Hörghurut kezelése: vegyük komolyan a bronchitist

Hörghurut kezelése: vegyük komolyan a bronchitist 1

A hörghurut (bronchitis) nem más, mint a hörgők nyálkahártyájának gyulladása, ami lehet akut, vagy krónikus, okozhatja vírus, vagy baktérium, ritkábban valamilyen allergén, illetve irritáló anyag belélegzése. Éppen ezért, ahhoz, hogy a hörghurut kezelése sikeres legyen, tisztában kell lenni a betegség pontos okával, és kezdeti tüneteivel.


Főként télen vagyunk kitéve a légutakat érintő fertőzéseknek, mivel a fűtés miatt szinte mindenhol zárt ajtókkal és ablakokkal –üzletek, tömegközlekedési eszközök stb.− találkozunk, a meleg levegő pedig hozzájárul a kórokozók elszaporodásához. Ráadásul a légzőszervek nyálkahártyáját is kiszárítja, ami szintén elősegíti a légúti megbetegedések, köztük a rendkívül kellemetlen, és veszélyes hörghurut (bronchitis) kialakulását.

Akut vagy krónikus

  • Az akut hörghurut legtöbbször egy banális megfázás, nátha vagy influenza szövődménye. Általában erős szúró, égő mellkasi fájdalommal kezdődik, amely a szegycsont magasságában jelentkezik. Pár nap elteltével megjelenik az ugatós, száraz köhögés, majd röviddel később a gyulladt hörgők hatására elindul a bőséges huruttermelődés. Az akut hörghurut sokszor 3-5 napon át tartó lázzal jár, ami általában nem haladja meg a 38,5 °C-ot, a gyulladás következtében azonban a légzés nehézzé, fájdalmassá válik. A bronchitist tehát legtöbbször a megfázásért és az influenzáért felelős vírusok okozzák, de kialakulásában egyes baktériumok is szerepet kaphatnak. További kockázatot jelentenek a környezeti tényezők, elsősorban a légszennyezés (szmog), a dohányfüst, a helytelen táplálkozás és a nem megfelelő életvitel. Az akut bronchitist általában legfeljebb tíz napig tart kivéve, ha komplikációk, felülfertőzések alakulnak ki.
  • A krónikus hörghurutról akkor beszélünk, ha a betegség két, vagy több egymást követő évben egy év alatt legalább 3 hónapon keresztül fennáll. Jellegzetessége, hogy gyakori, főként ébredéskor jelentkező, hurutos köhögési rohammal jár. A krónikus bronchitist legtöbbször az erős dohányzás, a nedves, hideg klíma, a légköri szennyeződés, vagy bizonyos gázok gyakori belélegzése okozza.

Figyelem! A kórokozók jelenléte miatt kialakult hörghurut fertőző.

A hörghurut kezelése

A hörghurut kezelése attól függ, hogy a betegség akut, vagy krónikus. Akut hörghurut esetén a gyógymód általában a tünetek enyhítésére koncentrálódik, azaz arra, hogy a beteg légzése könnyebbé váljon. Legtöbbször elég pár nap pihenés, köhögéscsillapítás és hurutoldás. A patikákban számos gyógykészítmény áll rendelkezésre a hörghurut kezelésére, ahogyan a természetes alapanyagokból készült gyógyfőzetek, teák és az inhalálóban használható illóolajok is segíthetnek a panaszok enyhítésében. Más a helyzet, ha krónikus hörghuruttal állunk szemben. Mivel a betegek jelentős része erős dohányos, ezért első lépésként erről a rossz szokásukról kell lemondaniuk. Hasznosak lehetnek a hurutoldó gyógyszerek, főzetek és teák, súlyosabb esetekben a szakorvos által felírt hörgőtágítók szedésére is szükség lehet. A hörghurut lefolyása alatt kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek hozzájárulhatnak a váladék és a hurut fokozott termelődéséhez: ilyenek a tejtermékek, az édességek és a rántott, nehéz ételek. A krónikus hörghurut kezelése érdekében fogyasszunk minél több folyadékot –akár meleg leveseket−, mivel ez is hozzájárul a hurut oldásához, és könnyebb távozásához, így a bronchitis mielőbbi gyógyulásához.

Lehetnek szövődmények

Az akut hörghurut, ha megfelelően kezelik, az esetek többségében nyom nélkül elmúlik. Előfordulhat azonban, hogy átterjed a légzőszerv többi részére, és tüdőgyulladást okoz: ez főként a gyermekeket és az idősebbeket veszélyezteti, valamint azok is érintettek lehetnek, akik egyéb légzőszervi problémával küszködnek, vagy erős dohányosok. Ennél is súlyosabb mellékhatásai lehetnek a krónikus hörghurutnak, mivel a hosszan tartó, visszatérő gyulladás megvastagítja a hörgők nyálkahártyáját: ezek rugalmatlanná válnak, ami a tüdőkapacitás csökkenéséhez vezethet. Idővel a hörgők beszűkülnek, a légzési funkciók csökkennek, kialakul a krónikus obstruktív légúti betegség, és jelentősen romlik az életminőség. Szintén a hörghurut következménye lehet a tüdőtágulás, amikor a tüdő szövetei között kicsiny, levegővel teli hólyagok keletkeznek, ennek következtében a tüdő veszít a rugalmasságából.

Mit mondanak a tudósok?

Az antibiotikumos kezelés akut hörghurutra gyakorolt hatását vizsgáló kutatásokat elemeztek a Lafayette Family Medicine Residency szakértői. Megállapították, hogy az antibiotikumok mérsékelten hozzájárulnak az akut bronchitis kezeléséhez, ugyanakkor ezt az előnyüket ellensúlyozzák az alkalmazásuk során tapasztalható káros mellékhatások. A tanulmány a Cocrhane databes of systematic reviews szaklapban jelent meg.   

Tudtad?

A hörghurut az erős dohányosok mellett a szmogos területen élők körében fordul elő a leggyakrabban.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email