Immunerősítés gombával | Rákgyógyító shiitake

Immunerősítés gombával | Rákgyógyító shiitake 1

A shiitake gomba elsősorban Japánban és Kínában elterjedt, azonban az utóbbi években világszerte egyre többen használják ki jótékony hatásait. Rendkívül gazdag tápanyagokban, az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő, ráadásul élelmiszerként is népszerű, Ázsiában gyógyhatása mellett, élvezeti értéke miatt fogyasztják.


A shiitake gomba −Lentinula edodes− elnevezése a japán shii, azaz tölgyfa, −természetes közegében leginkább ezen a fafajtán szaporodik− és a gombát jelentő take összetétele. Ázsiából származik, Japánban és Kínában nem csupán gyógyászati célokra használják, hanem szinte mindennapi tápláléknak számít. Kimagaslóan magas a tápértéke, a shiitake gomba bővelkedik esszenciális aminosavakban, ásványi anyagokban –kálium, kalcium, magnézium, mangán, réz, cink, vas−, vitaminokban –elsősorban B-vitamin csoport−, valamint ergoszterinben, ami a D2-vitamin előanyaga (provitamin). Mivel a legtöbb gombafajtától eltérően nincsen kesernyés íze, a shiitake gomba az étkezések során főként a hús pótlására használható.

Elpusztítja a káros mikroorganizmusokat

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a shiitake gomba rendszeres fogyasztása ösztönzi az immunrendszer megfelelő működését. Ez főleg egy nemrégiben izolált összetevőjének, a lentinannak –egyszerű cukrokból képzett béta-glükán, melynek különösen nagy a molekulasúlya− a jelenlétével magyarázható. Hatékonyan stimulálja a makrofágokat, a T-limfocitákat –immunsejtek−, és azokat a fehérvérsejteket, amelyek felismerik és megsemmisítik a szervezetre káros anyagokat, illetve a sérült sejteket. A Northern Ireland Public Health Laboratory, Department of Bacteriology, Belfast City Hospital kutatóinak a Complementary Therapies in Clinical Practice szaklapban megjelent tanulmánya szerint, a shiitake gomba felhasználásával készült kivonat, antimikrobiális hatása révén, a szervezetbe jutó különféle káros mikroorganizmusokat –penész- és élesztőgombák, vírusok, baktériumok− csaknem 85%-át képes megsemmisíteni.

A shiitake gomba jótékony élettani hatásai:

Bár még folynak a kutatások, az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a shiitake gomba lassítja, illetve meggátolja bizonyos tumorok kialakulását, főként a vastagbél-, a gyomor-, és a hasnyálmirigyrák kezelésében, valamint gyógyításában alkalmazható. A kemoterápiák alatt jelentősen csökkenti a kezelés okozta kellemetlen mellékhatásokat.   

Tartsunk mértéket

A shiitake gomba fogyasztása, akár élelmiszerként, akár étrend-kiegészítőként alkalmazzuk, általában mellékhatásoktól mentes. Ez persze csak akkor igaz –bár ez a legtöbb táplálékra vonatkozik−, ha nem esünk túlzásba az adagokkal. Így is ritkán okoz kellemetlen tüneteket, ám ilyenkor előfordulhat fokozott fényérzékenység, dermatitisz, valamint emésztési panaszok. Amennyiben a fogyasztását felfüggesztjük, a mellékhatások rövid időn belül elmúlnak.

Tudtad?

Japánban a shiitake gombából kinyert, az immunrendszert erősítő lentinánt hivatalosan is gyógyszerként használják. Mivel többek között a benne található szelénnek köszönhetően gátolja, sőt bizonyos esetekben visszafordíthatja a daganat növekedését, sikerrel használják a rákos megbetegedések, különösen a gyomorrák és a tüdőrák gyógyításában.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email