Biztosan fogyaszt a gyomorballon

Biztosan fogyaszt a gyomorballon 1

Amikor a túlsúly már az egészséget veszélyezteti, mindenképp meg kell szabadulni a felesleges kilóktól. Ebben nyújt hatékony segítséget a gyomorballon, amely a gyomor térfogatának csökkentésével éri el a súlyvesztést, hogy fogyás közben szinte egyáltalán nem terheli meg a szervezetet.

 

A gyomorballon használatát –természetesen a paciens magasságának függvényében– 30-40 kg túlsúly felett ajánlják, de már 10 kg felesleg esetében is alkalmazható. Fél év alatt, átlagosan 10-15 kg fogyást eredményez, méghozzá mellékhatások nélkül. Egy török vizsgálat huszonnégy résztvevője átlagosan 11 százalékot vesztett a testsúlyából a gyomorballonnak köszönhetően, míg a Brazíliában 81 fő bevonásával elvégzett felmérés kutatói, 5-7 hónap alatt 10 kiló körüli fogyásról számoltak be.

 

Nincs szükség műtétre

A sós vízzel vagy levegővel töltött gyomorballon behelyezéséhez nincsen szükség műtétre: endoszkóp segítségével, szájon át helyezik a gyomor felső részébe. Ilyenkor a ballon még üres, miután a helyére került, egy cső segítségével feltöltik 400-700 köbcenti  fiziológiai szérummal és kék színű sóoldattal. Ez utóbbi azt a célt szolgálja, hogy jelezze a ballon esetleges szivárgását, hiszen megfesti a kiürülő vizeletet. A fogyást szolgáló ballon a szonda eltávolítása után automatikusan lezárul, és a gyomorban „lubickol”, nagyjából a gyomor két harmad részét tölti ki. Ennek hatására, a beteg már kis mennyiségű táplálék elfogyasztása után is telítettséget érez, így kevesebbet eszik, ami elősegíti a fogyást. A gyomorballon behelyezése nagyjából 25 percet vesz igénybe, és enyhe altatás –kábítás– alatt végzik. Ezt követően három óra múlva a páciens hazamehet.

 

Hogy éljünk együtt a gyomorballonnal?

Mivel a gyomorballon behelyezése után, a megszokottnál jóval kevesebb táplálékot tudunk csak elfogyasztani, mindenképpen úgy kell összeállítani étrendünket, hogy tartalmazza a legfontosabb tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. A gyomorballon használata alatt, fogyás közben, „rászokhatunk” az egészséges életmódra –helyes táplálkozás, testmozgás–, ezzel elkerülhetjük, hogy a ballon eltávolítása után rövid időn belül újra visszahízzuk a leadott súlyfelesleget.

 

Fél év után ki kell venni

Mivel a gyomorsav egy idő után tönkreteszi a ballon szilikon burkolatát, ezért a biztonság kedvéért, legfeljebb fél évig maradhat a helyén. Eltávolítása szájon át történik, és mindössze 15 percet vesz igénybe. Amennyiben szeretnénk újra megismételni az eljárást, 3-4 hónap szünet ajánlott a két kezelés között. Fontos tudni, hogy a gyomorballon fekély, illetve a gyomor szervi elváltozásai esetén nem alkalmazható.

 

Vannak veszélyei a gyomorballonnak?

Tulajdonképpen a gyomorballon egyáltalán nem okozhat szövődményeket. Alkalmazásának egyik veszélye, hogy szétszakadhat, esetleg ereszt, ám riadalomra semmi ok: a bajra a ballonban található színező oldat hatására zöldre változó vizelet, még időben figyelmeztet.

 

Tudtad?

Már létezik olyan gyomorballon, aminek bejuttatásához nincs szükség endoszkópos beavatkozásra. A mindössze 2 centiméteres, gyógyszerkapszulában elrejtett eszközt egyszerűen le kell nyelni. Amint a gyomorba jut, a kapszulához csatlakozó vékony cső segítségével a ballont felfújják, a kapszula pedig feloldódik.  Eltávolítása járóbeteg szakrendelés keretében, néhány perc alatt elvégezhető.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email