Tudnivalók az ebola vírusról

Tudnivalók az ebola vírusról 1

Az ebola vírus rendkívül agresszív. Gyorsan és könnyen terjed, a betegség heves lefolyású, és az esetek jelentős százalékban halálos. Bár természetnél fogva az ebola (vérzéses láz) elsősorban elzárt területeken alakul ki, a kontinenseket átszelő tömegközlekedés az egész világon szétszórhatja.

 

A Filoviridae családjába tartozó ebola vírus fő hordozója a gyümölcsevő denevér –repülő kutya–, melyben évekig jelen lehet anélkül, hogy az állatnak bármilyen tünetet okozna. Mivel a fertőzött állat teteme bekerül a biológiai körforgásba, így más emlősök, köztük a tápláléklánc csúcsán az ember is megbetegedhetnek tőle. 

 

Hogyan terjed?

Állatról emberre, a beteg állatok húsának, illetve a fertőzött denevérek vizeletével vagy székletével érintkező (vagy bármilyen más módon fertőzött) élelmiszer fogyasztásával kerülhet az ember szervezetébe az ebola vírus. Arra azonban nincsen tudományos bizonyíték, hogy a rovarcsípések is terjesztenék a kórt. A fertőzött emberek általában az első tünetek megjelenéséig nem terjesztik, csak hordozzák a betegséget. A fertőzés emberről-emberre a nyálkahártyán vagy bőrsérülésen keresztül, testnedvekkel –vér, nyál, izzadság, sperma stb.– valamint a vizelettel, széklettel és hányadékkal való közvetlen érintkezés, illetve a fertőzött tűk tárgyak –tű, kés, olló, borotva stb.– okozta hám alatti sérülés útján terjed.

 

Erős tünetek, gyors lefolyás

Az ebola fertőzés lappangási ideje általában 2-21 nap között mozog. A WHO jelentése szerint az első tünetek:

  • Hirtelen fellépő láz
  • Fáradtság
  • Izomfájdalom
  • Fejfájás és torokfájás
  • Hányás és hasmenés
  • Bőrkiütés
  • Hibás vese- és a májműködést
  • Esetleg belső és külső vérzés (pl. vérző íny, véres széklet)

Előfordulhat még mellkasi fájdalom, fejfájás, légszomj, zavarodottság, izomrángás, nyelési nehézség, külső és belső spontán vérzés.

 

Tönkreteszi az immunrendszert

Az ebola halálozási aránya rendkívül magas, 71 százalék. Ennek az az oka, hogy szinte teljesen felszámolja az immunrendszer védekezési képességét.  A kevés túlélő felépülése hosszú időt vesz igénybe, hónapokig eltart, míg visszanyerik súlyukat és erejüket. Ez alatt az időszak alatt hajhullás, hepatitisz, érzékszervi zavarodottság, szemgyulladás, heregyulladás jelentkezhet.

 

Az ebola fertőzés kezelése

Pillanatnyilag nem áll rendelkezésre sem hatékony vakcina, sem megfelelő orvosság a betegség kezelésére, csak az egyes tünetek enyhítésére van mód.

 

Tudtad?

Az ebola vírus először Kongóban mutatták ki 1976-ban. Nevét a Kongóba ömlő Ebola mellékfolyóról kapta.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email