Forró ital meleg napokra | Nyáron is segít lehűlni

Forró ital meleg napokra | Nyáron is segít lehűlni 1

Egy nagy pohár jéghideg ital: a legtöbben erre vágyunk leginkább a nyári hőségben. Pedig sokkal jobban járunk, ha ilyenkor forró italokat, például teát iszunk, mert így tudjuk hatékonyan lehűteni a felhevült testünket. Ezzel szemben –a közvélekedéssel ellentétben– a hűsítőnek gondolt hideg folyadék csak percekig jelent megoldást.


Hűsítő forró ital nyáron? Első hallásra furcsának tűnhet, hiszen ahhoz vagyunk szokva, hogy a melegben valamilyen hideg folyadékot igyunk. És nem véletlenül: rövid távon ugyanis a hideg ital hatására valóban kellemesebben érezzük magunkat. Ennek az az oka, hogy a bőrben található hajszálerek összehúzódnak, csökken az izzadás, a hideg átjárja a testünket. De csak néhány percig, ráadásul ezt követően a kevesebb izzadtság miatt a szervezet hőleadása gyengül, ami a testhőmérséklet megemelkedéséhez vezet, ez pedig káros a szervezet működésére nézve.  

Csapjuk be a receptorokat

Ahhoz, hogy belső hőmérsékletünk az ideális, 36 fok körüli értéken maradjon, szervezetünknek érzékelnie kell a környezet, valamint a testünkbe kerülő ételek és italok hőjét. Ebben kapnak fontos szerepet az elsősorban a szájban és a gyomorban található TRPV-1 receptorok, amelyek jelzik az agynak a hőmérsékletváltozást. Ez az információ szükséges például ahhoz, hogy meginduljon a verejtékezés, ami elengedhetetlen feltétele a test gyors és hatékony hűtésének. A kiválasztott izzadsággal ugyanis a szervezet a méregtelenítés mellett többek között párologtat is, hogy így szabaduljon meg a felesleges hőtől. Amikor a nyári melegben, vagy valamilyen megerőltető tevékenység közben forró folyadékot iszunk, tulajdonképpen becsapjuk az agyunkat: a receptorok érzékelik a szájban és a gyomorban a belső hő emelkedését, erre válaszul az izzadságmirigyek azonnal működésbe lépnek. A folyamat azért hűsít, mert a „mesterségesen” kiváltott verejtékezéssel néhány perc alatt több hőtől szabadulunk meg, mint amennyivel a testhőmérsékletünk a forró ital hatására megnőtt. Ez a forróságban nagy könnyebbséget jelent a szervezet számára: valójában a forró ital az igazi nyári hűsítő. Nem véletlen, hogy a sivatagi országokban előszeretettel fogyasztanak frissen főzött teát.

Azért a meleg tea nem minden

Hiába iszunk forró italt a nyáron, vagy akár sportolás közben, ha a képződő verejték nem tud megfelelően elpárologni. Ezért nagyon fontos, hogy ilyenkor minél nagyobb testfelületünk legyen fedetlen –persze ez legfeljebb otthon, esetleg a strandon oldható meg–, vagy legalább vékony szövésű és nem testhezálló ruha legyen rajtunk. Ha viszont erre nincsen mód, vagy erősen párás a levegő, ne igyunk forró italt a melegben: válasszuk inkább a hideg vizet!

Mit mondanak a tudósok?

A kanadai University of Ottawa kutatói kerékpárosok részvételével vizsgálták a forró italok testhőmérsékletre gyakorolt hatását. Megfigyelték a bőr hőmérsékletének változását, valamint az oxigén felhasználását és a szén-dioxid termelődését, amiből kiolvasható az anyagcsere során fejlődő hő mennyisége. Figyelembe vették a levegő hőmérsékletét és páratartalmát is, majd a kapott adatokat értékelve megállapították, hogy azok a kerékpárosok, akik forró vizet ittak kevesebb hőt tároltak a szervezetükben, mint a hideg vizet kapók. A tudósok szerint az izzadást a nyelőcsőben és a gyomorban található receptorok indítják be, valamint megjegyzik, hogy a forró víz hűsítő hatása csak megfelelő körülmények között érvényesül: akkor, ha biztosított az izzadság teljes elpárolgása.

Tudtad?

A kapszaicin –ennek az alkaloidnak köszönheti a paprika a csípősségét– a forró italokhoz hasonlóan ingerli a TRPV-1 receptorokat. Ezért tapasztaljuk, hogy ha erős paprikát fogyasztunk, szinte azonnal izzadni kezdünk.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email