Hasmenés ellen probiotikumok | Helyreállítják az emésztést

Hasmenés ellen probiotikumok | Helyreállítják az emésztést 1

A probiotikus baktériumok (probiotikumok) biztosítják a különböző mikroorganizmusokból –baktériumok, gombák, vírusok– felépülő bélflóra egyensúlyát, és ezáltal megfelelő működését. Számos jótékony hatással rendelkeznek, többek között a hasmenés ellen is jó szolgálatot tesznek.


A mintegy 1,5-2 kiló súlyú, és 100 billiónál is több mikroorganizmusból álló bélflóra rendkívül fontos szerepet játszik a szervezet működésében. Mivel az immunrendszer 80 százaléka közvetlenül kapcsolódik a vastagbélhez –itt termelődik az immunsejtek döntő többsége­– a vastagbélben elhelyezkedő bélflóra állapota alapvetően meghatározza testünk védekezőképességét. Ráadásul a bélflórához tartozó probiotikus baktériumok –probiotikumok– számos más élettani folyamathoz is hozzájárulnak: részt vesznek a K-vitamin és egyes B-vitaminok –pl. folsav–, valamint antibiotikus anyagok és emésztőenzimek termelésében, fokozzák a kalcium, a magnézium és a vas hasznosulását, a cukrok erjesztésével elősegítik a vastagbél sejtjeit energiával ellátó vajsav képződését. A probiotikumok káros baktériumok szaporodását is gátolják, mivel befedik a bél nyálkahártyáját, amelyen a káros mikroorganizmusok így nem tudnak megtapadni és táplálkozni. Ha a bélflóra egyensúlya felborul, azaz a káros mikroorganizmusok, a baktériumok, gombák és vírusok elszaporodnak, különböző kellemetlen tünetek, betegségek jelentkezhetnek. Számos emésztési panasz megelőzéséhez, illetve kezeléséhez is hozzájárulnak a prebiotikumok: enyhítik a székrekedést és a puffadást, csökkentik a bélgázok termelődését, helyreállítják a normális bélmozgást. 

A hasmenés okai

Hasmenés számos okból kialakulhat: a helytelen táplálkozás, a stresszes állapot, az antibiotikumok, az emésztőrendszeri megbetegedések, a gyulladások, egyes fertőzések, allergiák, vírusok, baktériumok és mérgezések egyaránt kiválthatják. Közvetlen oka, hogy a székletből elégtelenül, vagy egyáltalán nem szívódik fel a víz, így a bélsár híg állagú lesz. A hasmenés lehet akut –gyorsan lezajló–, vagy krónikus, azaz hosszabb ideig fennálló, típusát tekintve a leggyakoribb a hurutos és a gyulladásos. Legnagyobb veszélye a jelentős folyadékvesztés miatti kiszáradás, valamint az alultápláltság: a krónikus hasmenés ugyanis akadályozza a szervezet számára szükséges tápanyagok megfelelő felszívódását.

Amikor hasznos a hasmenés

Amennyiben a hasmenés csak átmeneti, legfeljebb 24 órán keresztüljelentkezik, nincsen különösebb teendőnk. Székletfogót természetesen ilyenkor is alkalmazhatunk, ugyanakkor nem árt tudni, hogy a hasmenés akár hasznos is lehet, hiszen része a szervezet természetes védelmi reakcióinak: testünk bizonyos esetekben így próbál megszabadulni a gyulladást is okozó méreganyagoktól. Ezért nem javasolt rögtön gyógyszerhez –vagy természetes hasmenés ellenes szerhez nyúlni–, ezzel ugyanis éppen az öntisztulást akadályoznánk meg. Ebben az esetben se feledkezzünk meg azonban az elvesztett vitaminok és ásványi anyagok, valamint a folyadék (víz) utánpótlásáról. Bár az akut hasmenés lehet normális öntisztulási folyamat, figyeljük meg, mikor alakul ki: könnyen előfordulhat, hogy az idegesség, az utazás, vagy egyes ételek, italok fogyasztása eredményezi.

