Emésztési zavarok: nem mindegy, miért alakulnak ki

Emésztési zavarok: nem mindegy

Szinte senki nem mondhatja el magáról, hogy élete során egyszer sem volt valamilyen emésztési problémája. Az alkalmi „gyomorfájósok” viszont szerencsésnek mondhatják magukat, mivel a felnőtt lakosság 40 százalékát keseríti meg valamilyen krónikus emésztési zavar. Ahhoz, hogy elkerülhessük a kellemetlen tüneteket, ismerni kell a kiváltó okokat.


Az emésztési zavarok kialakulásáért a legtöbb esetben a helytelen táplálkozási szokások, a nem megfelelő étrend és a kapkodó étkezés tehető felelőssé, azonban hiányállapotok, szervi rendellenességek –például daganatos elváltozás– is okozhatják. Szintén okozhat emésztési zavarokat a cukorbetegség, az allergia, a különböző bélproblémák és az emésztőrendszeri gyulladás. Ha a tünetek folyamatosan fennállnak, vagy rendszeresen visszatérnek, krónikus emésztési zavarról beszélhetünk. Ennek leggyakoribb megnyilvánulása a helytelen táplálkozás, a rossz emésztés és a méreganyagok felhalmozódása miatt jelentkező diszpepszia, amelynek három fő típusát különböztethetjük meg.

  • Organikus emésztési zavar: a táplálék feldolgozásához szükséges emésztőenzimek hiánya áll a hátterében. Ennek egyik jellemző kiváltó oka a gyomorhurut, amit a leggyakrabban a bélflóra egyik baktériumának, a Helicobacter pylori-nak az elszaporodása okoz. Ezen kívül a traumák, stressz, túlzott gyógyszer- és alkoholfogyasztás, a nyelőcsőgyulladás, valamint a nyombélgyulladás hatására is kialakulhat organikus emésztési zavar. Szintén növeli a kockázatot a hasnyálmirigyben képződő emésztőenzimek túl korai és erőteljes termelődése, valamint a túl sós ételek fogyasztása, a növényi rostokban szegény táplálkozása, a májgyulladása és a májzsugor. 
  • Funkcionális emésztési zavar: az emésztőrendszer fizikai problémái okozzák. A gyomor nem működik megfelelően, esetleg a gyomorszáj nem zár rendesen, a reflux miatt a nyelőcsőbe bekerülhetnek az emésztő enzimek.
  • Hisztérikus emésztési zavar: kiváltó okai lelki eredetűek, amelyek adódhatnak a helytelen életvitelből –alkoholfogyasztás, dohányzás, anorexia, stressz–, de kiválthatja étel intolerancia és allergia is. 

Az emésztési zavarok rendkívül kellemetlen panaszokkal járnak, bár a probléma fajtájától és a kiváltó októl függően nem mindenkinél jelentkezik az összes tünet. Leggyakrabban teltségérzettel, túlzott savtermeléssel, felfúvódással, hányingerrel vagy hányással, étvágytalansággal jár, ahogyan légszomj és rendszertelen szívdobogás is előfordulhat.

Étrendváltás és probiotikumok

Amennyiben az emésztési zavarokat nem szervi elváltozás okozza, a panaszok megszüntetése érdekében mindenképpen változtassunk étkezési szokásainkon. Fogyasszunk rostokban gazdag ételeket, csökkentsük a cukor bevitelét, valamint kövessük a többször keveset elvet: naponta 5-6 alkalommal, vagy akár még többször együnk kisebb adagokat. Kerüljük a stresszhelyzeteket, a nehéz ételeket, szénsavas üdítőitalokat, tilos a túlzott alkohol-és kávéfogyasztás, valamint a dohányzás. Igyunk naponta 2-2,5 liter folyadékot (a nők kevesebbet a férfiak többet), aminek legalább a fele legyen tiszta víz. És még valami: mindig nyugodtan, a falatokat alaposan megrágva étkezzünk. Fontos az emésztési folyamatokban kitüntetett szerepet játszó bélflóra egyensúlyának fenntartása, amiben a probiotikumok és prebiotikumok fogyasztása segíthet. A probiotikumokkal a szervezetbe juttatott probiotikus (jótékony) baktériumok visszaállítják a bélflóra egészséges működését, míg a prebiotikumok azért fontosak, mert táplálékul szolgálnak a baktériumok számára.

Mit mondanak a tudósok?                                             

A szorongás és a depresszió előfordulását vizsgálták funkcionális diszpepsziában, IBS-ben, valamint enyhébb refluxban (NERD) szenvedő betegek esetében a Malaya Egyetem (University of Malaya) kutatói. Az összesen 248 beteg –közülük hatvankettőnél diagnosztizáltak funkcionális diszpepsziát– részvételével elvégzett, és a Journal of digestive disease szaklapban közzétett felmérésből kiderül, hogy a szorongás és a depresszió nagyobb arányban volt kimutatható a betegeknél, mint a kontrollcsoport tagjai körében.

Tudtad?

A menta, a ginseng és az édesgyökér serkentik az emésztést, hozzájárulnak a belek gyorsabb kiürítéséhez, ezáltal segítenek megelőzni az emésztési zavarokat.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email