Hajhullás okai | Mikor jelent problémát?

Hajhullás okai | Mikor jelent problémát? 1

Mindenkinek hullik a haja, ez csak akkor okoz problémát, ha a hajvesztés gyorsabb, mint az új hajszálak növekedése. A hajhullás okai közül a leggyakoribb az örökletesség, azonban betegségek is előidézhetik: ezért fontos, hogy tisztában legyünk a hajhullást kiváltó tényezőkkel.


A hajhullás, bizonyos határok között, teljesen természetes folyamat: a hajszálaknak is megvan a maguk életciklusa, átlagosan két-hat évig aktívak, húsz alkalommal képesek a megújulásra, majd végleg elhalnak. Ezért napi párszáz hajszál elveszítése miatt, még nem kell aggódnunk, hiszen hiányukat szemmel láthatóan nem érzékeljük, legfeljebb a kefén, párnán hagynak nyomot. És persze azt se felejtsük el, minél hosszabb egy hajszál, annál többnek néz ki, ha kihullik.

A hajhullás okai

Ha a normálisnál fokozottabban hullik a hajunk, a legtöbben valamilyen hormonális problémára – a férfiak természetesen az örökletességre gondolnak –, pedig a jelenséget más is kiválthatja. A hajhullás okai a következők lehetnek:

  • Évszakok: a szezonális hajhullás a tavaszi –április, május– és az őszi –szeptembertől novemberig– hónapokhoz köthető. Ez a jelenség mindkét nemet egyformán érinti, ennek ellenére nem mindenkinél nyilvánul meg ugyanolyan módon. Az őszi hajhullás általában fokozottabban jelentkezik: ennek okai a napi fénymennyiség hiányában keresendők, ilyenkor hormonháztartásunk többé-kevésbé felborul, ez pedig némi hajhullással jár.
  • Életkor, életvitel, hormonális zavarok: a hajhullás okai lehetnek olyan hormonproblémák is, amelyek nem kötődnek az évszakokhoz. Az egyik legfontosabb a menopauza időszaka, de lehet következménye akár az anorexiának, vagy a kóros elhízásnak, valamint a pajzsmirigy rendellenes működésének.
  • Örökletesség: a hajhullás okai között, főleg a férfiak esetében, jelentős szerepet játszhat a genetikai örökség, azonban ebben az esetben nem feltétlenül a szülőkre kell figyelni. Könnyen előfordulhat, ahogy az örökletes hajhullás egy vagy akár több generációt is átugrik, és csak az unokánál, dédunokánál jelentkezik.  
  • Helytelen táplálkozás: a hajhullás okai között szerepel a helytelen táplálkozás. Ennek hatására idővel felhalmozódnak a toxinok és a salakanyagok, amelyek akadályozhatják a tápanyagok felszívódását, ez pedig hajhulláshoz vezethet.

Szintén a hajhullás okai lehetnek egyes gyógyszerek, főleg az antibiotikumok, valamint a rosszul megválasztott tisztálkodószerek. Gyakran a fejbőr gyulladásos betegségei állnak a hajvesztés hátterében, amit a stressz és a folyamatos feszültség is kiválthat.

Könnyebb megelőzni, mint kezelni

Télen, a hajhullás okai közül csak az egyik tényező a legyengült immunrendszer. A fűtött, száraz levegő vagy a sapka miatti izzadás is károsan befolyásolhatja a hajhagymák működését. Ezek hatására a bőr korpásodása fokozódhat, és/vagy zsírosabbá válik, súlyos esetben a hajhagyma akár el is halhat. Mivel a hajunk csak igen lassan, átlagosan 1,3 millimétert nő havonta, ha ritkulni kezd, igen nehéz hamar pótolni. Bármilyen kezelést választunk, az eredmény csak hosszabb idő elteltével lesz látható. Bár a kóros hajhullást sokszor nem lehet megelőzni, a helyes táplálkozás alapvető követelmény. Természetesen, a genetikai hajhullás ellen nem jelent megoldást, a legtöbb esetben lassítja a folyamatot, és elősegíti az új hajszálak megjelenését.

  • Antioxidánsok: legjobb forrásuk a friss, nyers zöldlevelű zöldségek és a piros gyümölcsök, valamint a gyógygombák és az algák. Az antioxidánsok óvják a sejtelöregedéssel szemben sejtjeinket, és fokozzák megújulásukat: nincs ez másképp akkor sem, ha hajunkról van szó! Fogyasszunk minél több, C-vitaminban gazdag kivit, citrus féléket, brokkolit és spenótot. Ezek a növények serkentik a kollagén termelést is, mely a haj egyik összetevője.
  • Oldhatatlan rostok: ezeket a rostokat a többek között a teljes kiőrlésű gabonafélékben, zöldségekben, gyümölcsökben, valamint a psyllium maghéjban lelhetjük fel. Hiányuk a férfi hajhullás egyik oka, mivel hatással vannak a férfi hormonokra. A rizsben, a búzában, rozsban, zabban, stb. bőven találhatunk B6-vitamint és folsavat is, amelyek a hajhagymák oxigénellátásában vesznek részt. 
  • Cink: az egyik legfontosabb tápanyag, a szervezet számos enzimjének helyes kémiai válasza függ a jelenlététől, ide tartozik az energia- és bizonyos proteinek előállítása. Nagyszerű cinkforrások a különféle húsok, melyek vasat, proteineket, B6- és B12-vitamint is tartalmaznak. Ezek a belső hajápolás elengedhetetlen szövetségesei. Amennyiben vegetáriánus diétát követünk, a húst pótolhatjuk hasonló összetételű zellerrel, spárgával, fügével, burgonyával és padlizsánnal.
  • A-vitamin: a hajhullás okai között fontos megemlítenünk az esetleges A-vitamin hiányt is. Ennek a vitaminnak az egyik feladata, hogy megakadályozza a hajhagymákat tápláló faggyúmirigyek kiszáradását. Ezen kívül az A-vitamin ösztönzi a hajhagymák oxigénellátását, ezzel erősíti a hajszálakat, gyorsítja a növekedésüket. Ezt az értékes vitamint főleg a májban, a tojásban, a tejben, a halolajban és a növényi olajokban –főként az extra szűz olívaolajban– lelhetjük meg.

Tudtad?

Ha szeretnénk szebbé tenni hajkoronánkat, ne feledjük, hogy az egészséges táplálkozás fontos része a bőséges folyadékfogyasztás. A hajhullás közvetett okai között a nem megfelelő hidratálást is megtalálhatjuk.

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18498491

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0025276/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1443176/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19341939

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12190640

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email