Ismerjük meg a hepatitisz tüneteit

Ismerjük meg a hepatitisz tüneteit 1

Bár a máj gyulladását előidézheti valamilyen toxikus anyag – alkohol, gyógyszerek, mérgező gombák, például a gyilkos galóca – legtöbbször mégis a vírusos változatával találkozhatunk. A vírusos májgyulladás kiváltó okai a hepatitisz vírusok, legismertebb ezek között az A, B, és C vírus.


A májgyulladás tünetei általában nem egyértelműek ritkán ugyan, de az is előfordul, hogy a betegség ellenére egyáltalán nem jelentkeznek. Vegyük sorra a leggyakoribb panaszokat.

• Étvágytalanság

• Erőtlenség

• Alhasi fájdalmak, amelyek a jobb oldalon koncentrálódnak

• Sárga bőr, sárgás szemfehérje

• Sötét sárga vagy akár narancssárga vizelet

• Világos, halványbarna széklet

• A has körfogatának hirtelen növekedése

• Viszketés a test különböző pontjain

• Hasmenés

Jellemzően ezekből a tünetekből egyszerre csak néhányat észlelünk, ráadásul tovább nehezíti a betegség felismerését, hogy főleg a hepatitisz lappangási ideje alatt számos influenzára utaló panaszunk is lehet. Ilyen az ízületi fájdalmak, a láz, a hányinger, a fokozott szomjúságérzet, a hányás és a hidegrázás. A hepatitisz lehet akut vagy krónikus, az első esetben a májgyulladás magától – megfelelő diétával – legfeljebb hat hónapon belül és utólagos következmények nélkül elmúlik. Krónikus formája azonban hosszú ideig tart és könnyen májzsugorodáshoz vezethet. A hepatitisz sokáig lappanghat: sokszor mire fény derül arra, milyen betegséggel állunk szemben a máj már károsult.

Hogyan terjed?

A fertőző májgyulladást okozó vírusok közül a hepatitisz A (HAV) élelmiszerek és italok közvetítésével terjed. Az élelmiszerekre a kórokozóval fertőzött személyről kerül a vírus, ezért nagyon fontos, hogy mielőtt főznénk vagy nyers, illetve kész élelmiszert fogyasztanák, előtte mindig alaposan mossunk kezet. Szintén ne felejtsük el a zöldségeket, gyümölcsöket és a tojást is megmosni! A hepatitisz B (HBV) és C (HCV) vérrel és egyéb testnedvekkel terjed, valamint a várandós anyukák is átadhatják gyermeküknek a terhesség alatt, vagy szülés közben.

Rizikófaktorok

A szennyezett élelmiszerek mellett számos más módon is megfertőződhetünk. Kiemelt kockázatot jelent, ha hepatitiszes beteggel élünk együtt, vérrel és egyéb váladékokkal dolgozunk, óvszeres védekezés nélkül létesítünk szexuális kapcsolatot vagy hemofíliások vagyunk. Veszélyforrás a sterilizálatlan tű használata, jobb elkerülni a nem megfelelő higiénés körülmények között működő tetováló szalonokat, illetve azokat az országokat, amelyekben a hepatitisz gyakori betegségnek számít.

Óvjuk meg környezetünket

Amennyiben felmerül a hepatitisz B vagy C gyanúja haladéktalanul forduljunk szakintézményhez, illetve értesítsük állapotunkról kezelőorvosainkat (fogorvos, belgyógyász, nőgyógyász). Gyógyulásunkig óvszer nélkül semmiképpen ne létesítsünk szexuális kapcsolatot, esetleges sérüléseinket azonnal ragasszuk le. Amennyiben családban élünk ne használjunk a többiekkel közösen borotvát, körömollót, szemöldökcsipeszt, fésűt. Hepatitisz fertőzés esetén nagyon fontos, hogy májunk védelme érdekében kerüljük a transz-zsírokat tartalmazó élelmiszereket, a kacsa, liba és egyéb zsíros húsokat, az alkoholt és szénsav tartalmú italokat, a csokoládét, kávét, teát és a kakaót, a belsőségeket, a vaj alapú vagy csípős mártásokat, a vajjal vagy tejszínnel készült krémeket, az érlelt sajtokat, felvágottakat és szalámikat.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email