Felfázás gyógyítása: létezik hatékony kezelés

Felfázás gyógyítása: létezik hatékony kezelés 1

A húgyutak fertőzése a felnőtteket és a gyermekeket egyaránt érint, ezek közül az egyik leggyakoribb a húgyhólyag gyulladásos állapota, a kínzó felfázás. Bár kétségkívül, a nőknél gyakrabban jelentkezik (a nők 80 százaléka megtapasztalja a felfázás tüneteit), azonban a férfiakat sem kíméli. Szerencsére a jellegzetes tünetekkel járó felfázás könnyen kezelhető, időben megkezdett gyógyítása, néhány nap alatt eredményt hozhat.


A felfázás valójában húgyúti fertőzés, tünetei a húgyhólyag gyulladt állapotára utalnak. A betegek többsége visszatérő alhasi, kismedencei fájdalomra, feszítő érzésre, vizeléskor égető érzésre, gyakori és sürgető, mégis vizeletet alig eredményező vizelési ingerre panaszkodik. Sokan azt gondolják, hogy a felfázás kifejezetten női betegség, ami a férfiakat csak rendkívül kis számban érinti. A The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) Bostonban és környékén elvégzett 6000 fős kutatása azonban kimutatta, hogy a húgyuti fertőzések csak 2-3-szor jelentkeznek gyakrabban a nőknél.

A baktériumok a felelősek

Általában a felfázás tüneteit, a húgyutakban megtelepedő baktériumok okozzák, ritkán gombás fertőzés is előfordulhat. A húgyutak a veséket a húgyhólyaggal összekötő vezetékből –uréte–, a húgycsőből és a húgyhólyagból állnak. A felfázás néha csak a húgyutak egyik részét, máskor az egész rendszert érinti, a húgyhólyag azonban –legalábbis, a klasszikus felfázás esetében– szinte mindig megbetegszik. A húgyutakban, normális körülmények között, nem élnek baktériumok, a gyulladást okozó (bélben élő) mikroorganizmusok –leggyakrabban az E. coli baktériumok – elsősorban a végbélnyílás környezetéből  jutnak el a húgycsőbe, többek között a nemi aktus során. Szintén felfázásos tüneteket okozhatnak a Staphylococcus baktériumok. Mivel a nőknek rövidebb a húgycsöve, a káros baktériumok (gombák) sokkal könnyebben bejutnak a húgyhólyagba. Amikor a kórokozók nem jutnak tovább a húgyhólyagnál, alsó húgyúti fertőzésről beszélünk. Felső húgyúti fertőzés akkor alakul ki, ha a gyulladás a vesét, a vesemedencét is eléri.

Kellemetlen és fájdalmas

Jellemző felfázásos tünet a folyamatos és görcsös, rendszerint csupán néhány csepp vizeletet eredményező vizelési inger, amely a vizelés –alatt és után– égető, szúró érzéssel párosul. A panaszokat kísérő láz, a súlyosabb vesemedence-gyulladás jele lehet, erre a felfázás gyógyításakor külön is figyelmet kell fordítani.

A felfázás legfontosabb tünetei:

 • Állandó vizelési inger
 • Alhasi fájdalom
 • Görcsös vizelési inger
 • Sürgető vizelési ingert követően, csupán néhány csepp vizelet
 • Égető, szúró érzés a vizelés alatt és után
 • Rossz szagú vizelet
 • Zavaros (a genny miatt) vizelet
 • Véres vizelet
 • Hátfájás
 • Szeméremcsonti fájdalom
 • Hányinger
 • Hidegrázás
 • Súlyosabb esetben láz

Ne halogassuk a kezelést, a felfázás gyógyítható

A fertőzést pontosan csak a vizeletvizsgálattal lehet kimutatni, ez azért fontos, mert a felfázás gyógyítása így lehet a leghatékonyabb. Ha ismerjük a felfázást okozó baktériumokat, könnyebb meghatározni az antibiotikumos kezelést. Antibiotikumokkal rendkívül hatékony a felfázás gyógyítása: a gyógyszerek hatására, a tünetek általában egy héten belül elmúlnak –ne feledjük az antibiotikumok káros hatásait, a kúra alatt fogyasszunk pro- és prebiotikumokat. Abban az esetben, ha nem lépünk időben, a panaszok krónikussá válhatnak, súlyos vesemedence- és vesegyulladás alakulhat ki. A felfázás gyógyítását bízzuk orvosunkra: a rosszul megválasztott antibiotikumok nem csak hatástalanok, hanem egyúttal növelik a felülfertőződés esélyét.

Amit semmiképpen ne tegyünk, ha felfázásban szenvedünk

A felfázás ideje alatt kerüljük a veséket irritáló táplálékok fogyasztását: a csokoládé, az erős fűszerek, a koffein vagy az alkoholtartalmú italok feleslegesen izgatják a veséket. Műszálas fehérnemű –elősegíti a baktériumok szaporodását– helyett, használjunk 100 százalék pamutot tartalmazó darabokat. Ne használjunk erősebb tus-, és habfürdőket, ebben az időszakban kifejezetten az intim tisztálkodáshoz kifejlesztett termékeket válasszuk. Ezek az óvintézkedéseket mindenképpen tegyük meg a felfázás gyógyítása érdekében.

És, ami javasolt

A székrekedés és a hasmenés egyaránt fokozhatja a baktériumok bejutását a húgycsőbe, ezért mielőbb kezeljük ezeket a kellemetlen tüneteket, az illemhely használatakor pedig fokozott elővigyázatossággal járjunk el. A felfázás gyors gyógyításában sokat segít a rendszeres kézmosás is. Igyunk a szokásosnál több folyadékot, ezzel biztosítva a húgyutak állandó átöblítését.

Tudtad?

Antibiotikumok helyett –orvosi felügyelet mellett–, a felfázás gyógyítására, a tüneteke kezelésére kipróbálhatjuk az orvosi medveszőlőt, vagy az amerikai tőzegáfonyát. Tapasztalatok szerint, az esetek többségében, mindkettő hatékonyan alkalmazható az egyszerű felfázásra.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email