Sokszor gyötri álmosság napközben? Lehet, hogy Ön cukorbeteg!

Sokszor gyötri álmosság napközben? Lehet

A napközbeni szundikálás lehet figyelmeztető jele a 2-es típusú cukorbetegségnek, írják a japán kutatók. A fáradékonyság, a gyakori álmosság, -és szomjúságérzet mind-mind a cukorbetegség jelei. Az Egyesült Királyságban indított felmérés döbbenetes eredményeket tár elénk, azon emberek, akik gyakori fáradékonyságra, álmosságra panaszkodtak, nem is sejtették, hogy cukorbetegségben szenvednek.


A japán kutatók szerint a nappali hosszú alvások az éjjeli zavart alvással vannak összefüggésben, amely akár egy olyan betegséghez is vezethet, mint az„apnoe”. Az alvási apnoe egy olyan potenciálisan súlyos alvászavar, amely során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad. Ez az alvászavar növelheti a szívroham kockázatát, a stroke, a szív- és érrendszeri problémák kialakulását, és más anyagcsere-betegségeket, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget is, – olvasható a mai napon megjelent cikkben a BBC NEWS oldalán. 

Az alváshiány fokozott étvágyhoz vezethet, amely kihat a munkahelyi, és a társadalmi életre egyaránt. A fokozott éhség következtében gyakoribb lesz az étkezések száma, ami növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Azon emberek, akik kevésbé egészségesek, vagy a cukorbetegség korai szakaszában vannak, nagyobb valószínűséggel lesznek álmosabbak a nap folyamán. A cukorbetegség jelei ezerfélék lehetnek, éppen ezért érdemes tisztában lenni néhány olyan tünettel, amelyek bár semmisségnek tűnnek, lehet, hogy mégsem azok! Naveed Sattar  – metabolikus orvostudomány professzora – , a BBC NEWSnak adott interjújában kihangsúlyozta, hogy most már rengeteg bizonyítékkal alátámasztható, miszerint van valamiféle kapcsolat az alvászavarok és a cukorbetegség között. ” Valószínű, hogy a cukorbetegség is okozhat szundikálást. Ez magában foglalhatja a kissé magas vércukorszintet, ami korai figyelmeztető jele a cukorbetegségnek, ” mondta a professzor.

A cukorbetegség jelei:

 

  • gyakori szomjúságérzet

  • hirtelen fogyás

  • zsibbadó végtagok

  • lassan gyógyuló sebek

  • fokozott vizelés

  • gyakori álmosságérzet

Éhségérzet:

A szervezetnek inzulinra van szüksége ahhoz, hogy a glükózt sikeresen a sejtekbe juttassa. Amennyiben inzulin-rezisztencia alakul ki a sejtek már nem tudják tárolni a glükózt. Ekkor a szervezet energia szintje megcsappan, amit  úgy próbál kompenzálni, hogy energiafelvétel reményében éhségérzetet kelt bennünk.

Fogyás:

Mivel vizelettel távozik a glükóz, így az nem raktározódik el a szervezetben, tehát nem szívódik fel a sejtekben. Ennek eredménye a drasztikus fogyás. Érdemes azonban felmérni, hogy a fogyás hátterében milyen problémák húzódhatnak meg, hiszen a rossz emésztés diszpepsziát is okozhat. 

Gyakori álmosságérzés:

Az álmosságérzést könnyű fáradtságra fogni, pedig a cukorbetegség jelei közül az egyik leggyakrabban előforduló jelenség. 

Ingerlékenység:

Amikor a glükóz szintje folyton magas, akkor lép fel az energiaszint folytonos ingadozása, amely végül állandó idegességet okoz. Javasolt a citromfű fogyasztása, amely kiváló nyugtató hatással bír idegesség ellen. 

Forrás: http://www.bbc.com/news/health-37362341

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email