Újabb esély a gyomorrák megelőzésére

Újabb esély a gyomorrák megelőzésére 1

Új növényi hatóanyagot fejlesztettek ki a gyomorfekély, a nyombélfekély és a gyomorrák kialakulásához hozzájáruló Helicobacter pylori baktérium ellen a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja és az Újvidéki Egyetem szakemberei. Az eddig elvégzett kísérletek kimagaslóan jó eredményeket hoztak.

 

 

Felmérések szerint, a fejlett országok lakosságának legalább a fele Helicobacter pylorival fertőzött. A baktérium széklettel terjed, az esetek 10-15 százalékában okoz tüneteket, ugyanis az egészséges bélflóra megakadályozza a kóros elszaporodását. A bélbe kerülve, a baktérium a bél nyálkahártyájának irritálásával folyamatos gyulladás okoz, amiből súlyosabb esetben gyomor-és nyombélfekély, illetve gyomorrák –a daganatos megbetegedések közül a gyomorrák az egyik leggyakoribb halálok− alakul ki. A Helicobacter pylori rendkívül ellenálló, bélflóra mikrokörnyezetéhez alkalmazkodva remekül tűri az oxigénhiányt, valamint az erősen savas közeget gyomorsavat. Utóbbi tulajdonsága a benne található ureáz enzimnek köszönhető, mivel az ureáz a karbamitodot ammoniára és hidrogén-karbomidra bontja: ez erősen lúgos kémhatású, amivel a baktérium ellensúlyozza a gyomorsavakat.

 

Antibiotikumok helyett növényi hatóanyag

Jelenleg a Helicobacter pylori fertőzést kombinált hagyományos antibiotikum kúrával kezelik, ezen változtathat a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja és az Újvidéki Egyetem felfedezése. A teljesen természetes növényi hatóanyaggal kezelt egerek 70 százalékánál a kúrával sikerült megszüntetni a baktériumfertőzést, miközben nem jelentkeztek káros mellékhatások. A kutatók reményei szerint a kivonat emberek esetében is képes lesz eltávolítani a gyomorfekélyt, nyombélfekélyt és a gyomorrákot okozó baktériumot.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email