Hasnyálmirigyrák felismerése: így menthet életet az okostelefon

Hasnyálmirigyrák felismerése: így menthet életet az okostelefon 1

Forradalmasíthatja a hasnyálmirigyrák diagnosztizálását egy új okostelefon applikáció, amely kezdeti stádiumban kimutatja a betegséget. A szemfehérjét a felhasználó szelfijén (a telefonnal készített fotó) keresztül vizsgáló program, nemcsak a hasnyálmirigyrák, hanem májbetegségek felismerésére is alkalmas lehet.


A hasnyálmirigyrák gyógyítását rendkívüli módon megnehezíti, hogy a betegséget legtöbbször csak a késői fázisában mutatják ki. Ezen változtathat a Washingtoni Egyetem (University of Washington) kutatói által kifejlesztett okostelefon applikáció, ami a készülékkel készített szelfi (önarckép) segítségével, nagy biztonsággal képes felismerni a kezdődő hasnyálmirigyrákra utaló bilirubinszint változást.  

Különösen veszélyes betegség

Elsősorban az 50 éven felüliek veszélyeztetettek, de a hasnyálmirigyrák akár évtizedekkel korábban is kialakulhat. Különösen agresszív és alattomos, daganatos megbetegedés, aminek alacsony a túlélési aránya, öt év alatt a betegek több mint 90 százaléka meghal. Ennek oka, hogy eleinte szinte egyáltalán nem okoz panaszokat, az esetleges tünetek pedig nem egyértelműek, ezért általában csak a végső fázisában diagnosztizálják, amikor a daganat már nagyon nehezen gyógyítható. A szokásos szűrési eljárásokkal sem lehet korai stádiumában kimutatni, azokat a vizsgálatokat (CT, MR, biopszia, ultrahang, laproszkóp), amikkel felismerhető lenne, az esetek többségében túl későn végzik el. Ilyenkor a hasnyálmirigyrák már többnyire kifejlődött, és áttéteket képzett, az orvoshoz forduló beteg panaszait is sokszor ezek váltják ki.

Tünetek, amikre figyelni kell

Időrendi sorrendben a hasnyálmirigyrák a következő tünetekkel járhat:

  • sárgaság,
  • sötét vizelet,
  • emésztési zavarok, hányinger,
  • puffadás,
  • hátba sugárzó erős hasi fájdalom (a rák elhelyezkedésétől függ, nem mindig jelentkezik),
  • állandó, vagy gyakori világos széklet,
  • kóros étvágytalanság, gyors fogyás.

A szemfehérje a betegség tükre

Mivel a daganat nemcsak a hasnyálmirigyet nyomhatja, hanem igen gyakran az epevezetéket is beszűkíti, ennek következményeként sárgaság alakul ki. Bár egy tipikus tünetről van, a korai felismerést – legalábbis mostanáig – mégsem segítette, ugyanis a sárgaság mértéke jellemzően összefügg a daganat méretével: a kezdődő hasnyálmirigyrák csak minimális sárgaságot okoz, amit hagyományos eszközökkel nagyon nehéz észrevenni. Ebből következik, hogy a bilirubinszint első ellenőrzése rendszerint túl későn történik. Ezen változtat a Washingtoni Egyetem okostelefon applikációja, a BiliScreen, amely úgy működik, hogy érzékeli a szemfehérjében, a sárgaságot kiváltó, megemelkedett bilirubinszintet. Azért a szemfehérjét vizsgálja, mert a bőrrel ellentétben, itt a legkisebb változás is egyértelműen kimutatható. Ha a sárga szín a bőrön is észlelhető, a daganat már előrehaladott állapotú.

Életmentő szelfi

Az önvizsgálat rendkívül egyszerű, csupán szelfit (önarcképet) kell készíteni a telefonnal úgy, hogy közben egy speciális, papírból készült, speciális szemüveget viselünk. A tudósok a papírszemüveg helyett, 3D nyomtatással készült doboz alkalmazását is kipróbálták, ezzel hajszálnyival pontosabb eredményeket kaptak. A program a visszaverődő és az elnyelődő fény hullámhossza alapján elemzi a szemfehérje színét, ebből állapítja meg a billirubin mennyiségét, méghozzá nagy biztonsággal. Elvégeztek egy hetven fős klinikai tesztet, amin a módszer közel 90 százalékos hatékonyságúnak bizonyult. Egy másik felmérés során, a BiliScreen előzményének tekinthető BiliCam alkalmazással, 530, különböző etnikumú újszülött bilirubinszintjét sikerült pontosan megállapítani.

Nemcsak a hasnyálmirigyrák kimutatására használható

A fejlesztők szerint a bilirubinszint emelkedése mindenkinél kimutatható a szemfehérje vizsgálatával, amit elég havonta egyszer elvégezni. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az otthoni teszt nemcsak a hasnyálmirigyrák előrejelzésére lehet alkalmas, hiszen a sárgaság számos májbetegségre, így a kevésbé veszélyes hepatitisz A-ra, de akár a súlyos következményekkel járó hepatitisz B és hepatitisz C fertőzésre is utalhat. Szintén kiválthatja a sárgaságot az epekövesség, illetve a nyirokcsomók megnagyobbodása. Az okostelefonos applikáció segítségével ezek a betegségek is lényegesen hamarabb kimutathatók, ami – a hasnyálmirigyrákhoz hasonlóan – jelentősen növeli a gyógyulás esélyét.

 

Forrás:

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170828140716.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/articles/28842403/

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email