Legfontosabb teendők a hasmenés ellen

A hasmenés ideje alatt mindenképp kímélnünk kell emésztőrendszerünket, ezért fogyasszunk könnyen emészthető, illetve hasfogó ételeket. Kiváló választás hasmenés ellen a csirkehúsleves –ezzel szervezetünket is hidratáljuk–, a főtt, párolt zöldségek és a gyümölcsök –banán, ananász–, valamint a rizs, a főtt burgonya és a kukoricadara. Segítenek a vízben oldható rostok, amelyek felszívják a hasmenést okozó méreganyagokat, és csökkentik az ürítések számát. Bátran ehetünk sovány húst –párolt vagy grillezett, öntet nélküli pulykát, csirkét, nyulat– is, a tejtermékektől viszont inkább tartózkodjunk, mivel a benne található laktóz irritálhatja a bélflórát, ami súlyosbíthatja a hasmenést. Ezen kívül kiváló hasmenés elleni módszer, ha kerüljük a zsíros, nehéz, édes vagy túl fűszeres táplálékokat. Szintén nem ajánlott ilyenkor a nyers zöldségek fogyasztása, káposztát, hüvelyeseket, kukoricát és hagymát pedig még főzve se együnk. Igyunk gyakran, sok vizet, vagy gyógyteákat, főzeteket, viszont mondjunk le a kávéról és egyéb, koffein tartalmú italról.

 

Probiotikumok, prebiotikumok és hasmenés

Szinte minden esetben megfigyelhető, hogy a hasmenéses állapot együtt jár a bélflóra egyensúlyának felborulásával, vagy legalábbis a probiotikus baktériumok arányának csökkenésével. Akut vagy krónikus –hurutos/gyulladásos– hasmenés esetén a probiotikumok fokozott bevitele segít helyreállítani a bélflóra helyes működését, ezáltal enyhíti, vagy akár meg is szünteti a hasmenést. A probiotikumok akkor fejtik ki hasmenés elleni hatásukat, ha megfelelően tudnak szaporodni. Ezért van szükség a prebiotikumok fogyasztására is, ezek a rostok ugyanis táplálékul szolgálnak a probiotikus baktériumok számára. Számos élelmiszerben találhatóak probiotikumok, nem mindegy azonban, hogy melyik baktériumtörzseket visszük be a szervezetünkbe a hasmenés ellen: a probiotikus joghurtokat például inkább kerüljük el.

A hasmenés fajtájától függ, melyik probiotikumot használjuk

Gyakran kíséri hasmenés az antibiotikumos kúrákat, ennek oka, hogy a gyógyszerek a káros baktériumok mellett a probiotikus törzseket is elpusztítják. Az antibiotikum kúra mellékhatásaként jelentkező hasmenés ellen alkalmazhatók azok az élelmiszerek, illetve táplálékkiegészítők, amelyek Saccharomyces boulardii baktériumot tartalmaznak. A Saccharomyces boulardii ráadásul hozzájárul a megelőzéshez, ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy a kúra előtt vagy alatt probiotikumot és prebiotikumot is szedünk. Amikor a híg székletet a gyerekeket megtámadó rotavírus okozza, a Lactobacillus rhamnosus GG, valamint a Lactobacillus reuteri bevitele ajánlott. Hasmenéshez vezethet a stressz, az idegesség is, ilyenkor a Lactobacillus acidophilus, valamint a Bifidobacterium bifidum baktériumok enyhítik a tüneteket, míg a gyulladás miatt kialakuló hasmenés ellen a Saccharomyces boulardii baktériumtörzs jelenthet megoldást. Szintén ez a törzs segíthet a rendkívül veszélyes Clostridium difficile fertőzés okozta vastagbélgyulladás tüneteként jelentkező hasmenés esetén. Sokak tapasztalják meg az idegen ételek és italok következményeként az úgynevezett utazók hasmenését, amit elsősorban a Bifidobacteria bifidum, a Lactobacillus GG és az S. boulardii probiotikus baktériumok enyhíthetnek.

Mit mondanak a tudósok?

Finn kutatók egy placebo-kontrollos vizsgálat keretében elemezték a probiotikumok hasmenés elleni hatását. Törökországban nyaraló turistákat kértek meg, hogy jegyezzék fel tapasztalataikat a Lactobacillus GG használatával kapcsolatban. Kiderült, hogy a felmérésben részt vett 820 nyaralóból azoknál jelentkezett szignifikánsan kisebb arányban az utazók hasmenése, akik a probiotikus baktériumot fogyasztották. Megfigyelték azt is, hogy a hasmenés kevésbé érintette az idősebbeket. A kutatás az Annals of Internal Medicine szaklapban olvasható.

Tudtad?

A nagyon hideg ételek és italok fokozhatják a hasmenést. Akkor járunk el helyesen, ha ilyenkor mindent szobahőmérsékleten fogyasztunk.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email