Hajhullás okai: mi áll a háttérben?

Hajhullás okai: mi áll a háttérben? 1

A korpásodást, a hajhullást és a többi kellemetlen tünetet érdemes komolyan venni, és megismerni a rejtett problémákat. A hajhullás okai többfélék lehetnek. Milyen betegségek állnak a háttérben?


Ha valamilyen hajproblémával küzd és nem segítenek a felületes kezelésre javasolt csodaszerek, mindenképp ajánlott testi rendellenességre visszavezethető okokat keresni. A szervezet belső elváltozásait sok esetben a haj, vagy a fejbőr makacs betegsége jelzik. Mielőtt kétségbeesve orvoshoz rohanna, érdemes tisztázni, hogy pontosan milyen típusú problémával áll szemben.

A legkevésbé aggasztó hajhullás probléma, amikor a hajkorona, vagy a fejbőr vegyi beavatkozás következtében károsodik. Amennyiben egy olcsó minőségű hajfesték miatt romlott a haj minősége, akkor egy megbízható fodrász rövid idő alatt segíthet visszaállítani hajkorona eredeti csillogását. Jelen esetben a haj- és fejbőrbetegség semmilyen szervi rendellenességgel nem hozható összefüggésbe. Előfordulhat bizony az is, hogy a haj- vagy fejbőrbetegség egy szervi rendellenesség kísérő tüneteként jelentkezik, ilyenkor mindenképp ajánlott komolyan venni a figyelmeztető jeleket.

A haj- és fejbőrbetegeket három fő csoportba sorolhatóak:

Korpásodás

Létezik zsíros és száraz korpásodás, valamint a Seborrhoeás dermatitis, amely már egy súlyosabb hajprobléma. Jelen esetben gomba irritálja a mirigyeket, ami gyulladáshoz vezet, illetve bőrpírt okoz. Túlzott zsírsav termelődik, ami kellemetlenséget okozva irritálja a fejbőrt. A korpa kialakulásában szerepet játszhat a legyengült immunrendszer, az állandó stressz, valamint a lúgos anyagok használata következtében megbomló pH-érték is.

Hajhullás

Amennyiben naponta hatvan-nyolcvannál több hajszál hullik ki, akkor van miért aggódni. A hajhullás foltokban és szétszórtan is megjelenhet. Mindkettő maradandó kopaszodáshoz vezet, de csak abban az esetben, ha a szőrtüszők és a bennük található hajszemölcsök  elpusztulnak. Ha a hajszemölcs életben marad, de az alapsejtek szaporodása egy időre megszűnik, akár átmeneti, akár fokozott hajhullás is kialakulhat. Foltos hajhullást okozhat valamilyen pszichológiai rendellenesség, fertőzés, de gyakori a gyulladt fog okozta hajprobléma kialakulása is.

Száraz haj

Amennyiben a haja, vagy a fejbőre száraz tapintású, netán fénytelen, a hajszálak töredezettek, érdemes utánanézni, hogy belül tiszta-e Ön. Alkalmanként nem árt egy tisztítókúrát elvégezni. A túlzott pajzsmirigyműködés, a kevés folyadékbevitel, a kevés vitamin- és ásványianyag-bevitel egyaránt hozzájárulnak a hajszálak kiszáradásáért. Ha túl gyakran fáradt, kimerül, valószínűleg vitaminhiányban szenved. Ilyenkor ajánlott sok sárgarépát, sárgabarackot, valamint spenótot és sütőtököt fogyasztani, hiszen mindegyik kiváló A-vitamin-forrás.

Betegségek a háttérben:

A krónikus hajhullásért a pajzsmirigy és a vese működésével kapcsolatos rendellenességek is felelőssé tehetőek, de az is lehet, hogy női hormonproblémák húzódnak meg a hajhullás mögött. A hajcsomókkal tömött fésűt nézegetve jusson eszébe, hogy akár vitaminhiány, vagy egy drasztikus fogyókúra és a túlzott stressz egyaránt okozhat hajhullást. Hajhullás okai többfélék lehetnek, egészséges táplálkozással sokat tehetünk a szebb haj és bőr érdekében. A vitamindús zöldségek és gyümölcsök táplálják a hajhagymákat. Étkezzen egészségesen, kerülje a cukros, zsíros ételeket. Igyon elég folyadékot, hiszen a vízfogyasztás serkenti az agy működését, felgyorsítja az anyagcserét és megszépíti a bőrt, így a hajhullás okai is javarészt megelőzhetőek. Javasolt termék hajhullás ellen: Renokin hajnövekedést serkentő szérum, amelyről a „renokin” szóra kattintva olvashat bővebben.

 

 

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email