétától függően akár hullámzó is lehet. A cukorbetegség gyermekeknél egyik ismertetője, hogy a gyermek a PH-eltolódást a légzésével próbálja kiegyenlíteni, ennek következtében jobban szuszog. A kóma előtti végső stádiumban eszméletzavar is felléphet.

Megelőzhető a cukorbetegség gyermekeknél?

Számos országban összefüggést találtak a korai tehéntejes táplálás és az egyes típusú cukorbetegség kialakulása között. A tehéntejben található egy olyan fehérje, amely mint idegen anyag aktiválja az immunrendszert. A megelőzés orvosolható, a megfelelő táplálkozás –fókuszálva a vegán étrendre– mellett elkerülhető az egyes típusú cukorbetegség gyermekeknél. A kettes típusú diabétesz hátterében főként életmódváltozás áll, mint rendszertelen mozgás, zsíros ételek, chipsek, édességek, cukros italok. Ezek az ételek mind energiadúsak, a mozgásszegény életvitel és az energiadús ételek fogyasztása elhízáshoz vezet. A kettes típusú cukorbetegség nem önállóan jelentkezik az esetek többségében anyagcsere problémákkal párosul. Összegezve az egyes és a kettes típusú cukorbetegséget, az kijelenthető, hogy egészséges táplálkozással a cukorbetegség gyerekeknél is kiküszöbölhető. A vegán étrend alapja a növényi eredetű ételek fogyasztása, ami magában foglalja a tejtermékek teljes mértékű megvonását, mint tej, sajt, túró, joghurt. Azon gyermekek, akik vegán étrendet követnek, sokkal több betegséget képesek lesznek elkerülni, mint azok, akik más táplálkozási szokást részesítenek előnyben.

Cukorbetegség és anyagcsere problémák

A kettes típusú cukorbetegség általában a metabolikus szindrómának nevezett komplex anyagcserezavar részeként jelentkezik. Hasi zsír, elhízás, magas vérnyomás, megemelkedett koleszterinszint. Ezért nagyon fontos a testsúly normalizálása, amely első sorban az egészséges táplálkozással érhető el. Az egyes típusú cukorbetegség ismertető tünetei az aceton szagú száj, a túl sok étkezés ellenében krónikussá váló fogyás, az aceton szagú vizelet, túl nagy mértékű vífogyasztás. Azonban azt érdemes szem előtt tartani, hogy minden táplálkozási szokás által mérgeket juttatunk a szervezetbe, hiszen a földben termesztett zöldségek és gyümölcsök épp úgy tartalmaznak vegyi anyagokat ( vegyszeres kezelés ), mint a húsiparban felturbózott állatállományok. A rendszeres méregtelenítés és béltisztítás segítségével a felhalmozódott toxikus anyagok eltávolíthatóak a szervezetből, így olyan problémákat is orvosolhatunk, mint a has puffadása, hasmenés, székrekedés, IBS, Candida fertőzés, allergia egyes tünetei.

Összegezve:

Az egyes típusú cukorbetegség gyermekeknél a tehéntej teljes megvonásával esetlegesen elkerülhető, viszont azt tudni kell, hogy jelen betegség –öröklés- hajlam kérdése. A kettes típusú diabétesz teljes mértékben elkerülhető helyes táplálkozással, rendszeres mozgással és alkalmankénti méregtelenítéssel.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email