Epediéta: hogyan végezzük el?

Epediéta: hogyan végezzük el? 1

Ha besűrűsödik az epefolyadék, annak számos kellemetlen következménye lehet. A panaszok megelőzése, illetve kezelésében segíthet az epediéta, amelyet otthoni körülmények között is könnyen elvégezhetünk.


Az epéhez számos kifejezésünk kapcsolódik: a „forr az epém”, „nem látok az epétől” a sárgás-zöldes, főként a zsírok lebontásában szerepet játszó folyadék tulajdonságaira is utal. Mivel az epét a máj termeli, és az epehólyag tárolja, ezért az epediéta fontos mozzanata a egészségének, helyes működésének biztosítása, hiszen csak így tud megfelelő mennyiségű, és minőségű epefolyadékot termelni. Ahhoz, hogy az epediéta elvégése valóban hatékony legyen, ismernünk kell az epe élettani funkcióival.  

Mire szolgál az epe?

Az epefolyadékot a májsejtek (hepatociták) választják ki, majd az emésztés során az epehólyagból a patkóbélbe ürül. Az epe 95 százaléka víz, de összetevői között fellelhetőek még az elektrolitok, lipidek (epesavak, koleszterin, és foszfolipidek), fehérjék és pigmentek (bilirubin). Az egészséges máj naponta átlagosan 600 ml epefolyadékot termel, ez a mennyiség az epediéta szempontjából meghatározó. Csak az egészséges máj képes megfelelő mennyiségű epe előállítására: zsíros ételek fogyasztásakor megnöveli az epefolyadék mennyiségét, de a termelt epe mennyisége szorosan összefügg az étkezések gyakoriságával, és összetételével is. Ha az epediéta mellett döntünk, vegyük figyelembe, hogy a májsejtek epefolyadék termelése az éjjeli órákban a legmagasabb.  

Az epediéta fontossága

Legtöbbször az epefolyadékra visszavezethető panaszok az epe besűrűsödéséből adódnak. Mivel az epefolyadék elsődleges feladata a lipidek lebontása, a megfelelő epediéta ezt a folyamatot is felgyorsítja, valamint ezzel együtt, szabályozhatja az LDL (rossz) koleszterin szintjét. Gyakori az epekövek kialakulása, melyek súlyosabb esetben csak műtéti úton távolíthatóak el, míg a kisebb kövek – melyek nem tömítik el az epevezetéket – különféle irritációkat, krónikus, vagy akut epehólyag gyulladást okozhatnak. Ezek az elváltozások szintén ellensúlyozhatók az epediéta segítségével, ahogyan a hasnyálmirigy gyulladására is pozitív hatást gyakorolhat.

Epediéta: ellenségek és szövetségesek

Mindenekelőtt tisztában kell lennünk azzal, hogy az epediéta tulajdonképpen az epe megtisztítását, méregtelenítését szolgálja. Éppen ezért, a megfelelő epediéta titka a helyes táplálkozás és az egészséges életmód. Kerüljük a májat leginkább megterhelő és rongáló élelmiszereket, különösen az állati eredetű –főként zsírokban gazdag– táplálékokat. A telített zsírok nagy mennyiségű bevitele ugyanis besűríti az epefolyadékot, megakadályozza a táplálékok megfelelő lebontását. Szintén tartsuk magunkat távol a finomított fehér cukortól és a fehér cukrot tartalmazó élelmiszerektől, valamint az alkoholtartalmú italoktól. Természetesen, ha bármilyen kész/félkész terméket fogyasztunk, ügyeljünk arra, hogy adalékanyag mentesek legyenek. Az epediéta része a tojás alapú élelmiszerek mellőzése, valamint a kúra idején csökkentsük heti 2-3 alkalomra a tejtermékek fogyasztását. Nem csak a májat terhelik: egy esetleges epehólyag gyulladás –mint minden gyulladás– esetében sokat ronthatnak egészségi állapotunkon.

Nem minden zsír tiltott

Arra ügyeljünk, hogy nem szabad teljesen felfüggesztenünk a zsírfogyasztás, a telítetlen zsírsavak bevitele kifejezetten ajánlott. Lényeges, hogy az állati zsírokban gazdag étrendről fokozatosan kell váltanunk, mivel a máj évek alatt „megszokja” mennyi epét kell termelnie. Ha az epefolyadéknak egyik napról a másikra nincs mit feldolgoznia, túl sokáig marad az epehólyagban, ahol besűrűsödik, ami a korábban felsorolt egészségügyi panaszok kiváltó oka lehet.

Most nézzük, melyek a helyes epediéta legfontosabb segítői:

  • Rostokban gazdag nyers, friss zöldségek és gyümölcsök, főként a keserű illóolajokat tartalmazó zöldségek bizonyulhatnak az epediéta nélkülözhetetlen szövetségesének. Ilyen többek között az articsóka, a cikória, a spárga, a pitypang és a rukkola. Az epediéta hatékonyságát segítő fűszer a kurkuma, amit bátran használhatunk ételeink fűszerezésére.

Hatóanyagai révén segíti a megfelelő emésztést, serkenti a májfunkciókat, ezáltal az epediéta hatékonyságát. Mindezek mellett, az epediéta támogatására hasznosnak bizonyulhat egy pár napos máriatövis kúra is, ennek lényege, hogy napi rendszerességgel igyunk máriatövis teát.

  • Extra szűz olívaolaj
  • Zsírszegény, lehetőleg párolt húsok és halak, melyet elkészítés után ízesítünk
  • Friss, szénsavmentes, tiszta víz
  • Hüvelyesek
  • Növényi rostok
  • Teljeskiörlésű gabonák

Egy kis plusz az epediéta sikeréért

Amikor az epediéta elvégzéséről beszélünk, mindenképpen meg kell említenünk néhány májtisztító növényt, hiszen ezek segítségével a diétánk is hatékonyabb lesz.

  • Indiai eres: leginkább kiemelten magas C-vitamin-tartalmáról ismert, azt már kevesebben tudják, hogy remekül szabályozza a májfunkciókat. Óvja a májat, főként, ha nyersen –akár salátákba keverve– fogyasztjuk, így az epediéta hasznos kiegészítője.
  • Langyos, citromos víz: legjobb, ha éhgyomorra isszuk. Rendkívüli C-vitamin-tartalma segíti a szervezetet a toxikus anyagok szintetizálásában és kiürítésében. Fogyasztása nem csak az epetermelést fokozza, hanem a lerakódott salakanyagok eltávolításában is fontos szerepet játszik. Ennek köszönhetően a citromos vízzel az epediéta

Tudtad?

A sikeres epediéta része, hogy naponta legalább öt alkalommal együnk, méghozzá kisebb adagokat, valamint fogyasszunk bőségesen (2,5-3 liter) tiszta vizet. Ezzel serkentjük a friss epefolyadék termelődését, ugyanakkor megakadályozzuk annak pangását.

Hivatkozások:

http://bodyecology.com/articles/why_proper_bile_flow_essential_for_getting_rid_of_toxins.php

http://healthyeating.sfgate.com/foods-increase-bile-flow-8649.html

http://www.livestrong.com/article/448615-what-to-eat-to-produce-more-bile-in-the-liver/

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email