Hepatitis A | Tünetek, kezelések, megelőzés

Hepatitis A | Tünetek

A hepatitis A a máj akut gyulladása, melyet a HAV vírus okoz. Általában a fertőzés kialakulásának hátterében a nem megfelelő higiéniai körülmények állnak. Mik a hepatitis A leggyakoribb tünetei, hogyan kezelhető, mit kell tenni a megelőzése érdekében. Ezekre a kérdésekre adunk a napi életben hasznosítható válaszokat.


A hepatitis A faecoorálisan terjed, ez röviden annyit jelent, hogy a székletben jelenlévő hepatitis A (HAV) vírus valamilyen hordozó közegen keresztül a szájon át jut a szervezetbe. Ilyen közvetítő anyagok az élelmiszerek, vagy akár az ajtókilincs is, ahonnan a kezünkkel a szánkba juttatjuk a vrust. A hepatitis A szerencsére elég gyors lefolyású, heveny betegség. Ugyanakkor, mint minden fertőzés, legyengíti szervezetünk ellenálló képességét, a vírus jelenléte kárt okoz a májban, amely így nem képes rendesen működni. Ennek hatására a toxinok nem távoznak megfelelő mértékben szervezetünkből, a mérgek fokozott felhalmozódása pedig már rövid távon is kellemetlen panaszokat okoz, később pedig súlyos betegségek forrása lehet.

A hepatitis A kialakulásának okai

Kijelenthető, hogy a hepatitis A terjedése az elégtelen higiénia számlájára írható, ami ebben az esetben jóval több, mint a napi tisztálkodás elhanyagolása. Ráadásul, a Hepatitis A vírus akkor is a szervezetünkbe juthat, ha egyébként kínosan ügyelünk a tisztaságra. Ezért fontos, hogy betartsuk a következő tanácsokat, mert ezekkel jelentősen csökkenthető a fertőzés veszélye.

Gyakori kézmosás: kezünkre úgy is kerülhet a székletben található vírus, hogy ehhez még az illemhelyre sem kell mennünk. Elég, ha egy fertőzött ember megfogja előttünk a busz kapaszkodóját, vagy megnyomja a liftgombot. Éppen ezért, soha ne nyúljunk a szánkhoz (ahogy a szemünkbe, vagy a fülünkbe sem) nyilvános helyen, amint hazaértünk, rögtön mossunk kezet, méghozzá jó alaposan. A helyes kézmosási technikáról itt írunk bővebben.  

Éttermek: a hepatitis A leggyakrabban a táplálékkal jut a szervezetünkbe. Bár az otthoni közeg is veszélyesnek bizonyulhat, ennek ellenére a fertőzés fő kiindulópontjai általában éttermek, kifőzdék. Sajnos sokszor hallunk a közétkeztetők körében elterjedő HAV vírusról, mely tömeges fertőzést okoz. Látogassuk a megbízható éttermeket, és lehetőleg ne fogyasszunk nyilvános helyen hőkezeletlen élelmiszereket.

Kerüljük a (nyers) hal fogyasztását: számos halfaj a könnyű élelemszerzés reményében, a vízbe ömlő csatornák mellett tanyázik, így könnyen bejut a szervezetükbe a hepatitis A vírus. Egészségünk érdekében a frissen fogott halból készült ételeket inkább kerüljük el.  

Biztonságos nemi kapcsolat: a hepatitis A vírus a szexuális együttlét során is terjedhet. Gondoskodjunk a megfelelő védelemről.

Kisbabák pelenkázása: talán kevesebben tudják, hogy a hepatitis A várandóság alatt átterjedhet a magzatra, de a picik „beszerezhetik” a HAV vírust a bölcsödében, vagy az óvodában is. Soha ne felejtsük el a kézfertőtlenítést a pelenkázás után, mivel a beteg gyerekek, annak ellenére, hogy a legtöbb esetben tünetmentesen vészelik át a betegséget, a szülőket megfertőzhetik.

Csak tiszta alapanyagokat használjunk: főzés előtt mindig alaposan mossuk meg a felhasználásra kerülő nyers zöldségeket, gyümölcsöket és különösen a tojást, hiszen ezek a hepatitis A vírusának hordozói lehetnek. Ne feledkezzünk meg ezt követően a kézmosásról sem!

