Galandféreg jelei – Milyen panaszokat okoz az élősködő?

Galandféreg támadás – Hogyan ismerhetjük fel

Első hallásra riasztó, de igaz: bármelyikünkben megtelepedhetnek élősködők. Az egyik leggyakoribb a galandféreg, aminek jelenlétére számos egészségügyi panasz figyelmeztet. Ismerje meg ezeket, és azt is, hogyan lehet gyorsan megszabadulni a parazitától.


A galandféreg petéivel elsősorban gyümölcsökön, zöldségeken, húsokon, illetve háziállatokon (ezek ürülékén) keresztül kerülünk kapcsolatba, azaz a galandférgesség nem feltétlenül függ össze a személyi higiéné hiányával. Az emberben kialakuló fertőzést általában halak, kutyák, rovarok, sertések és szarvasmarhák okozzák. Már csak ezért sem kell szégyellni, annál fontosabb viszont, hogy tegyünk ellene, hiszen a élősködő miatt, akár súlyos betegségek, hiányállapotok is kialakulhatnak.

Röviden a galandféregről

Kétségtelenül nincs az állatvilág legszebbjei között a galandféreg, ráadásul nemcsak egyféle létezik belőle. Akkor fogalmazunk pontosan, ha galandférgekről beszélünk, amik lehetnek egészen aprók, de könnyen több méteresre is megnőhetnek. Önszántukból ritkán hagyják el a gazdatestet, és arra sem érdemes számítani, hogy rövid az életciklusuk: van olyan galandféreg, ami akár 20 évig is elél.

Mik a galandférgesség tünetei?

Nos, ez egyáltalán nem könnyű kérdés. A galandféreg jelenléte ugyanis nem jár együtt specifikus tünetekkel, ezért is nehéz csak a panaszok alapján megállapítani a fertőzés tényét. Ugyanakkor, vannak intő jelek, amelyek esetén felmerül a gyanú, hogy az emésztőrendszerünkben galandférgek élnek:

 • állandó, vagy visszatérő hasfájás,

 • gyakori hányás,

 • gyenge immunrendszer,

 • hirtelen súlyvesztés,

 • krónikus emésztési zavarok,

 • krónikus hasmenés,

 • nem múló gyengeség, fáradékonyság és alvászavarok,

Sokkal egyértelműbb tünet a visszatérő végbélviszketés, ilyenkor rendszerint a székletben megjelennek a fehér színű, rizsszemhez hasonló, a petéket tartalmazó ízek, és a galandféreg lárvái.

Cisztákat okozhat

Bár a galandféreg leginkább az emésztőrendszerben, ezen belül a belekben érzi jól magát, a lárvái más szervekbe is eljuthatnak. Nem ritkán az agyban, a tüdőben vagy az izmokban telepednek meg. Ilyenkor ciszták alakulnak ki, amik különböző panaszokat produkálhatnak. Természetesen a krónikus köhögésnek, a gyakori fej-, izom-, mellkasi- és májkörnyéki fájdalomnak, valamint a sárgaságnak és epilepsziás rohamoknak más okai is lehetnek. Ha viszont a vizsgálatok nem jutnak egyértelmű eredményre, érdemes ezekben az esetekben a galandféreg fertőzést is számba venni.

Vegyük komolyan

Az emésztőrendszerben élősködő galandféreg szó szerint eleszi az értékes tápanyagok jelentős részét a szervezetünk elől, anyagcseréje során pedig mérgeket juttat a testünkben. Előfordulhatnak elzáródások, ez elsősorban a hasnyálmirigyben, a bélrendszerben és az epében alakulhat ki. Mindezek eredménye, hogy a parazita, a már említett tünetek mellett, súlyosabb állapotokat is előidézhet:

 • bélgyulladás,

 • (a bélflóra egyensúlyának felbomlása), ebben az esetben jelentősen romlik a felszívódás hatékonysága, és gyengül az immunrendszer,

 • hasnyálmirigy-, epe-, bélelzáródás,

 • krónikus székrekedés,

Még komolyabb következményei lehetnek a lárvák okozta cisztáknak. A sertésekből az emberbe jutó galandféreg tehető felelőssé a borsó korért, ami erős gyulladással jár. Érintheti az agyat, a májat, a tüdőt, a szemet, az izmokat, a kifakadó cisztából kiáramló méreganyagok hatására, életveszélyes allergiás reakció alakulhat ki. Szintén a galandféreg lárvái előidézhetnek májmegnagyobbodást, májkárosodást.  

Hogyan mehetünk biztosra?

Ha felmerül a bélférgesség gyanúja, és biztosat akarunk tudni, forduljunk szakorvoshoz. Nincs mitől tartani, hiszen a galandféreg kimutatása egy egyszerű székletvizsgálattal megoldható. A lárvák „leleplezése” némileg bonyolultabb, de ez is teljesen fájdalommentes. Ebben az esetben vérvételre, illetve röntgenre, ultrahangra, MR-re lehet szükség attól függően, hogy melyik szervet vizsgálja az orvos.A galandféreg eltávolítása

Előfordulhat, hogy a galandféreg a széklettel magától távozik, erre azonban nem érdemes számítani. Léteznek hatékony gyógyszerek, féreghajtók, illetve olyan parazita ellenes étrend-kiegészítők, amelyek nagy biztonsággal használhatók a galandféreg kiirtására. Más a helyzet a lárvák esetén, amennyiben a ciszta már kialakult, műtétre is szükség lehet.

Tudtad?

Mivel a háziállatok széklete hordozhat galandféreg petéket, esetleg lárvát, a játszótereken, parkokban fokozottan figyeljünk gyermekünkre. Ha ugyanis hozzányúl a széklethez, a száján keresztül könnyen megfertőződhet.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email