Fejfájás és migrén: ismerjük meg a tüneteket!

Fejfájás és migrén: ismerjük meg a tüneteket! 1

Egyszerű fejfájás, vagy súlyos migrén? Egyáltalán nem mindegy, hogy melyikkel állunk szemben. Ezért lényeges, hogy ismerjük a fejfájás és a migrén tüneteit, mert így tudjuk a leghatékonyabban enyhíteni a panaszainkat.


Bár a fejfájás már egészen kisgyermek korban előfordulhat, főként a felnőttekre jellemző. Több fajtája létezik, a kiváltó okok, a fájdalom időtartalma és elhelyezkedésének függvényében állapítható meg, hogy „egyszerű” fejfájás vagy migrén miatt szenvedünk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az emberek 50 százaléka évente egyszer megtapasztalja a fejfájást, 1,7-4 százalékuk pedig legalább tizenötször. Migrén, a fejfájásban szenvedők 30 százalékánál fordul elő. Sokan mégsem fordulnak orvoshoz, holott nagyon fontos az okok feltárása, hiszen csak így lehet sikeres és tartós a kezelés.

Fejfájás, vagy migrén?

Több mint száz fajtája létezik a fejfájásnak, ezek lehetnek elsődleges, azaz önmagában jelentkező, vagy másodlagos, tehát valamilyen más betegséghez kapcsolódó fejfások.

  • Tenziós fejfájás: ez a leggyakrabban előforduló, és legkevésbé fájdalmas elsődleges fejfájás. Hátterében a tarkó-, a homlok-, a halánték-, a nyak-, és a vállizmok önkéntelen és folyamatos megfeszítése, illetve megfeszülése áll. A fájdalom egyszerre legfeljebb fél órán keresztül tart, de akár egy hétig ismétlődhet. Kockázatát növeli a stressz, a depresszió, a szorongás és a helytelen testtartás. A tenziós fejfájás kétoldali, jellemzője a feszítő jellegű „satu” érzés, ugyanakkor előfordul, hogy csak a koponya hátsó részének magasságában, tarkótájon jelentkezik. Kitartó, azonban csak enyhe erősségű, rendszerint magától megszűnik. Kapcsolódó tünetei a rágóizmok fájdalma, ritkábban a hányinger, vagy a hányás. Ha a stressz, depresszió váltja ki, probiotikum fogyasztásával enyhíthetők a tünetek, illetve javul az esélye a megelőzésnek.

  • Migrén: a második leggyakrabban előforduló elsődleges fejfájás, ami főképpen a nőket érinti. Közepes, vagy erős lüktető fájdalommal jár, amely jellemzően csak a fej egyik oldalán jelentkezik, és a homloktól a halántékig terjed. Ilyenkor, ajánlott a pihenés, mivel mozgás hatására a fájdalom „szétterjed” és egyre erősödhet.

  • A migrén rendszeresen visszatér és meglehetősen kiszámíthatatlan. Hetekre eltűnik, majd egy héten belül 2-3 alkalommal, 3-4 órás görcsöket okoz. Háttere még nem teljesen világos, a legelfogadottabb elképzelés, hogy neurovaszkuláris eredetű, azaz bizonyos ingerek hatására, a fájdalomszabályozás, valamint ennek hatására az agyi erek működése is megváltozik. Kiválthatja ezen kívül hormonváltozás – pl. menstruációs ciklus, menopauza −, bizonyos élelmiszerek bevitele – csokoládé, érlelt sajtok, élelmiszeradalékok −, valamint az alváshiány, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás. A migrénhez kapcsolódó tünetek a fény-, zaj- és szagérzékenység, a hányinger, a hányás, illetve a látási- és mozgáskoordinációs zavarok. Egy dél-koreai egyetemi kutatás szerint azoknál a migrénben szenvedőknél, akik rendszeresen isznak kávét, a koffein megvonásával növekszik a triptánt tartalmazó gyógyszeres kezelés hatékonysága.

  • Cluster fejfájás: ritkán előforduló, ám annál súlyosabb elsődleges fejfájás. A fájdalom hasogató, szúró jellegű, a fejnek mindig csak az egyik oldalán jelentkezik. A rohamok gyakran, kis időközönként ismétlődnek, és sokszor 2-3 hétig is eltarthatnak. Szerencsére, maga a fejfájás átlagosan „csak” 15-60 percig tart. Jellegzetes velejárója a cluster fejfájásnak a féloldali könnyezés, a kötőhártya kivörösödése, az orrdugulás vagy orrfolyás, ugyanakkor mindig hiányzik a migrén alatt fellépő hányinger és hányás. Elsősorban a férfiakat érinti, okozhatja stressz, hormonális változások és a mértéktelen alkoholfogyasztás. Triptánt tartalmazó gyógyszerek szedése mellett, a rizikófaktorok megszüntetése is elengedhetetlen feltétele a panaszok kezelésének.

Másodlagos fejfájások

A másodlagos fejfájás minden esetben feltételez valamilyen más típusú betegséget, a fájdalom rendszerint egyéb tünetekkel együtt lép fel. Általában kevésbé veszélyes betegségek okozzák – arcüreg-, torok-, kötőhártya gyulladás −, de a háttérben súlyosabb problémák is állhatnak, pl. agyrázkódás, szélütés vagy daganat. Amennyiben a fájdalom ismeretlen okból, szokatlanul erősen jelentkezik, mindenképp azonnal forduljunk orvoshoz.

Mit mondanak a tudósok?

Hatékony lehet a migrén megelőzésében a B2-vitamin (riboflavin). A berlini Humboldt Egyetem (Humboldt-Universität zu Berlin) kutatói napi 400 mg riboflavint adtak migrénes betegeknek, majd 3 és 6 hónappal később összehasonlították a fejfájás gyakoriságát, időtartamát, intenzitását valamint a beszedett gyógyszerek mennyiségét a kiinduló állapotban rögzített adatokkal. Megállapították, hogy a fejfájás gyakorisága 4 nap/hónapról 2 nap/hónapra, a betegek gyógyszeradagja havi hétről 4,5 darabra csökkent, a fejfájások időtartama és intenzitása azonban nem változott jelentősen. Az European Journal of Neurology szaklapban közzétett tanulmányukban a német kutatók megállapították, hogy a riboflavin alkalmas a migrén megelőzésére.

Tudtad?

Enyhítheti a migrént és az erős fejfájást a szex. Kutatások bizonyítják, hogy a szexuális aktus előtt jelentkező migrénes görcsök az aktus hatására jelentősen enyhülnek, sőt az esetek ötödében teljesen megszűnnek. A krónikus fejfájásban szenvedők közel negyven százaléka számolt be a tünetek csökkenéséről.

Források:

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs277/en/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024771/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024778/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024770/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15257686

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email