A hasnyálmirigyrák tünetei

A hasnyálmirigyrák tünetei 1

Sajnos a hasnyálmirigyrák tünetei általában akkor jelentkeznek, amikor a betegség már előrehaladott stádiumú. Éppen ezért már a legkisebb gyanús jelet is vegyük komolyan, hiszen ezzel saját esélyeinket növeljük meg. Vegyük sorra, melyek a hasnyálmirigyrák tünetei, és mire kell különösen odafigyelni.


A hasnyálmirigyrák az első stádiumban teljesen tünetmentes, ám ahogy terjedni kezd, egyre több figyelmeztető jellel jár. Mint minden betegségre, a hasnyálmirigyrákra is igaz, hogy minél korábban felismerik, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Ha a panaszok jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Gyors lefolyású daganat

Ijesztő, de mindenképpen tudni kell, hogy a hasnyálmirigyrák az egyik legveszélyesebb, és legnagyobb eséllyel halálhoz vezető daganat. Gyorsan terjed, megtámadja a nyirokrendszert és a májat, de gyakran képez áttéteket a tüdőben, csontokban és a test más részeiben is. Éppen ezért, a hasnyálmirigyrák tünetei nehezen különíthetőek el más betegségektől. Sok esetben a panaszok könnyen összekeverhetők a heveny hepatitisz jellemzőivel okozta tünetekkel.

Hasnyálmirigyrák tünetei: nem mindegy, hol alakul ki a daganat

Mivel a daganat a szerv különböző részein alakulhat ki, ezért a hasnyálmirigyrák tünetei ennek megfelelően változnak.

  • A rák az esetek több mint háromnegyedében a hasnyálmirigy feji részét érinti, és igen gyorsan elzárhatja az epevezetéket, valamint összenyomhatja a hasnyálmirigy kivezető csövét – ezzel akadályozza a hasnyálmirigynedv és az epeváladék eljutását a bélrendszerbe. Ennek hatására jelentkezik a hasnyálmirigyrák tünetei közül a leggyakoribbnak számító emésztési zavarok és sárgaság, ami együtt jár a sötét színű vizelettel.
  • Ezzel szemben, amikor a hasnyálmirigyrák tünete a has felső részéből kiinduló, a hátba sugárzó rendkívül erős fájdalom, szinte biztos, hogy a daganat a farki részt vagy a hasnyálmirigy testét támadta meg. Ilyenkor sárgaság nem jelentkezik.
  • Függetlenül a tumor elhelyezkedésétől, a hasnyálmirigyrák tünetei lehetnek az indokolatlan hányinger, hányás, a színtelen, vagy világos széklet, valamint a narancssárga, vagy barnás vizelet.
  • Az előrehaladott hasnyálmirigyrák tünetei a kóros étvágytalanság, az ebből adódó gyors és jelentős mértékű, anorexiához hasonló fogyás, valamint általános gyengeség, fáradtság.

Ha fenti panaszok közül akár egy is krónikussá válik, mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat. Még akkor is, ha könnyen előfordulhat, hogy, amiket a hasnyálmirigyrák tüneteinek gondoltunk, egy kevésbé súlyos betegség jelei.  

A hasnyálmirigyrák prognózisa

A hasnyálmirigyrák prognózisa az egyik legrémisztőbb: a betegség halálozási aránya 99% körül mozog, a rákos megbetegedések között, arányosan, a legtöbb áldozatot követelő megbetegedés, az összes betegség között pedig a második helyet foglalja el. Korábban a hasnyálmirigyrák diagnosztizálását követően a beteg 3-6 hónapon belül elhunyt, a túlélés időtartama csak az esetek 5% százalékában érte el az 5 évet. Ez az arány lassan javul, azonban a gyógyítást továbbra is hátráltatja, hogy a hasnyálmirigyrák tünetei általában az áttétek kialakulásakor jelennek meg.

Mit mondanak a tudósok?

Egy 185 beteg részvételével lezajlott vizsgálat keretében Universidad Autónoma de Barcelona kutatói arra kerestek választ, hogy a hasnyálmirigyrák tünetei közül, melyek fordulnak a leggyakrabban, illetve utalnak a legkorábban a daganat jelenlétére. Megállapították, hogy a legtöbb esetben a gyengeség (86%), az étvágytalanság (85%), a súlycsökkenés (85%), a hasi fájdalom (79%) és a sötét vizelet (59%) fordult elő. Azt is kimutatták, hogy a hasnyálmirigyrákot a legkorábban az epeáramlás zavara jelzi.

Tudtad?

Előfordulhat, hogy a hirtelen megjelenő cukorbetegség a hasnyálmirigyrák tünete.  Ennek oka, hogy a rák hatására megváltozik a hasnyálmirigy inzulintermelő képessége.

Szakirodalom:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0021889/

http://www.cancer.org/cancer/pancreaticcancer/detailedguide/pancreatic-cancer-signs-and-symptoms

http://www.nhs.uk/conditions/cancer-of-the-pancreas/pages/symptoms.aspx

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email