Fülzsír, fülzsírdugó: tények és tévedések

Fülzsír

Szerveink különféle anyagokat választanak ki, ezek egy része időről-időre „elhagyják” a helyüket, és valamelyik testnyíláson át távoznak a szervezetünkből. Az egyik ilyen váladék a fülzsír, amely akár kellemetlen tüneteket is okozhat. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk a fülzsír tulajdonságaival, valamint biztonságos eltávolításának módjával.


A fülzsír nem tartozik a gyakori beszédtémák közé, ezért az emberek jelentős része nincsen tisztában a jelentőségével. Sokan kellemetlennek tartják, ám mint minden testváladéknak, a fülzsírnak is szerepe van abban, hogy egészségesek maradjunk. Termelődése nem korfüggő, és nem befolyásolja nemünk sem, amennyiben mennyisége, vagy állaga hirtelen megváltozik, joggal gyanakodhatunk arra, hogy valami nem működik jól szervezetünkben. A külső fül egy nagyjából 3 centiméter hosszú, porcból/csontból álló csatorna. Több ezer mirigye termeli azokat az anyagokat, amelyek összeállva a fülzsírt képezik. A fülzsír ezen kívül fontos szerepet kap a fül belső részében elhalt sejteket kilökődésében: ha ez nem történne meg, az elhalt sejtek egy idő után kóros mennyiségben gyűlnének fel a dobhártyán, ami halláskárosodást okozhatna. További feladata a hallójárat puhán és nedvesen tartása, valamint az, hogy a fülbe kerülő –gyulladást okozó– kórokozó mikroorganizmusokat ne hagyja bejutni az érzékeny területekre.

Állandóan mozog

A fülzsír főként telített és telítetlen zsírokat, szkvalént, alkoholokat, koleszterint és keratint tartalmaz. Ezen kívül találhatunk benne lizozimot, amely egy erős baktérium- és gombaölő hatással rendelkező enzim: segítséget nyújt abban, hogy a kórokozók ne jussanak be a közép- és a belső fülbe. De hogyan távozik a fülzsír a fülből? Mivel folyamatosan termelődik, tulajdonképpen a friss fülzsír nyomja a régit a külső fül felé, miközben „bekebelezi” az elhalt sejteket. Ezt a kifelé történő mozgást mi magunk is, mechanikusan segítjük, amikor beszélünk vagy rágunk.

A fülzsír termelődésének változása

Bár a fülzsír termelődése aránylag állandó, idősebb korban előfordul, hogy –főként a férfiak esetében− gondot okoz, mivel az egyre erősebben burjánzó fülszőrzet gátolhatja a fülzsír természetes ürülését. A fülzsírtermelődét az évszak és a környezet egyaránt befolyásolja: az influenzaszezonban, vagy amikor hosszabb ideig vagyunk kitéve a légszennyeződésnek, pornak, penésznek, a fülzsír szinte „kicsordul” a fülünkből. Ez természetes jelenség, része a szervezet védekező mechanizmusának. Szintén fokozott fülzsírtermelődést eredményezhetnek a különféle fülgyulladások, a túl gyakori fültisztítás, valamint egyes betegségek, elsősorban az ekcéma és a pikkelysömör.

A fülzsír helytelen ürülésének okai és következményei

A túltermelt fülzsír nem mindig tud megfelelően ürülni, ilyenkor sok esetben beszárad, és dugót képez: ennek egyik következménye a hallás csökkenése. Ez a természetes füzsírdugó lassan alakul ki, képződése átlagosan 6-24 hónapot vesz igénybe. Legtöbbször csak akkor veszünk tudomást róla, mikor már megtörtént a baj, azaz erősen leromlott a hallásunk, vagy a fülzsír miatt folyamatosan zúg a fülünk. A fül bedugulását számos tényező előidézheti: ilyen például a füldugók vagy hallókészülékek gyakori használata, ezek ugyanis elállják a felesleges fülzsír útját.

Kellemetlen tünetek

A  felgyülemlett fülzsír miatti tünetek jelentkezhetnek egyszerre, vagy külön-külön, a panaszok súlyosságát elsősorban a fülzsír mennyisége határozza meg.

A fülzsírdugó leggyakrabban előforduló tünetei:

  • A hallójáratban érzékelt fájdalom: amennyiben fertőzés okozza a fülzsír túltermelődését, a nyaki nyirokmirigyek is megduzzadhatnak.
  • Fülzúgás: ebben az esetben a fülzsír hatására a beteg belülről érzékeli a folyamatos és zavaró zúgást.
  • Szédülés: az egyensúlyérzékelés a fülhöz kapcsolódik. Előfordulhat, hogy a beragadt fülzsír miatt hirtelen egyensúlyvesztés, szédülés jelentkezik.
  • Köhögés: a fülzsírdugó által gyakorolt nyomás az összes közeli idegre kihathat, ami száraz, kopogós köhögést okozhat.
  • Siketség: amennyiben a fülzsír vastagon borítja a dobhártyát, utóbbi képtelen érzékelni a hangrezgéseket. Hosszabb távon a fülzsírdugó visszafordíthatatlanul károsíthatja a dobhártyát.
  • Fejfájás: az egyensúlyérzékelést megzavaró fülzsír miatt állandó fejfájás is kialakulhat.

A fülzsír eltávolítása: bízzuk szakemberre

Vannak, akik összecsavart papírzsebkendővel vagy vattával próbálnak megszabadulni a felgyülemlett fülzsírtól, de ezzel csak rontanak a helyzeten, hiszen visszatolják az eredeti helyére, a dobhártya irányába. Emiatt nem ajánlott a fülpálcika használata sem a fülzsír eltávolítására, ezzel ráadásul könnyen sérülést is okozhatunk a hallójáratban vagy akár a dobhártyában. Ha már kialakult a fülzsírdugó, a gyakorta alkalmazott paraffin sem segít, ugyanakkor az alapos orvosi fültisztítást követően, az olívaolajhoz hasonlóan, jó szolgálatot tesz a fülzsír felgyülemlésének megelőzésben. Fontos, hogy a zavaró fülzsír eltávolítását mindenképpen bízzuk szakemberre.

Mit mondanak a tudósok?

Különböző mennyiségű illékony vegyületet, illatanyagot tartalmaz a kaukázusi és a kelet-ázsiai emberek fülzsírja – állapították meg a Monell Center kutatói, miután megvizsgálták nyolc egészséges kaukázusi férfi és nyolc egészséges kelet-ázsiai férfi fülzsírjának összetételét. Kiderült, hogy a mintákban azonosított tizenkét illékony szerves vegyület közül tizenegy nagyobb mennyiségben volt jelent a kaukázusi férfiaknál. A kutatás eredményeit a Journal of Chromatography B szaklapban tették közzé.

Tudtad?

A fülzsír természetes távozását az állkapcsok mozgatása (rágás) segíti elő.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email