Hasnyálmirigyrák okai | Ismerjük meg a kockázati tényezőket

Hasnyálmirigyrák okai | Ismerjük meg a kockázati tényezőket 1

Bár a hasnyálmirigyrák bárkinél kialakulhat, és pontos előzménye nem ismert, vannak olyan hajlamosító tényezők, amelyek növelik a kockázatát. Éppen ezért, a daganat kialakulásának megelőzés érdekében, nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mik lehetnek a hasnyálmirigyrák okai, hiszen így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a betegséget.


A hasnyálmirigy legfontosabb feladata az emésztést elősegítő enzimek, pontosabban az enzimeket tartalmazó nedvek, valamint az inzulin és egyéb hormonok termelése. Ezeket az anyagokat a vér szállítja a sejtekhez, feladatuk többnyire a táplálék lebontásából kinyert energia felhasználása vagy elraktározása, míg az inzulin a vércukorszintet kontrollálja. Felépítését tekintve három nagyobb részre tagolható, ezek a fej, a test és a farok, a hasnyálmirigyrák az esetek 70 százalékában a hasnyálmirigyfejben alakul ki. Rendkívül agresszív betegségről van szó, az esetek több mint 95 százaléka halállal végződik. Ezért létfontosságú, hogy tudjuk, melyek a hasnyálmirigyrák okai és a hajlamosító tényezői, mert ezek ismeretében könnyebben megelőzhetjük a kialakulását.

A hasnyálmirigyrák okai

Egyelőre az orvostudomány nem tud választ adni arra, hogy pontosan mi váltja ki a betegséget, azonban ismertek azok a tényezők, amelyek növelik a hasnyálmirigyrák kockázatát. A hasnyálmirigyrák okai általában közvetettek, egy részüket kiiktathatjuk az életünkből, vannak azonban olyan rizikófaktorok, amelyeket nem tudjuk befolyásolni.

  • Dohányzás: elsősorban a kátrányt tartalmazó cigaretta szívása, de a szivarozás és pipázás is előkelő helyen szerepel a hasnyálmirigyrák okai között, akár két-háromszorosára növelheti a kockázatot. Szokjunk le a dohányzásról, és egy rizikófaktort máris kipipálhatunk.
  • Cukorbetegség/Túlsúly: a tapasztalatok szerint a 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél nagyobb eséllyel alakul ki hasnyálmirigyrák. Mivel ez a fajta cukorbetegség közvetlenül kapcsolatba hozható a hasi elhízással, az életmódváltással a hasnyálmirigyrák kockázata is csökkenthető.
  • Örökletesség: a hasnyálmirigyrák okai közül a legkevésbé befolyásolható az örökletesség. Kimutatták, hogy minél közelebbi rokon szenved vagy szenvedett hasnyálmirigyrákban, annál nagyobb a betegség megjelenésének lehetősége. A betegek nagyjából 10 százalékánál mutatható ki a genetikai hajlam.
  • Hasnyálmirigy-gyulladás: a hasnyálmirigy gyulladás igen erős fájdalommal járó megbetegedés. Az elhúzódó, krónikus gyulladás jelentősen növeli a hasnyálmirigyrák kialakulásának veszélye.
  • Életkor: a hasnyálmirigyrák közvetett oka az életkor is. Általában 55 év körül diagnosztizálják, 50 évnél fiatalabbaknál ritkán fordul elő. Az időben véghezvitt életmódváltással azonban az életkorral kapcsolatos kockázatokat is mérsékelhetjük.

Sajnos a rizikófaktorok megszüntetése önmagában még nem jelent garanciát arra, hogy nem alakul ki hasnyálmirigyrák, ezért nagyon fontos a folyamatos szűrővizsgálatok rendszeres elvégzése.

Mit mondanak a tudósok?

A statisztikák szerint a hasnyálmirigyrákban szenvedő betegeknél, az átlagosnál gyakoribbak az ínyproblémák és a fogszuvasodás. Ebből a megállapításból indultak ki az amerikai Langone Medical Center és a Laura and Isaac Perlmutter Cancer Center kutatói, akiknek sikerült kimutatni, hogy a különböző íngyulladásokat okozó baktériumok összefüggésbe hozhatók a hasnyálmirigyrák kialakulásával. A szakemberek megállapították, hogy a szájban elszaporodó Porphyromonas gingivalis jelenléte 59 százalékkal, míg az Aggregatibacter actinomycetemcomitans baktérium 50 százalékkal növeli a hasnyálmirigyrák kockázatát. Együttes elszaporodásuk ennél is komolyabb rizikótényezőt jelent.

Tudtad?

Az átlagosan 15-25 cm hosszú hasnyálmirigy -úgynevezett külső elválasztású mirigy- a hasi részen, a gyomor és a gerincoszlop között található.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email