A hepatitis A tünetei

A hepatitis A jelenlétére számos tünet utalhat, ezek önmagukban, vagy csoportosan is előfordulhatnak. Kezdeti stádiumában először rendszerint az ok nélküli fáradékonyság, erőtlenség jelentkezik, valamint gyakori a láz, az étvágytalansággal, a fejfájás, a hányinger, a hányás és az ízületi fájdalmak. Ezek a tünetek egy kiadós influenzára is utalhatnak, az akut hepatitis A esetén azonban állandó fájdalom alakulhat ki a gyomorszáj tájékán is. Ha bőrünk és szemfehérjénk besárgul – ez rendszerint az elsődleges tünetek enyhülését követően történik – szinte bizonyos, hogy májgyulladással állunk szemben. Szintén erre utal, amikor a székletünk teljesen kivilágosodik, a halvány barnától a bézsen át a fehérig terjed a skála, ezzel szemben vizeletünk besötétedik, sötét sárga, de akár narancssárga is lehet. A sárgaság, az elszíneződött széklet és vizelet azonban nem csupán a hepatitis A, hanem a súlyosabb B, és C vírus következménye is lehet!

A hepatitis A kezelése

Szerencsére a hepatitis A rendszerint nem szorul gyógyszeres kezelésre, magától elmúlik. Bár a betegség lefolyása akár két hónapot is igénybe vehet, ám a kellemetlen tünetek általában csak pár napig tartanak. Szükség esetén az ágynyugalom mellett, ezeket a tüneteket enyhíthetik az ilyenkor felírt gyógyszerek, illetve a megfelelő gyógynövények. Súlyos esetben kórházi ápolás, és a folyadékvesztés ellensúlyozására, infúzió is szükséges lehet.

A gyógyulási folyamat felgyorsítása, valamint a máj méregtelenítése és regenerálása érdekében, vegyük figyelembe az alábbi tanácsokat:

  • A betegség ideje alatt fokozzuk a folyadékbevitelt, lehetőleg szénsavmentes vizet, vagy gyógyteákat, főzeteket fogyasszunk.
  • Kerüljük az alkoholtartalmú italokat.
  • Ha nem szorulunk rá valamilyen folyamatos gyógyszeres kezelésre, tartózkodjunk a kemikáliák alkalmazásától.
  • Ne fogyasszunk rántott ételeket, tojást, zsíros tejtermékeket, valamint tegyük tiltólistára az adalékanyagokat és finomított fehér cukrot tartalmazó élelmiszereket. Ezek különösen megterhelik a hepatitis A miatt egyébként is gyulladt májat.
  • Fogyasszunk minél több friss, nyers, vagy enyhén párolt gyümölcsöt és zöldséget.

Hepatitis A fertőzésben szenvedőkkel egy háztartásban élők, illetve a közeli munkatársak védettségét azonnal beadandó oltással lehet elérni. A vakcina a fertőzéssel veszélyeztetetteknek és májbetegeknek is ajánlott.

Néhány természetes gyógymód a hepatitis A kezelésére

A fertőzés ideje alatt fontos, hogy minél többet pihenjünk, csökkentsük a fizikai aktivitást. Étvágytalanság esetén jobb, ha otthon maradunk, mivel a hiányos kalóriabevitel hirtelen szédülést, de akár ájulást is okozhat. Nézzük, milyen természetes megoldások ajánlhatók a hepatitis A ellen.

  • Szemcsés szója lecitin: egyik összetevője a kolin, amely erős gyulladáscsökkentő hatással bír. Napi pár kiskanálnyival fogyasztva hozzájárul a hepatitis A miatt legyengült máj mielőbbi regenerálódásához.
  • Máriatövis: kiváló a hepatitis A kezelésére, de egyéb májproblémák esetén is sikerrel alkalmazható. Nagyszerű méregtelenítő, elősegíti a májsejtek regenerálódását, óvja a májat a károsodásokkal szemben. A máriatövis leveleiből, akár más gyógynövényekkel keverve, finom és egészséges gyógyitalt készíthetünk, de alkalmazhatjuk csepp, vagy tabletta formában is.
  • Articsóka: az articsóka kiváló gyulladáscsökkentő, keserűanyagai óvják a májat a károsodástól, valamint stimulálják a helyes epeműködést. Fogyaszthatjuk nyersen is, esetleg salátára gyalulva, vékony szeletekben, míg a szárított leveleiből remek gyógytea készíthető.
  • Pitypang: kiváló májtisztító, segíti a szervezetben felgyülemlett toxinok kiürülését, enyhíti a gyulladást.

Tudtad?

A hepatitis A vírus ellenáll a hőhatásoknak. 100 fokon csak 5-6 perc után semmisül meg, ahogyan akár a mínusz 20 fokot is elviseli.

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2595349/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92038/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11148002

https://medlineplus.gov/ency/article/000278.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4207603/

http://www.naturalhealth365.com/improve-liver-health-dandelion-greens-1226.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11896/

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email