Fagyöngy: az örök szerelem gyógyszere

Fagyöngy: az örök szerelem gyógyszere 1

Angolszász hagyomány, hogy akik karácsonykor fagyöngy alatt megcsókolják egymást, azoknak örökké tart a szerelme.  De nem csak ez a fagyöngy egyetlen haszna. Számos gyógyító tulajdonsággal is rendelkezik, éppen ezért, az ünnepek múltával se dobjuk ki: a fagyöngy számtalan kór ellen lehet segítségünkre.


A fagyöngy –Viscum album− örökzöld növény, amely más növényeken, élősködőként szaporodik. A fás szárú vegetációkon, főként bükkön, fenyőn, almafán, körtefán, diófán, nyárfán és juharfán érzi a legjobban magát. Önálló fotoszintézisre képes, ezért a gazdanövényt nem zsigereli ki, legfeljebb a benne rejlő ásványi sókra tart igényt. Nevét fehér vagy sárga, ritkán zöld, fényes héjú bogyói ragadós állagának köszönheti (viscum=tapadós). A fagyöngy nagy mennyiségben mérgező –narkózist okozhat, illetve szívméregként viselkedhet−, ám télen a madarak számára nagyon fontos táplálékul szolgál.

Nagy mennyiségben méreg, kis mennyiségben orvosság

Értékes hatóanyagokat tartalmaz a fagyöngy fiatal leveles hajtása, a levele, a bogyója és a virága. Megtalálható bennük a viszkotoxin nevű fehérje, valamint aminok, kolin, enzimek, zsírsavak, acetilkolin, szaponin, tannin, inozit, gyanta, koffeinsav, keményítő, poliszacharidok és számos antioxidáns. Figyeljünk azonban arra, hogy a növény bogyója, szára és gyökere mérgező is egyben, ezeket otthon ne használjuk fel. A fagyöngyből készült főzet (tea) csökkenti a magas vérnyomást és a heves szívdobogást, a stressz káros hatásait és az idegi feszültséget. Frissíti a vérkeringést, ezáltal megnő az agy oxigén ellátása: javul a memória, csökken az agyvérzés kialakulásának esélye. A jobb vérkeringés segíti az artériák tisztulását, így megelőzi az érelmeszesedés, és ezen keresztül, a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulását. A fagyöngy főzete serkenti a helyes emésztést, valamint kiváló hasfogó. Görcsoldó hatása révén megszünteti a menstruációs fájdalmakat. Mivel remek fertőtlenítő hatással is bír, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést és az asztmás tüneteket, így a téli, valamint az allergiás időszakokban egyaránt jó szolgálatot tesz.

Lassítja a rákos folyamatokat

A nyolcvanas évek óta folyó kutatások bebizonyították, hogy a fagyöngy aktív összetevői viszkotoxinok – megállítják a különféle rákos daganatok növekedését. E mellett, erősítik az immunrendszert, a szervezetet ellenállóbbá teszik a kemoterápia és a sugárterápia káros hatásaival szemben. A Witten/Herdecke Egyetem kutatóinak, a BMC Cancer tudományos folyóiratban megjelent, negyvenkilenc klinikai vizsgálat alapján összeállított tanulmánya kimutatta, hogy javult a túlélési esélye azoknak a rákos betegeknek, akiket a hagyományos terápia mellett, fehér bogyójú fagyöngy kivonatával is kezeltek.

Tudtad?

Az amerikai őslakosok a fagyöngyöt bénulások és a szülési vérzés kezelésére is használták.

Fagyöngytea és fagyöngybor otthoni körülmények között is könnyen elkészíthető. A receptek ide kattintva olvashatók!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email