Hisztamin intolerancia: ismerjük meg a tüneteket

Hisztamin intolerancia: ismerjük meg a tüneteket 1

A hisztamin egy nitrogénvegyület, amely a szervezetben számos helyen megtalálható: fő feladata az, hogy a gyulladásokat, és allergiákat „észrevegye” és jelezze, valamint részt vesz néhány gyomornedv kiválasztásában, valamint néhány agyi funkcióban. Hisztamin intolerancia esetén éppen ezért számos kellemetlen tünet jelentkezik, ezért fontos, hogy mielőbb felismerjük ezt a hibás működést.


Hisztamin nem csak az emberi szervezetben termelődik, hanem számos más –többé-kevésbé összetett− organizmus is képes előállítani. A hisztamin intolerancia gyakoribb probléma, mint gondolhatnánk. Elsősorban a túlzott hisztamin bevitel, illetve a hisztamin termelődést fokozó ételek túlzott fogyasztása okozza. Sokan úgy vélik, a hisztamin intolerancia egyenlő az allergiával, ám ez nem fedi a valóságot, mivel az allergia a szervezet túlzott reakciója, míg a hisztamin intolerancia a nem megfelelő mennyiségű hisztamin szint okozta toxióma, azaz mérgezés. A hisztamin intolerancia bárkit érinthet, ám leggyakrabban a középkorú nők szenvednek tőle.

A hisztamin intolerancia főbb tünetei

Sokunk azért nem veszi észre, hogy utolérte a hisztamin intolerancia, mert az ezzel járó panaszok meglehetősen általánosak. A hisztamin intolerancia tünetei számtalan más rendellenességre utalhatnak, valamint általában csak rövid ideig tartanak: ahogy a felesleges hisztamin kezd kiürülni a szervezetből, a tünetek is csökkennek. Ennek ellenére nem árt elvégeznünk egy allergiatesztet, mert a hisztamin intolerancia, mint minden más, a szervezetet gyakran vagy folyamatosan leterhelő állapot, hosszú távon legyengítheti immunrendszerünket. A főbb tünetek között találhatjuk a kisebb-nagyobb emésztőrendszeri rendellenességeket, ilyen a hányinger, hányás vagy hasmenés, de előfordulhat csalánkiütés, viszketés, bőrpír, fejfájás, szédülés is. Súlyosabb esetekben megtörténhet, hogy a hisztamin intolerancia „látványosabb” jellemzőket produkál: az arcon, esetleg a karokon különféle formájú duzzanatok alakulnak ki, melyek jelenléte azonban általában nem tart tovább egy óránál, beavatkozás nélkül, maguktól elmúlnak. Kifejezetten ritka, de a hisztamin intolerancia egyes esetben szívritmuszavart, valamint légzési nehézségeket is okozhat. Ha szeretnénk felgyorsítani a reakció lefolyását, hasznunkra válhat a C-vitamin és a B6-vitamin bevitele.

Hisztamin intolerancia: élelmek pro és kontra

Bizonyos ételek, ételcsoportok magas hisztaminszinttel rendelkeznek, míg mások fokozzák a természetes hisztamin mennyiség termelését. Aki biztosan tudja, hogy utolérte a hisztamin intolerancia, kerülje –vagy csak minimális mennyiségben fogyassza− az alábbi táplálékokat.

  • Magas hisztamintartalmú élelmiszerek: makréla, hering, szardella, tonhal.
  • Hisztamin intolerancia fennállása esetén kerüljük az alábbi –vagy hasonló típusú− sajtokat: gouda, camembert, cheddar, ementáli, parmezán.
  • Szintén nem javasolt a szalámik, felvágottak, a konzerv húsok fogyasztása.
  • A zöldségek közül kerüljük a káposztaféléket, a spenótot, a paradicsomot és a padlizsánt. Az intolerancián sokat ronthat még a ketchup, a vörösbor ecet, a fehérbor, a pezsgő, és az erjesztett sörök bevitele.
  • Hisztamin termelődést fokozó ételek: eper, citrusfélék, vörös áfonya, papaya, édesgyökér, ananász, aszalt gyümölcsök, spenót, csokoládé, valamint a benzoát −tartósítószer− tartalmú ételek.
  • Fokozott hisztamin intolerancia esetén ne fogyasszunk „tiltólistás” táplálékokat: a hisztamin igen ellenálló vegyület, ahhoz, hogy kivonjuk például a húsból és a halfélékből, legalább 90 percig kéne sütnünk-főznünk, minimum116 °C-on.

DAO-val a hisztamin intolerancia ellen

A dao, azaz a diamino-oxidáz egy enzim, amelynek feladata a hisztamin lebontása, valamint szintetizálása. A hisztamin a lebontás után a vizelettel távozik szervezetünkből, ennek hiányában felhalmozódik a vérplazmában: ekkor jelennek meg a kellemetlen tünetek. Amennyiben kialakult a hisztamin intolerancia, a dao segítségünkre lehet abban, hogy rövid időn belül megszüntessük a felgyülemlett hisztamin okozta panaszokat, és helyreállítsuk a helyes emésztéshez szükséges hisztamin szintet.

Mit mondanak a tudósok?

A Sociedad Española de deficiencia de Dao és a Hospital General de Cataluña kutatásai egyértelműen kimutatták az erős migrén, és az alacsony dao szint közötti kapcsolatot. Az eredményeket a Barcelonában megrendezett International Congress of pharmacy alkalmával mutatták be. Hasonló eredményre jutottak a Dermatologic and Pediatric Allergy Clinic Vienna kutató, akik megállapították, hogy a hisztamin intolerancia esetén a hisztaminban gazdag ételek súlyosbítják a fejfájásos tüneteket.

Tudtad?

Az orrfolyás hátterében is a hisztamin intolerancia állhat.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email