Érelmeszesedés tünetei és okai

Érelmeszesedés tünetei és okai 1

Az érelmeszesedés általában a kor előrehaladtával jelenik meg, kisebb arányban azonban a fiatalokat is érintheti. Kialakulásának oka, hogy az artériák belső falán zsír rakódik le, az erek beszűkülnek, a meszes plakkok miatt megkeményednek, ami stroke-ot, infarktust és más keringési betegségeket eredményezhet. Ezért létfontosságú az érelmeszesedés tüneteinek ismerete, hiszen ez feltételezi a kezelés mielőbbi megkezdését.  


Az artériák a szívből kiinduló, a sejtekhez és a szövetekhez, szervekhez oxigént és tápanyagokat szállító verőerek (ütőerek). Az egészséges artériák rugalmasak és erősek, de az idő múlásával az ér belső falán lerakódó zsírok (koleszterin) miatt átmérőjük csökken: a zsírok megkötik a kalciumot, ami meszes plakkokat képez. Amikor ez megtörténik, romlik az artériák vértovábbító képessége, ezáltal csökken az oxigén- és tápanyagellátás, az érszűkület hatására az idő múlásával könnyen trombózis alakulhat ki, nő a stroke, a szívinfarktus, a hirtelen szívhalál kockázata. Ez a folyamat az érelmeszesedés, amelynek leggyakoribb formája az atherosclerosis.

Az érelmeszesedés okai

A betegség lassan alakul ki, ritkán már gyermekkorban elkezdődik a kóros folyamat. Az érelmeszesedés okai nem mindig nyilvánvalóak, arányát tekintve inkább az idősebb korosztály, azon belül is a férfiak hajlamosabbak rá. Leggyakrabban az érfal belső rétegének károsodása vagy sérülésének következményeként jön létre, aminek kockázatát növeli:

Veszélyes koleszterin

Amikor az artéria belső fala károsodást szenved, a vérlemezkék összegyűlnek a seb körül, és megpróbálják meggyógyítani, ami a legtöbb esetben gyulladásos folyamatot idéz elő. Ha a folyamat hosszan tart, a károsult szöveteken plakk rakódik le, ami rendszerint LDL koleszterinből és egyéb felesleges –pl. elhalt sejtekből− áll. Ez a lerakódás csökkenti az ér átmérőjét, azaz érszűkület jön létre, ami azzal jár, hogy a beteg területek közelében található sejtek, szövetek és szervek, nem jutnak az egészséges működésükhöz elengedhetetlen energiához, és tápanyagokhoz. Idővel ezek a plakkok leválhatnak az érfalról, és bekerülnek a véráramba: szűkebb csatornákba jutva elzárják a vér útját, ami trombózishoz vezet. Az érelmeszesedés következménye lehet a stroke és a szívinfarktus is. A „plakk kupac” bármelyik ércsatornában elakadhat, aminek következtében a szerv nem jut elég vérhez. Ha például a rög egy ujjban, vagy lábon, karon levő artériában akad el, és a kezelés késik, üszkösödés, többé-kevésbé kiterjed sejtelhalás jelentkezhet.

Az érelmeszesedés tünetei

Mivel általában hosszú folyamat eredménye, a kezdeti szakaszban az érelmeszesedés tünetei még nem jelentkeznek. A beteg általában addig észre sem veszi a jelenlétét, amíg az ér annyira össze nem szűkül, hogy már nem tudja rendesen ellátni a feladatát, és a közelében lévő szerv nem működik rendesen.

Az érelmeszesedés tüneteit befolyásolja, hogy a szűkület melyik területen jelenik meg:

  • Infarktushoz hasonló tüneteket akkor vált ki az érelmeszesedés, ha az érszűkület a szív artériáiban –angina pectoris− keletkezik. Ezek az erős mellkasi fájdalom, légszomj, fokozott verejtékezés, hidegrázás. A jó hír az, hogy nem jelent közvetlen életveszélyt, ám mielőbbi kezelést igényel, hiszen az elzáródás idővel valóban infarktust okozhat.
  • Ha az érelmeszesedés az agy felé irányuló artériákat érinti, a végtagok hirtelen zsibbadására, gyengeségre, beszélési nehézségekre, indokolatlan, előzmények nélküli dadogásra, valamint a mimika hiányát, vagy az arckifejezés torzulását okozó arcizomgyengeségre számíthatunk. Ebben az esetben is haladéktalanul forduljunk orvoshoz, hogy elkerüljük a stroke kialakulását.
  • Abban az esetben, amikor az érelmeszesedés a láb vagy a karok artériáibanalakul ki előfordulhat, hogy a végtagok elnehezülnek. Az sem kizárt, hogy idővel érzéktelenné válnak a hőhatásokra, ilyenkor a beteg ki van téve az égési, vagy elfagyási kockázatoknak, mivel sokszor csak akkor veszi észre a bajt, amikor az már károsodásokat okozott.
  • Ritkán, de az érelmeszesedés merevedési problémákkal jár.

Az érelmeszesedés tüneteit mindig vegyük komolyan: mivel a betegség szinte bárkinél előfordulhat, a gyanús jelek észlelésekor kérjük szakember segítségét, valamint a megelőzés érdekében vegyünk részt rendszeresen érvizsgálaton, és koleszterinszint-mérésen. Utóbbit akár évente is érdemes elvégeztetni, intő jel, ha a bőrön fehéres, rózsaszínes göbök jelennek meg.

Mit mondanak a tudósok?

A dohányzás és az érelmeszesedés kapcsolatát vizsgálták a Wake Forest Egyetem (Wake Forest University) kutatói. Egy három évig tartó követéses vizsgálat keretében közel 11 ezer középkorú amerikai esetében értékelték az érbelhártya-mediális vastagságának változását a nyaki artériában. Megállapították, hogy az aktív és a passzív dohányzás is kapcsolatba hozható az érelmeszesedés kialakulásával. A dohányzás különösen veszélyes a cukorbetegek és a magas vérnyomásban szenvedők körében.

Tudtad?

Érelmeszesedésre utalhat, ha a végtagokban jelentősen különböző a vérnyomás.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email