Lapos has és hasra hízás – Genetikai okok

Lapos has és hasra hízás - Genetikai okok 1

Sikerült beazonosítani több olyan gént, amelyek az elhízás, és ezen belül a sokakat érintő hasra hízás kiváltó okai lehetnek. Ez azt jelenti, hogy a zsíros hasért nem csak a mozgáshiány, vagy a helytelen táplálkozás a felelős, hiszen a hajlam genetikailag meghatározott.


Ahány ember, annyi alkat és elhízás. Van, aki rengeteget eszik, mégis vékony marad, míg mások szinte mindentől meghíznak. A zsír sem rakódik le egyformán, többek között megkülönböztethetünk alma –hasra hízás−, és körte –combokra hízás− alakot, valamint ezek kombinációját. A tudósokat már évtizedek óta izgatja ezeknek a különbségeknek az oka, amire úgy tűnik, most végre fény derült. A Giant −Genetic Investigation of Anthropometric Trait− kutatói ugyanis kilencven új génrégiót fedeztek fel, amelyek jelenléte megmagyarázhatja, egyesek miért hajlamosabbak a zsírok felesleges elraktározására, és ezáltal az elhízásra. A vizsgálatokba több mint 300 000 pácienst vontak be, így sikerült bizonyítékot találni arra, hogy az elhízást alapvetően meghatározhatják egyes gének.

A hasi elhízásra is választ adnak a gének

A kutatók nem csupán az elhízás okait vizsgálták, arra is kíváncsiak voltak, miért rakódik le az elraktározott zsír különböző testterületeken. Ennek azért van jelentősége, mert a hasra hízás sokkal több egészségügyi problémát okoz –szív- és érrendszeri betegségek−, mint például a combon elraktározott zsírfelesleg, ami inkább esztétikai kérdés.

Az eredmények bebizonyították, hogy 33 génrégió a zsírnak a testfelületen történő eloszlásáért felelős, míg másik 60 a BMI-vel (testtömeg-index) hozható összefüggésbe. Bár a kutatások bíztatóak, egyelőre nincsen szó arról, hogy a genetika segítségével mindenki megszabadulhat a súlyfeleslegétől. A lapos hasért továbbra is tenni kell: a legfontosabb az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, valamint a bélflóra egyensúlyának megtartása és az évenként több alkalommal elvégzett béltisztítás, illetve méregtelenítés. Ha mindezt betartjuk, a génállományunktól függetlenül nem lesznek gondjaink a kilókkal!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email