Gluténérzékenység tünetei | Hogyan ismerhetők fel?

Gluténérzékenység tünetei | Hogyan ismerhetők fel? 1

A gluténérzékenység sokak számára a gluténallergiát −cöliákia, lisztérzékenység− jelenti, ám a két betegség nem összekeverendő! A legfrissebb tanulmányok eredményei szerint a legtöbb, gluténérzékenységben szenvedő betegben soha nem alakul ki a teljes allergia. Ennek ellenére nem árt, ha a gluténérzékenység esetén, minimálisra csökkentjük, vagy akár teljesen megszüntetjük a glutént tartalmazó élelmiszerek fogyasztását.


A gluténérzékenység általában felnőtteknél, vagy középkorúaknál alakul ki, kisgyermekeknél csak nagyon ritkán fordul elő. Eredete még nem teljesen világos: részben genetikai hajlam okozza, míg másoknál autoimmun betegségként jelentkezik. A cöliákiás (glutén-szenzitív enteropátia) betegeknél a vékonybél szakaszán jól megfigyelhetők a gabonafélék –búza, árpa, rozs− miatt kialakuló sérülések, míg a gluténérzékenység esetén a gluténbevitel folyamatos vékonybélgyulladást okoz, ugyanis a növények összetett proteinjei „megzavarják” az immunrendszert és arra késztetik, hogy megtámadja a vékonybelet. A University of Maryland kutatói arra a következésre jutottak, hogy húsz emberből legalább egy szenved gluténérzékenységben, holott a cöliákia tesztje negatívnak bizonyult.

Könnyű összekeverni a tüneteket

A gluténérzékenységgel számos kellemetlen tünet jár együtt, ezek szinte mindegyike a gluténtartalmú táplálékok fogyasztása után jelentkezik. Nehezíti ugyanakkor a diagnózist, hogy a gluténérzékenység kialakulásához köthető panaszok egy része meglehetősen általános, ráadásul nagyon hasonlít a gabonaallergia, illetve az IBS miatt kialakuló tünetekhez.

A gluténérzékenység tünetei:

Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztaljuk, érdemes mielőbb elvégeztetni egy alapos kivizsgálást. A gluténérzékenységnek nincs „menetrendje”, a pillanatnyi egészségi állapottól függően a panaszok felerősödhetnek, vagy csillapodhatnak. Előfordulhatnak teljesen tünetmentes időszakok is, ez azonban nem jelenti azt, hogy a gluténérzékenység kiváltó oka megszűnt.

Módszerek a gluténérzékenység kimutatására

A gluténérzékenység megállapítására számos eszköz áll rendelkezésre. Arra viszont figyelni kell, hogy a patikában kapható, otthon is elvégezhető gyorstesztek többsége csak a cöliákiát mutatja ki, a gluténérzékenységet nem. Pontosabb eredményt ad a laborvizsgálat, amikor a levett vérmintából immunoblot eljárás segítségével határozzák meg a specifikus IgE antitestek jelenlétét. Amennyiben a vérvizsgálat eredménye pozitív, a gluténérzékenység mellett fennállhat a cöliákia veszélye is, ezért tanácsos elvégeztetni egy szövettani vizsgálatot, amihez a vékonybélből vesznek mintát. Ebből az is megállapítható, hogy mennyire károsodtak a bélbolyhok.

Tudtad?

Egyelőre nincsen orvosi megoldás a gluténérzékenység kezelésére, a betegséget nem lehet gyógyszerrel megszüntetni. Ha el akarjuk kerülni, hogy a glutén komolyabb károkat okozzon vékonybelünkben, és zavarnak az állandó, kellemetlen tünetek, csak annyit tehetünk, hogy jelentősen csökkentjük, vagy teljesen száműzzük asztalunkról a gluténtartalmú élelmiszereket. A jó hír viszont az, hogy a gluténben gazdag ételek elhagyásával rendszerint rövid időn belül megszűnnek a gluténérzékenység tünetei, és visszaáll a jó közérzet.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email