Hepatitis C | Májgyulladás | Tünetei | Kezelése

Hepatitis C | Májgyulladás | Tünetei | Kezelése 1

A hepatitis vírusoknak több fajtája létezik. Mindegyik másféle módon terjed, az egyre gyakoribb hepatitis C elsősorban a véren keresztül fertőz. Nagyon fontos a mielőbbi felismerés, ebben az esetben ugyanis a vírus miatt kialakuló májgyulladás jó eséllyel gyógyítható, ha viszont elhanyagolják, további károsodásokhoz, akár halálhoz is vezethet.


A májgyulladást okozó hepatitis C (HCV) vírusfertőzés a kezdeti fázisában sokszor teljesen tünetmentes, a beteg csak akkor veszi észre, hogy valami baj van, amikor már komolyabban károsodott a mája. Ezért is nagyon fontos, hogy időben kezdődjön meg a kezelés, mert annak esélye, hogy a vírus magától kiürüljön a szervezetből, mindössze tíz százalék. Ha tehát a hepatitis fertőzés legkisebb gyanúja felmerül, azonnal forduljunk orvoshoz.

Eleinte nehéz felismerni a tüneteket

A fertőzést követő tünetmentes szakasz után akár évtizedekkel később jelentkező első panaszok nehezen azonosíthatók a hepatitis C-vel, mivel számos egyéb betegségre, például influenzára, illetve gyomorrontásra vagy ételmérgezésre is utalhatnak.

Leggyakoribb tünetek:

 • Fáradékonyság
 • Levertség
 • Ízületi- és izomfájdalmak
 • Étvágytalanság
 • Hányinger vagy hányás
 • Máj körüli fájdalom
 • Múló láz
 • A gyomor és a has térfogatának hirtelen megnövekedése
 • Ritka esetben vesegyulladás

Ahogyan súlyosbodik a betegség, egyre több, kifejezetten a májgyulladásra jellemző tünetek is megjelennek. Ezek közül a legnyilvánvalóbb a sárga bőr és szemfehérje: ez azonban csak a hepatitis akut állapotát jelzi, a fajtáját nem.

Hogyan terjed a hepatitis C?

Nagyon fontos, hogy a hepatitis C vérrel terjed, tehát továbbadásához közvetlen kontaktusra van szükség. Éppen ezért, általában háztartáson belül jelentkezik a fertőzés, hiszen a lakásban található varrótűk, kisollók, csipeszek, kések, borotvák, fogkefék mindenki számára elérhetőek. A hepatitis C elkerülésének egyik legbiztosabb módja a vágásra, szúrásra alkalmas eszközök elkülönített használata. Ha erre nincsen mód, a fertőtlenítés is megoldás lehet. Amennyiben az anya már fertőzött szülés közben, illetve szoptatáskor a vírus könnyebben bekerülhet a gyermek szervezetébe.

Bár sokan ilyenkor félnek nemi kapcsolatot létesíteni –az óvszer használata természetesen minden esetben ajánlott− téves a feltételezés, hogy a vírust a sperma is terjeszti: a veszély csak akkor áll fenn, ha a partnerek bármilyen sebbel –akár horzsolás− rendelkeznek. Korábban a hepatitis C legnagyobb kockázatát a fertőzött tűk –tetoválás, fertőtlenítetlen fecskendők, orvosi eszközök−, valamint a vérátömlesztés jelentették. Utóbbi veszély szerencsére már a múlté, az 1992 után adott véreket hepatitis C-re is szűrik.

Fontos!

Ha bármilyen helyzetben vérrel találkozunk, mindig legyünk nagyon óvatosak: soha ne érjünk hozzá védőkesztyű nélkül akkor sem, ha már alvadt: a HCV vírus szobahőmérsékleten maximum 4 napig még életképes, tehát fertőző!

 

Súlyos következmények

A májszövet hegesedése, a májzsugor (cirrózis) évekkel a fertőzést követően alakul ki. A kóros állapot elnevezése megtévesztő, hiszen a máj mérete valójában nem csökken, kizárólag az egészséges, működő májszövet mennyisége. Ez a folyamat jelenleg visszafordíthatatlan, ugyanakkor szerencse a szerencsétlenségben, hogy a máj akkor is képes ellátni a feladatát, ha csupán a tíz százaléka működik megfelelően. Előfordulhat, hogy a kezeletlen hepatitis C annyira károsítja a májat, hogy az már nem képes helyesen ellátni a feladatait: az ilyenkor fellépő májelégtelenség könnyen halálhoz vezet. Szintén közvetlenül veszélyezteti az életet, hogy a HCV vírus hozzájárulhat a daganatsejtek elszaporodásához, statisztikák szerint a fertőzött betegek körében nagyobb az esélye a májrák kialakulásának.

Segít az életmódváltás

Lényeges, hogy a hepatitis C (gyógyszeres)kezelését mindig szakorvos állapítja meg függően attól, mennyire előrehaladott a gyulladás. Amennyiben a májkárosodás kismértékű, mi is sokat segíthetünk a gyógyulásban, ehhez elég betartani a következő szabályokat.

 • Tartózkodjunk az alkoholfogyasztástól
 • Csak a legszükségesebb gyógyszereket szedjük
 • Lehetőleg ne fogyasszunk adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket
 • Kerüljük a zsíros, rántott ételeket
 • Ne igyunk cukrozott és szénsavas italokat
 • Mozogjunk rendszeresen, ám kerüljük a megerőltető, fárasztó gyakorlatokat
 • Pihenjünk sokat, hiszen a szervezet leginkább nyugalmi állapotban tud regenerálódni

Mit mondanak a tudósok?

Hozzájárulhat a hepatitis C fertőzés megszüntetéséhez az antioxidáns kezelés – állapították meg a jeruzsálemi Hebrew University kutatói. Abból indultak ki, hogy a hepatitis C fertőzés összefüggésbe hozható a hibás immunválasszal és az oxidatív stresszel. Ötven krónikus hepatitis C vírussal fertőzött beteget antioxidáns hatású, szájon keresztül bevehető (glycyrrhizin, schisandra, szilimarin, aszkorbinsav, liponsav, L-glutation, és az alfa-tokoferol), valamint intravénásan beadott készítményekkel (glicirrizin , aszkorbinsav, L-glutation, B-komplex) kezeltek. Az eredmények azt mutatják, hogy a többféle antioxidáns segíthet a gyulladásos állapot megszüntetésében. A Journal Clinical Gastroenterol folyóiratban megjelent tanulmány szerint a vírusellenes és antioxidáns készítmények kombinációja növelheti a gyógyulás esélyét.

Tudtad?

Jelenleg több mint 170 millió hepatitis C fertőzöttet tartanak nyilván világszerte, magát a vírust 1989-ben azonosították. A vírusfertőzést néma járványnak is nevezik utalva arra, hogy a tünetek rendszerint csak évekkel, évtizedekkel később jelentkeznek.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email