Hajhullás és hajnövekedés – Mire figyeljünk?

Hajhullás és hajnövesztés

A hajhullás általános orvosi neve alopecia, mely a görög „alōpex” szóból származik. Bármilyen furcsánk tűnik, a jelentése róka és arra utal, hogy ez az állat gyakran foltokban hullajtja a szőrét. Az alopecia, egy olyan kifejezés, ami haj minőségének romlását, fokozatos elvékonyodását vagy eltűnését jelzi. Számos oka lehet ezek, ha nem a genetika áll a hátterükben, megelőzhetők vagy kezelhetők.


A hajhullásnak többféle változata létezik, és rendkívül elterjedt jelenség. Valójában, folyamatosan hullik a hajunk napi 50-200 hajszálat is elveszíthetünk. Ez a mennyiség teljesen belefér a haj normális életciklusába. Alopecia akkor alakul ki, ha a nagyságrend fokozatosan, vagy hirtelen megugrik, miközben hajminőségünk is romolhat és a hajnövekedés lelassul, esetleg teljesen megszűnik. Néhány esetben az alopecia nemcsak a hajat érinti. Előfordul, hogy a test egyéb szőrzete is hullik, megritkul így a szakáll, bajusz, hónaljszőr.

A hajhullás fő fajtái

Az alopeciának különféle formái vannak, de a legismertebb az androgenetikus alopecia. Ez a probléma a DHT – dildrotesztoszteron hormon túltermelődéséből adódik. A rendellenességet főleg a fej elülső és felső részén fellépő hajhullás jellemezi. Elsősorban a férfiakat érinti, és akár már a nemi érés korai szakaszában is megmutatkozhat. Általában örökletes. Ritkábban ugyan, de a hajhullás nőknél is kialakulhat. Ennek hátterében a megváltozott hormonháztartás áll, jellemzően a menopauza idején jelentkezik, de gyakran előfordul a szülés után is. Ilyenkor a haj először az erejét veszíti el. A hajszálak elvékonyodnak, fényüket vesztik, majd a szárak törni kezdenek és kihullanak.

Alopecia areata-ról akkor beszélünk, amikor a haj/szőrzet foltokban hullik. Kutatások szerint az erősen legyengült immunrendszer okozza. Nem ritka, hogy egy hosszú immunerősítés után a haj újra kinő. Szerencsére igen ritka, de létezik még egy másik hajhullás, a teljes alopecia. Gyors folyamat, a hajhullás kezdetétől számított hat hónapon belül a beteg teljesen elveszti a hajkoronáját, vagy akár a teljes testszőrzetét.

A hajhullás kiváltó okai

Ahogyan már említettük, a hajhullás, vagy a nem megfelelő hajnövekedés hátterében legtöbbször a hormonok állnak. Ennek ellenére számos más kiváltó oka lehet. Ezért, ha azt vesszük észre, hogy egyre több hajszálat találunk a párnánkon, nem árt felkeresni egy szakembert. Az alopecia leggyakrabban előforduló okai:

  • megváltozott hormonháztartás, úgy hölgyek, mint férfiak esetén;
  • örökletesség;
  • legyengült immunrendszer;
  • stressz;
  • fokozott, hosszan tartó stresszes állapot;
  • gyógyszeres kezelés;
  • nem megfelelő hajápoló szerek használata.

Módszerek hajhullás ellen

A stressz megszüntetésével, vagy egy kiadós immunerősítéssel a hajhullás csökkenthető, megállítható, és serkenthető a hajnövekedés. Az sem elhanyagolható tény, hogy sokszor az alopeciától szenvedő egyén számára a hajhullás pszichológiai problémákat okozhat. Jó hír, hogy számos természetes szer áll rendelkezésünkre a hajhullás megfékezésére. Segíthetnek a gyógynövényes főzetek, étrend-kiegészítők és a különféle hajpakolások. Hogy néhányat említsünk a kamilla, a csalán, a zsurló, a borsmenta és az Aloe Vera alkalmazása egyaránt sikeres lehet.

Ha szeretnénk megőrizni hajunk egészségét és szépségét, nagyon fontos a megfelelő étkezés, a rendszeres testmozgás, valamit a stresszhelyzetek elkerülése. Egy kutatásban közel 35 százalékkal javult a hajhullás azoknál, akik 8 hónapig emelt adag E-vitamint szedtek – derül ki az Universiti Sains Malaysia közleményéből. Ezt azzal magyarázták, hogy vizsgálatok összefüggést mutattak az oxidatív stressz és az alopecia között. Az alopeciával küzdő betegek általában alacsonyabb antioxidánsszinteket mutatnak a fejbőrükön, valamint magasabb a lipidperoxidációs indexük. A tokotrienolok az E-vitamin családhoz tartoznak, és ismert, hogy erős antioxidánsok. Ezért adtak tokotrienol-kiegészítést a hajhullástól szenvedő önkénteseknek.

Az őssejtekben a kulcs?

Számos kutatás vizsgálta az őssejtek hajhullásban betöltött szerepét és a kutatók egyetértenek abban, hogy ez egy jó irány lehet a hajkorona visszaszerzésében. A Helsinki Egyetem tanulmánya arra jutott, hogy a haj növekedését elősegítő szőrtüsző őssejtek aktivitása meghosszabbítható az anyagcsere-állapot megváltoztatásával. Ahhoz, hogy a szőrtüszők regenerációs ciklusa végén egy új szőrszál létrejötte után az őssejtek nyugalmi helyzetbe kerüljenek, a sejtek metabolikus állapota megváltozik. Ilyenkor a glutamin-alapú anyagcseréről és a sejtlégzésről átváltanak a glikolízisre, ehhez pedig egy Rictor nevű fehérjére van szükségük. Ha a Rictor fehérje hiányzik, ez beindítja az őssejtek lassú kimerülését és az öregedés miatti hajhullást. A fehérje nélkül a szőrtüszők regenerációja nem lesz megfelelő, így egyre kevesebb lesz az új szőrszál. Ugyanez a folyamat játszódik le a kutatók szerint az emberi haj esetében is, tehát a fehérje pótlása a hajhullás megszüntetésébe és a hajnövekedés biztosításában is segíthet. A tanulmány a Cell Metabolism folyóiratban jelent meg.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email