A bélflóra szerepe az IBS kezelésében

A bélflóra szerepe az IBS kezelésében  1

Az irritábils bél szindróma (IBS) a bél működési zavara, funkionális megbetegedés. Mivel nem hozható kapcsolatba genetikai hibával, szervi elváltozással, fertőzéssel vagy bármilyen betegséggel, az IBS kezelésére sincsen általánosan elfogadott módszer. Ezen változtatnának azok a kutatások, amelyek összefüggést találtak a bélflóra összetétele, és az IBS kialakulása között.


Hasfájás, hasgörcs, puffadás, hányinger, a székrekedés és a hasmenés váltakozása: az irritábilis bél szindrómára (IBS) utaló tünetek. Az IBS a bél működési zavara, úgynevezett funkcionális megbetegedés, amelynek pontos kiváltó oka nem ismert, ezért gyógyítására, kezelésére sincsen tökéletes és mindenki számára hatékony terápia. Nehezíti a kezelést, hogy az irritábilis bél szindróma tünetei nem egyediek, számos betegség vált ki ezekhez hasonló panaszokat. Annyi elmondható, hogy az IBS mindig hasi fájdalommal jár, valamint jellemző rá a szorongás és a kóros puffadás. Amennyiben ez a három tünet egyszerre jelentkezik, a beteg jó eséllyel irritábilis bél szindrómában szenved. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a tünetek intenzitása személyfüggő: van, akinél az IBS csupán egészen enyhe panaszokat okoz, míg másoknál jelentősen rontja az életminőséget.

Jelez a bélflóra  

Több vizsgálat is igazolta, hogy megváltozik az IBS tünetei mutató betegek bélflórájának összetétele, illetve a bélflóra közvetlenül befolyásolja egyes szervek működését. Amikor csökken a jótékony bélbaktériumok száma, és felborul a bélflóra egyensúlya, az agyi folyamatok, így a viselkedés is megváltozik.

A bélbaktériumok jelenthetik a megoldást

Mivel sikerült kimutatni az összefüggést a bélflóra összetételének megváltozása, és a szervezet működési zavarai, így az IBS jelentkezése között, a következő lépés az ezt okozó baktériumok azonosítása – hívja fel a figyelmet a United European Gastroenterology (UEG) Scientific Committee elnöki tisztét betöltő Magnus Simren professzor, aki bízik benne, hogy a bélflórát alkotó baktériumtörzsek arányának módosításával az IBS –és számos más betegség– kezelésére is lehetőség nyílhat. A Göteborgi Egyetem kutatója szerint ebben segíthet az étrendváltás, valamint a prebiotikumok és meghatározott probiotikumok bevitelének növelése.

Genetika és környezet

Megfigyelték, hogy az IBS egyes családokban halmozottan jelentkezik, azonban ez nem jelenti azt, hogy az irritábilis bél szindróma biztosan továbböröklődik, csupán növeli a betegség kialakulásának kockázatát. A genetikai tényezőknél valószínűleg nagyobb szerepe van a betegség megjelenésében a táplálkozásnak, az életmódnak és a stressznek

 

Forrás: www.gutmicrobiotawatch.org

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email